In mijn leven met reuma is koken een uitdaging. Wanneer ik moe ben en pijn heb is de verleiding groot om te kiezen voor afhaal- en kant en klaar maaltijden. Die producten zijn goedkoop, snel en makkelijk te krijgen. Helaas zijn het juist dit soort ultrabewerkte producten die ontstekingsactiviteit veroorzaken. Voor mij was het enorm belangrijk maar ook extra uitdagend om verse (seizoens-)producten te eten.

Koken met verse producten betekent langer in de keuken staan, meer snijden, kneden en bakken. In het begin koos ik voor een middenweg en gebruikte voorgesneden of diepvriesproducten. Maar gaandeweg ging mijn gezondheid vooruit, kreeg ik kracht in mijn handen, kon langer staan en werd zelfredzamer. Ik ontdekte handigheidjes die koken met verse ingrediënten makkelijker maken. In dit artikel deel ik 3 handige tips voor koken met reuma.

3 handige tips voor koken met reuma

  1. Goed gereedschap is het halve werk
  2. Eerst koken dan snijden
  3. Neem de tijd

Goed gereedschap is het halve werk

Keukeninrichting

Zelf heb ik het geluk gehad dat ik aanpassingen aan mijn keuken heb kunnen doen. Wanneer je daartoe de mogelijkheid hebt kan het prettig zijn om rekening te houden met de volgende dingen:

  • Hendel-kraan
  • Verlaagd kookstel, zodat je in pannen kan roeren met ontspannen schouders.
  • Borden en pannen in lades.
  • Draai carrousels
  • Apothekerskast
  • Keramische kookplaat, dit maakt makkelijker schoon en indien nodig kan je pannen schuiven in plaats van tillen.

Elektrische apparatuur

Sinds ik met verse producten werk is de staafmixer mijn grote vriend. De set stond al jaren ongebruikt in de kast. Tegenwoordig wordt hij vrijwel dagelijks gebruikt voor het hakken en mengen van ingrediënten of het kloppen van beslag.

Voor het maken van bloemkoolrijst, koolhydraatarm ijs en -milkshakes gebruik ik de keukenmachine. In dit apparaat kan ik eenvoudig grote en zware producten snijden en mengen. Het is ook een alternatief om beslag in te maken wanneer het gebruik van een handmixer te zwaar of pijnlijk is.

Een voordeel van koken met verse producten is dat ik minder vaak potten en blikken hoef te openen. Is dit toch het geval dan is een elektrische blikopener, potopener of antislipdoekje een oplossing.

Keukengereedschap

De messenslijper is mijn hulpmiddel om mijn messen vlijmscherp te houden. Een goed geslepen mes maakt snijden vele malen eenvoudiger. Soms kan het handig zijn om aangepast keukengereedschap aan te schaffen. Zelf heb ik een ergonomische kaasschaaf met een opstaand handvat waardoor ik ondanks vastzittende polsen kaas kan schaven. Destijds heb ik hem aangeschaft bij de thuiszorgwinkel, maar ze zijn ook verkrijgbaar via bol.bom.

Voor het maken van courgettini heb ik mijn eigen ‘draaibank’. Met deze spiraalsnijder maak ik snel en simpel sliertjes en strookjes van courgette, komkommer of wortel. Erg leuk wanneer je een feestelijke maaltijd wilt maken of courgette gebruikt als vervanger van spaghetti.

Let bij het aanschaffen van nieuwe pannen op het gewicht, vorm van de handvatten en deksel. Dit laatste is erg belangrijk wanneer je de deksel gebruikt voor afgieten. Voor afgieten heb ik van alles geprobeerd zoals afgietdeksels en stoommandjes maar voor mij blijft afgieten in een vergiet de makkelijkste oplossing.

Verse kruiden zijn vaak moeilijk te snijden. Verse basilicum en oregano laten zich makkelijk knippen. Ik heb een aparte schaar, te herkennen aan een andere kleur, speciaal voor het knippen van verse kruiden.

Eerst koken dan snijden

Kook producten voordat je ze snijdt of schilt. Anita Witzier laat in onderstaande video zien dat de schil van tomaten en aardappels veel makkelijker te verwijderen is wanneer je ze eerst kookt. Voor mij is dat nauwelijks meer van toepassing omdat we geen aardappels eten. De vervanger die we daarvoor hebben, pompoen, is echter nog lastiger te schillen en snijden. De oplossing is dezelfde: ik kook de pompoen eerst, laat hem afkoelen en daarna snij ik hem en verwijder de pitten.  

Neem de tijd

De laatste van mijn 3 handige tips voor koken met reuma is: gun jezelf de tijd. Vaak begin ik al ’s middags tijdens het theedrinken met het schoonmaken van groenten. Het koken met verse producten kost dan wel meer tijd maar het geeft mij een gevoel van onthaasten.

Daarnaast vind ik het fijn om meerdere producten in een tijdsblok klaar te maken. Het is efficiënter en het voorkomt dat ik de hele dag in de keuken sta. Tijdens het bereiden van een spruitjesstoof is er bijvoorbeeld voldoende tijd om bolletjes te bakken en chocolademelk te maken.

Tijdens het bereiden van de avondmaaltijd vertellen we elkaar over onze dag. Het helpt bij de mentale omschakeling tussen werk en thuiskomen. Wanneer we daarna samen aan tafel zitten, is de rijke volle smaak, de kleur en geur van de producten een beloning van de tijd die we aan de maaltijd hebben besteed.  

Anita Witzier over slim schillen

Anita Witzier is ambassadeur van ReumaNederland. In deze video van Reuma.nl laat ze zien hoe je slim kan schillen.

Over de Auteur

Corine Heijneman heeft reuma en is moeder van twee kinderen met diabetes type 1.

In 1998 kreeg ze de diagnose reumatoïde artritis. Na de diagnose in 2018 van haar kinderen ontdekte ze de effecten van voeding op beide aandoeningen. Ze pasten hun leefstijl aan volgens de leefstijlmethode van de Amerikaanse arts Bernstein die een uitgebreid protocol heeft voor het dagelijks diabetesmanagement. Deze methode heeft ook bij Corine tot een enorme ommekeer in haar gezondheid geleid. Corine is coördinator van de supportgroepen: Diabetes 1 In Eigen Hand en Grip op Reuma.

Hun ervaring en verhaal mag niet worden opgevat als medisch advies. De auteur en Je leefstijl als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Indien u overweegt over te stappen naar deze leefstijlmethode bespreek dit dan met uw arts.


Meer lezen

Meer lezen over reuma
Podcast leefstijl en reuma (2)

Podcast leefstijl en reuma

In deze podcast spreken leefstijl experts dr. Pascal de Jong en Corine Heijneman over leefstijl en reuma. Ze zijn te gast bij Regie over reuma van Reuma Nederland.
reuma en microbioom

Reuma en microbioom

Een specifieke bacterie uit het microbioom blijkt samen te hangen met reuma. Meer begrip van de darmgezondheid leidt tot betere behandelingen.

Grip op reuma supportgroep

Heb je vragen over reuma en leefstijl dan ben je welkom in onze community op Facebook. Voor inspiratie, motivatie, steun, kennis en gewoon leuke nieuwe mensen leren kennen. Sommige nieuw maar ook ervaringsdeskundigen.

Grip op reuma