Een overzicht van alle artikelen die we in de loop der jaren hebben gepubliceerd. Gebruik de zoekfunctie als je informatie over een bepaald onderwerp zoekt.

Introductie van data driven fasting, een revolutionaire methode om gewicht te verliezen en gezonder te worden.
Veertig procent van de Alzheimergevallen kan worden voorkomen. Martine Geerts ontwikkelde een preventieprogramma.
Chronische ziekte gaat vaak gepaard met mentale klachten. Psychiater Elly Smits vertelt hoe je in een opwaartse spiraal komt.
Diabetes bestrijden doe je in de wijk, waar de mensen zijn die je wilt bereiken. Met die gedachte is 2diabeat twee jaar geleden gestart. Directeur Maarten Ploeg over de ervaringen en lessen.
Toen Achiekoela Sadhoe merkte dat hij zijn diabetes kon omkeren, besloot hij anderen te gaan helpen hetzelfde te bereiken
Het sociaal werk is goed gepositioneerd om de zorgpreventie te coördineren, aldus Ronald van Litsenburg van LEVgroep
Het ketogeen dieet heeft veel mensen geholpen om gezonder te worden. Het krijgt inmiddels zo veel belangstelling dat het langzaam een soort hype geworden is, waarbij ook een aantal mythes en overspannen verwachtingen is ontstaan. We zetten de 9 belangrijkste mythes op een rij.
In de supportgroepen van Je Leefstijl Als Medicijn geven de deelnemers elkaar tips en delen ze successen. Onlangs maakte Marlies Beers in de groep Diabetes 1 in Eigen Hand trots bekend dat ze haar waardes onder controle heeft.
Hoewel ze 45 jaar verschillen kunnen Amber Heijneman en Marcelis Boereboom elkaar vinden in een actieve houding in de omgang met diabetes type 1.
Het boek Leefstijlgeneeskunde in de praktijk van Marjolein Streur-Kranenburg is een handzaam overzichtswerk van het vakgebied. Leefstijlprofessionals hebben nu hun eigen handboek.
Prebiotica zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Voedingsdeskundige Sanne Knijn zet een aantal koolhydraatarme bronnen op een rij.
Door het aanpassen van haar voeding kreeg Victorien Madsen colitis ulcerosa, een chronische inflammatoire darmziekte (IBD), onder controle.
Veel chronische ziektes hebben een gemeenschappelijke oorzaak: metabole disfunctie. Screening kan veel problemen voorkomen, schrijft internist Yvo Sijpkens
Chronische ziektes hebben ook gevolgen voor mensen in de omgeving van de patiënt. Marina van der Wal en Gideon de Haan helpen gezinnen om daarmee om te gaan.
Een dieet volgen bij overgewicht levert vaak slechts tijdelijke resultaten. Met intuïtief en mindful eten krijg je meer controle over je voeding.
Mensen met migraine moeten vaak hun eigen weg vinden om uit te vinden wat ze kan helpen. Marina Boeser geeft tips om actiënt te worden en op actieve wijze je gezondheid te bevorderen.
Naar het verlichten van reumaklachten met behulp van de leefstijl is nog weinig onderzoek gedaan. Een studie van Erasmus MC toont veelbelovende resutaten.
Hevige stress kan gevaarlijk zijn, maar stress heeft ook positieve kanten. In dit artikel beschrijft Jaap Wonders wat gezonde stress is
Een heel dorp ging met leefstijlverbetering aan de gang. Initiatiefnemer Hans van Kuijk blikt terug op GezondDorp Leende en wat het project tot landelijk bekend succes maakte.
Diëtisten Brenda Frunt en Marieke de Groot geven 6 tips voor een koolhydraatarme kerst. Zo hou je tijdens de feestdagen een stabiele bloedsuikerspiegel en blijf je lekker energiek.
Niet alle doelgroepen zijn even goed met supportgroepen te bereiken. Met steun van het Agis Innovatiefonds wordt daarom het Suikerhuis-project ontwikkeld
Corine Heijneman pleit voor een focus op voeding in zelfmanagement. Na ruim twintig jaar te leven met reuma paste zij haar voedingspatroon aan en kreeg grip op haar reuma. Luister in deze podcast van The Nourishing State naar haar verhaal
Voeding speelt een hoofdrol in de leefstijlgeneeskunde. Gerrie van Deuren haalt als Herenboer haar groentes direct van het land
Veel mensen hebben een slechte verbinding met hun lichaam, aldus Huub ter Haar. In zijn boek Lijfkracht geeft hij oplossingen
In dit artikel gaat Amber Heijneman het gesprek over leefstijlgeneeskunde aan met sport- en leefstijlarts dr. Hans van Kuijk. Binnen zijn sportgeneeskundig handelen legt Van Kuijk de focus op leefstijlverbeteringen omdat daar bij vrijwel alle welvaartsaandoeningen enorme gezondheidswinst te realiseren valt.
Hoe kan de transitie naar een zorgsysteem gericht op preventie worden gemaakt? Die vraag wordt in een podcast besproken.
Volgens de hersenenergie-theorie van Chris Palmer hebben psychische ziektes een gemeenschappelijke oorzaak
In 2023 start TNO samen met Je Leefstijl Als Medicijn en andere partners een Alzheimerproject voor mensen met geheugenproblemen of beginnende Alzheimer.
Toen Lizette Tabak hoorde dat ze diabetes type 2 had, werd ze lid van een supportgroep van Je Leefstijl Als Medicijn. Inmiddels zijn haar waardes onder controle
Leefstijlverandering kan een grote rol spelen bij de behandeling van psychische aandoeningen. Een podcastinterview met Wim Tilburgs
Wat kunnen wij leren van een land waar geluk onderdeel van het regeringsbeleid is? Gelukslessen uit Bhutan is een inspirerend reisverslag.
Wat iedereen moet weten over geluk. De wetenschap van Geluk. Een gesprek met Arthur C. Brooks bestseller auteur en professor aan de Harvard Business School.
In deze podcast met The Nourishing State vertelt Marina Boeser hoe verrast zij was door het verschil dat andere voeding maakte op de ernst en frequentie van haar migraine. Ze is verbaasd dat dit niet algemeen bekend is. Minder migraine en minder heftige migraine is echt mogelijk!
Een gezonde leefstijl kan de ziektelast bij diabetes type 1 sterk verminderen. Amber Heijneman heeft dit persoonlijk ervaren en onderzoekt de stand van zaken rondom leefstijl in de behandeling van diabetes type 1 (DM1). In dit artikel gaat zij daarover in gesprek met internist-endocrinoloog dr. Peter van Dijk van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Portret van de Buurt Ontmoetings Plek (BOP) in Leiden. Buurtgenoten helpen elkaar onder meer bij gezondheidsproblemen.
Jaap Wonders bespreekt vanuit praktijkervaring hoe leefstijlgedragingen elkaar versterken. Daardoor ontstaat een positieve spiraal van gezondheid en geluk.
Steeds meer ziekenhuizen openen leefstijlloketten, vaak als pilot. Hoe ziet de praktijk van zo'n loket eruit?
Autofagie is het proces van opruimen van afval door je lichaam. Het zorgt voor vernieuwing en verjonging van de cellen. Periodiek vasten bevordert dit proces.
Amber is jongvolwassen en heeft diabetes type 1. In deze podcast van The Nourishing State vertelt zij dat anders eten niet zo gek is en veel voordelen heeft bij diabetes type 1.
"Uhmm... wat is diabetes type 1 eigenlijk?" deze vraag wordt vaak gesteld aan Amber. In haar animatievideo legt ze het humoristisch en begrijpelijk uit.
Meer dan twintig jaar kampt Corine Heijneman met reuma. Ze is de supportgroep Grip Op Reuma gestart
Een artikel van ervaringsdeskundige Corine Heijneman, openbaar apotheker Anne-Margreeth Krijger en internist Yvo Sijpkens.