In de vertrouwde omgeving van ons dagelijks leven voelen we ons vaak veilig. We hebben onze routines, vertrouwde vriendenkring en vaste plekken om naartoe te gaan. Maar wat als ik je vertel dat er buiten die comfortzone een wereld van ontdekking en groei ligt? Een wereld waarin je nieuwe talenten kunt ontdekken en je leefstijl positief kunt beïnvloeden door meer in verbinding te zijn met jezelf?

Pottenbakkerijworkshop

Bij zelfontdekking draait het niet alleen om het ontdekken van dingen die je leuk vindt, maar ook wat je tijdens nieuwe activiteiten leert. Als voorbeeld noem ik een pottenbakkerijworkshop waar ik aan meedeed.

Tijdens de workshop merkte ik dat ik moeite had om de aanwijzingen van de docente nauwkeurig op te volgen. Ondanks mijn oprechte intentie om dat te doen. ‘Mevrouw, ik probeer het echt, maar mijn handen hebben andere plannen!’, zei ik toen de docent me erop wees dat ik het niet op de juiste manier deed.

Opmerkelijk was dat ik uiteindelijk toch in staat was om iets moois te creëren. Waarop de docente verbaasd opmerkte: ‘Ik begrijp niet hoe je het hebt gedaan, maar het is je toch gelukt om er iets prachtigs van te maken!’

Op weg naar huis dacht ik na over de workshop. Waarom lukte het me niet om de instructies nauwkeurig te volgen, maar wel om een kunstwerk te maken? Ik begreep beter hoe belangrijk flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn, niet alleen in creatieve uitingen, maar ook in het omgaan met gezondheidsuitdagingen. Hoewel ik uiteindelijk hetzelfde resultaat bereikte, was de vrijheid om mijn eigen unieke ervaring te volgen essentieel.

Voorbeelden van uit je comfortzone stappen

In de afgelopen jaren heb ik verschillende nieuwe dingen uitgeprobeerd. Het heeft me waardevolle inzichten gegeven over mijn persoonlijke voorkeuren en vaardigheden. Hieronder enkele voorbeelden van manieren om uit je comfortzone te stappen. Ze kunnen leiden tot het ontdekken van een nieuwe passie en een positieve invloed hebben op je emotionele welzijn, mede door beter stressmanagement.

  • Nieuwe creatieve activiteiten, zoals schilderen, schrijven, een theatervoorstelling bijwonen of een muziekinstrument bespelen.
  • Naar een sportschool gaan of dan andere vormen van lichaamsbeweging doen zoals dansen, klimmen, padellen, zwemmen, basketballen of bootcampen.
  • Nieuwe recepten uitproberen, waarmee je in aanraking komt met kruiden, groentes en eetgewoontes. Zelf experimenteer ik veel met koken en volg vaak de recepten niet, maar probeer het meer vanuit gevoel te doen. Vaak komt er een heerlijke gerecht uit!
  • Minder bekende bestemmingen die op toeristische kaarten vaak over het hoofd worden gezien verkennen. Dat kan je nieuwe inzichten bieden. Mijn ideale reisstijl is om meerdere plaatsen te verkennen tijdens dezelfde reis. Meestal heb ik na twee dagen wel genoeg gezien en ben ik benieuwd naar wat het land nog meer te bieden heeft.
  • Nieuwe werkzaamheden accepteren, in het openbaar spreken of een leiderschapsrol in een groep aanneemen. Dat daagt je uit om te groeien en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
  • Open staan voor nieuwe mensen en diverse activiteiten ondernemen, waarmee je waardevolle relaties, perspectieven en ideeën opdoet. Dat kan leiden tot een groter gevoel van verbondenheid en sociale ondersteuning, wat goed is voor je algehele welzijn.

Drempels overwinnen

Uit je comfortzone stappen is nauw verbonden met het bevorderen van een gezondere leefstijl. Het is menselijk om terughoudend te zijn. Het onbekende kan beangstigend lijken en vasthouden aan wat je kent lijkt vaak veel comfortabeler. Maar de voordelen op lange termijn wegen vaak op tegen de ongemakken op korte termijn. Het helpt je om te groeien als individu, wat een waardevolle investering is in jezelf.

Zo kun je eventuele drempels overwinnen:

  • Zoek vrienden of mentoren die je aanmoedigen. Een ondersteunend netwerk kan je zelfvertrouwen vergroten.
  • Stel specifieke doelen voor jezelf wanneer je nieuwe uitdagingen aangaat. Dit helpt je je vooruitgang te meten en kan je motiveren om door te gaan.
  • Angst is normaal wanneer je iets nieuws probeert. Erken deze angst en herinner jezelf eraan dat groei vaak gepaard gaat met ongemak.
  • Zelfs als iets niet volgens plan verloopt, beschouw het dan als een leerervaring. Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van groei.

Extra uitdaging voor mensen met een aandoening

Voor gezonde mensen kan het verlaten van je comfortzone al een uitdaging zijn, maar voor mensen met een aandoening zijn er extra overwegingen. Het is belangrijk om de specifieke beperkingen en zorgen in overweging te nemen, en activiteiten te kiezen die passen bij de individuele behoeftes.

Voor mensen met aandoeningen zoals epilepsie kan snel overprikkeld raken bijvoorbeeld een belemmering vormen. Nieuwe situaties en prikkels kunnen soms overweldigend zijn. Daarnaast kan de angst voor een epileptische aanval in het openbaar een barrière vormen bij het deelnemen aan activiteiten buiten de vertrouwde omgeving. Lichtflitsen kunnen ook een trigger zijn voor epileptische aanvallen, waardoor activiteiten zoals concerten, theatershows of bepaalde sportevenementen risicovol kunnen zijn.

Nieuwe activiteiten uitproberen met een beperkt budget

Het verkennen van nieuwe activiteiten hoeft niet duur te zijn. Met een beetje creativiteit en onderzoek kun je nieuwe activiteiten uitproberen met een beperkt budget. Hier zijn enkele mogelijkheden waar ik zelf ook ervaring mee heb:

  • Zoek naar gratis evenementen, workshops of activiteiten in je gemeenschap en houd lokale evenementenkalenders in de gaten. Veel steden bieden gratis of goedkope activiteiten aan, zoals openbare lezingen, kunsttentoonstellingen, festivals en meer.
  • Houd kortingen, aanbiedingen en coupons in de gaten voor activiteiten waarin je geïnteresseerd bent. Je kan bij een aantal activiteiten ook een gratis proefles nemen om te kijken of je het wat vindt. Denk aan danslessen, boksen of een muziekinstrument bespelen.
  • Overweeg om activiteiten te ruilen of te delen met vrienden of familieleden. Misschien heeft iemand in je netwerk dezelfde interesses en kunnen jullie met elkaar een boek, puzzel of schilderspullen delen.
  • Er zijn tal van online platforms waar je gratis of goedkope cursussen en tutorials kunt vinden over diverse onderwerpen. As je geïnteresseerd bent in lichaamsbeweging kun je bijvoorbeeld thuis oefeningen doen met behulp van online video’s en apps.
  • Kringloopwinkels bieden een gevarieerd aanbod van boeken, spellen, sportspullen en knutselbenodigdheden. Hier kun je nieuwe dingen uitproberen zonder je budget te overschrijden, terwijl je ook bijdraagt aan hergebruik en milieubewustzijn.

Het ontdekken van nieuwe talenten en interesses kan je helpen jezelf beter te begrijpen, wat leidt tot gezondere keuzes die beter aansluiten bij je persoonlijke behoeftes en doelen. Het kan je leven verrijken, je perspectief verbreden en je de kans bieden om je volledige potentieel te benutten. Dus waar wacht je nog op? Stap uit je comfortzone en zie waar het leven je naartoe leidt! De reis is de moeite waard.

Hanin Kzawi is een van de initiatiefnemers van de supportgroep Epilepsie en leefstijl van Stichting Je leefstijl als Medicijn.


Meer lezen

Ontdek de kracht van zelfbewustzijn

Ontdek de kracht van zelfbewustzijn

Al sinds haar tienerjaren heeft Hanin Kzawi epilepsie. Zelfbewustzijn, ontdekte ze, draagt bij aan innerlijke kracht en is daarom een instrument om beter met chronische ziekte om te gaan.