Stichting Je Leefstijl Als Medicijn kan niet zonder haar vrijwilligers. Piet van Ommeren is onder meer al vijf jaar een steunpilaar van de ZWEM – Zaterdag Wegen En Meten, waarmee leden van de supportgroep Diabetes 2 Doorbreken trouw elke zaterdag hun progressie bijhouden. Wat ‘drijft’ onze vrijwilligers en hoe zien ze de ontwikkeling van de leefstijlgeneeskunde? Zeven vragen aan Piet van Ommeren.

Wie is Piet van Ommeren?

“Ik ben 51 jaar en woont in Driel bij Arnhem. Ik werk bij BRENG, een bedrijf dat het busvervoer in de regio Arnhem/Nijmegen verzorgt. BRENG is een onderdeel van Connexxion, wat weer een onderdeel is van Hermes. Mijn functie bij BRENG is vervoerkundig data specialist. Dat is een heel brede functie, ik leg bijvoorbeeld de dienstregeling vast en regel wanneer dat nodig is de omleidingen van de bus. Die zet ik in de verschillende vervolgsystemen. De kaarten in de abri’s met de busroutes zijn van mijn hand. Ik geniet van mijn werk. Vroeger werkte ik bij de planning en daarvóór was ik buschauffeur, maar het werk dat ik nu doe is leuker, veelzijdiger.”

Hoe ben je bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn terechtgekomen?

“Dat is al even geleden. Ik heb vanaf mijn zesendertigste diabetes type 2. Van mijn huisarts kreeg ik iedere keer een pilletje erbij. Op een gegeven moment had ik een dikke pillendoos met eigenlijk allemaal troep. Alleen maar symptoombestrijding. Daar had ik genoeg van, dus ben ik op Internet gaan zoeken en zo kwam ik uit bij ketogene voeding en heb ik het verhaal van Wim Tilburgs gevonden. Ik ben gaan doen wat Wim deed en ben nu helemaal vrij van medicatie.”

Waarom ben je je voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn gaan inzetten en wat doe je?

“Ik ben me gaan inzetten om andere mensen te helpen. Ik ben moderator bij de online supportgroep Diabetes 2 Doorbreken. Verder ben ik ‘badmeester’ bij de ZWEM, Zaterdag Wegen En Meten. Ik controleer alles wat ingevoerd is door het team. Ik ben daar in 2017 mee begonnen en doe dat nu nog steeds, samen met onder meer Wim Tilburgs, Edward Reynhout en Karla Reurink.”

Waarin ligt de waarde van supportgroepen?

“Je helpt andere mensen. Maar je doet het ook voor jezelf. Ik ben ervaringsdeskundige, ik weet er inmiddels vrij veel van. Het is het heel waardevol om anderen te kunnen helpen op deze manier.”

Waarin ligt de waarde van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn?

“Die ligt in het feit dat de Stichting zich als een olievlek verspreid over het hele land. De community wordt steeds groter. De kennis groeit en groeit. Er komen steeds meer mensen bij die niet elke keer een pilletje erbij willen hebben.”

Hoe zie jij de ontwikkeling van de leefstijlgeneeskunde in de nabije toekomst?

“Er word in de spreekkamer helaas nog vaak lacherig over gedaan. Een huisarts zei tegen mij: ‘Goed gedaan’, maar ze vroeg er niet bij hoe ik het had gedaan. ‘De cholesterol is nog iets verhoogd, moet je niet een pilletje?’ Aan de POH heb ik ook niks, die wil statines voorschrijven. Er is nog lang niet voldoende verspreiding van de kennis van het effect van de leefstijl.”

Als jij minister van VWS was, welke maatregelen zou je nemen om de zorg te verbeteren? 

“De schijf van vijf moet de deur uit. Er moet in ieder geval voorlichting komen over wat low-carb voor je kan doen in geval van diabetes type 2. Patiënten moeten op het bestaan van het koolhydraatarm en ketogeen dieet worden gewezen. Hoe sneller je erbij bent, hoe meer resultaat je kunt boeken.”

Piet van Ommeren over het leefstijlroer

Dit zijn de gezondheidstips van Piet van Ommeren op het gebied van de verschillende leefstijlpijlers.

Voeding

Je bent wat je eet. Je moet je altijd aan de regels houden, anders komt de diabetes type 2 terug.

Beweging

Wandel elke dag. Ik wandel op het werk, ongeveer 3,5 km, als het droog is. Als het op het werk niet lukt wandel ik thuis alsnog. Verder doe ik drie keer per week aan krachttraining. Ik heb op zolder een aantal apparaten en gebruik ook losse gewichten. Dat doe ik consequent, zin of geen zin, dertig minuten per keer. Spieronderhoud is heel belangrijk. Laatst had ik nascholing in verband met mijn chauffeursdiploma en het ging over de leefstijl. Vijftig keer squatten is voor mij geen probleem, sommigen van mijn collega’s kunnen het amper één keer.

Ontspanning

Ik slaap goed, minstens zeven uur per nacht. Er moet voor mij regelmaat in zitten. Vroeger had ik onregelmatige diensten, maar dat kan ik nu niet meer. Eerder opstaan is moeilijk voor me. Ik heb bij voorkeur laat dienst, maar het belangrijkste is dat het altijd hetzelfde is. Soms kan dat niet, dan moet ik om vijf uur ‘s ochtends opstaan en tegen zes uur weg om files te ontwijken.

Middelengebruik

Ik heb tot mijn achtentwintigste flink gerookt. Op 17 september 2000, de herdenkingsdatum van Market Garden Arnhem, ben ik daarmee gestopt en tot op heden ben ik heel blij dat ik niet meer rook. Toen ik achttien jaar was heb ik wel eens te veel gedronken, maar daarna nooit meer. Je maakt mij gewoon niet blij met alcohol, ik heb er niets mee.

Verbinding/zingeving

Dat haal ik bijvoorbeeld uit met het gezin er op uit te gaan. Ik ben van mezelf snel tevreden. Ik haal voldoening uit mijn werk. Ik maak voor meer dan tweehonderd chauffeurs een Google-agenda en ik beheer een website met de dienstinhoud voor ze. Ook de ZWEM geeft me veel voldoening.


Meer lezen