Stichting Je Leefstijl Als Medicijn kan niet zonder haar vrijwilligers. Edward Reynhout is actief in de supportgroep voor mensen met diabetes type 2 onder meer als ‘badmeester’ van de ZWEM-groep (Zaterdag Wegen En Meten). Wat beweegt onze vrijwilligers en hoe zien ze de ontwikkeling van de leefstijlgeneeskunde? Zeven vragen aan Edward Reynhout.

Wie is Edward Reynhout?

“Ik ben Edward, 76 jaar. Ik ben getrouwd en wij hebben drie kinderen en twee kleinkinderen. Ik woon samen met mijn vrouw in Warnsveld. Voordat ik met pensioen ging werkte ik als projectmanager in de voedingsmiddelenindustrie, nadat ik eerst lang heb gevaren als scheepswerktuigkundige.”

Hoe ben je bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn terecht gekomen?

“Ik heb sinds ongeveer 1990 diabetes type 2. Het was per toeval ontdekt. Ik kreeg er op een gegeven moment medicatie voor. De medicatie liep op van 1 naar 2 naar 3 pilletjes. In 2018 zag ik een interview met Wim Tilburgs op tv. Mijn vrouw maakte mij erop attent en van haar kreeg ik ook het boek Diabetes type 2, Maak jezelf beter van Karine Hoenderbos en Hanno Pijl.”

“Ik moest in die tijd net weer naar de diabetesverpleegkundige/praktijkondersteuner. Mijn HbA1c en nuchtere waarden bleken te hoog te zijn en ik moest eigenlijk weer een extra pil, en als dat niet zou werken zelfs aan de insuline. Ik liet haar eerst maar uitpraten. Toen ze klaar was ben ik zelf begonnen over leefstijl. Zou dat iets kunnen doen? Dat sloeg aan bij haar. Ze had er wel van gehoord. Heb je nog tips, vroeg ik? We hebben besloten om niet met de extra medicatie te beginnen, maar met de leefstijl aan de slag te gaan.”

“In februari 2019 ben ik daarmee begonnen. Na een half jaar was ik van alle medicatie tegen diabetes af. Ik slikte dus al zeker 25 jaar medicijnen tegen diabetes type 2 en was er binnen een half jaar vanaf! Cholesterolmedicatie kreeg ik natuurlijk ook, daar wilde ik toen ook mee stoppen. Ik heb moeten praten als Brugman. Uiteindelijk vonden ze het goed dat ik het even zou proberen. Dat is nu bijna vijf jaar geleden. Ik heb nooit meer diabetes- en cholesterolmedicatie gebruikt. Het enige dat ik nog nodig heb is een pilletje voor de bloeddruk. Ik heb het wel zonder geprobeerd, maar dat ging toch niet helemaal goed.”

Waarom ben je je voor de Stichting gaan inzetten? Wat doe je bij Je Leefstijl Als Medicijn?

“Toen ik na zes maanden van de pillen was, was ik heel enthousiast. Ik ben lid geworden van de supportgroep Diabetes 2 Doorbreken en van de ZWEM-groep. ZWEM staat voor Zaterdag Wegen En Meten. Ik had een keer telefonisch contact met Wim Tilburgs om hem wat te vragen, en toen heb ik aangegeven dat ik wel wat wilde doen voor de Stichting. Als het mijzelf lukt om van de pillen af te komen, waarom zou ik anderen dan niet willen helpen? Nu ben ik beheerder bij de supportgroep en ‘badmeester’ bij de ZWEM. Ik wandel ook met een team van Je Leefstijl Als Medicijn via een app, het Ommetje. Ik stimuleer anderen om dat ook te gebruiken. Het Ommetje is van de Hersenstichting en Erik Scherder.”

Waarin ligt de waarde van supportgroepen?

“Er zijn natuurlijk meerdere dingen. Voor mij zijn de groep zelf, de ZWEM en het Ommetje belangrijk. In zo’n supportgroep vertel je anderen hoe je het aan kunt pakken. Je helpt mensen om het zelf aan te pakken. Als mensen een vraag stellen, help je ze met het vinden van een antwoord. Dat doe ik vaak via Whatsapp of Messenger. Zo heb ik mijn eigen ‘klantjes’ via Je Leefstijl Als Medicijn. Ik geeft geen medisch advies, daar ben ik niet voor. Maar ik vertel hoe ik het zelf heb gedaan en hoe anderen het doen. Een van die klantjes is iemand die van het spuiten van insuline af wil komen. Dat begint aardig te lukken, deze persoon is binnen anderhalve maand van 35 naar 18 eenheden gegaan. Dat vergt heel veel contact. Meer en vaker contact dan een huisarts of praktijkondersteuner zou kunnen bieden. Er zijn wel meer mensen die ik zo help en heb geholpen.”

Waarin ligt de waarde van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn?

“Je helpt mensen een stuk vooruit. Als het eenmaal goed gaat is minder contact nodig. Ik help mensen gewoon zo lang als het nodig is. Ik vind het leuk om andere mensen te helpen. Ze stellen mij vragen die ik vaak kan beantwoorden. Als je een goede klik hebt met mensen gaat dat vaak goed.”

Hoe zie jij de ontwikkeling van de leefstijlgeneeskunde in de nabije toekomst?

“Ik hoop dat de ontwikkeling steeds verder gaat. Dat er steeds meer huisartsen zijn die er wat in zien. Dat is nog niet algemeen het geval. Als de huisarts tegen mij had gezegd dat ik de ontwikkeling van diabetes kon tegenhouden met een goede leefstijl was ik er misschien eerder mee begonnen. Het zou goed zijn als artsen tegen hun patiënten zouden zeggen dat het mogelijk is om diabetes type 2 om te keren.”

Als jij minister van VWS was, welke maatregelen zou je nemen om de zorg te verbeteren?

“Bij de huisartsen is meer kennis nodig zodat ze de patiënten beter kunnen adviseren. De glucosesensor zou daarnaast in het verzekeringspakket moeten. Je leert met zo’n sensor enorm veel over wat voeding met je lichaam doet. Zelf betaal ik de sensor twee keer per jaar zelf en draag hem dan 14 dagen. De sensor is in Frankrijk veel goedkoper en is vrij verkrijgbaar, dus als ik daar op vakantie ben koop ik er meteen een paar. Maar ik denk dat mensen met diabetes type 2 allemaal twee of drie keer per jaar een sensor zouden moeten krijgen via het basispakket. Ik besef zelf heel goed dat ik niet van de diabetes af ben, alleen van de medicatie. Met kerst heb ik een sensor gedragen om mezelf in die moeilijke tijd te dwingen om op te letten met wat ik eet en drink.”

“Verzekeringsmaatschappijen zijn er niet om je beter te maken maar om geld te verdienen. Met een gezonde leefstijl heb je minder of geen pillen nodig. Daar zijn verzekeraars misschien niet blij mee. De vergoeding voor een gezonde leefstijl zou vanuit de regering moeten komen en via de huisarts bij de patiënten terechtkomen. Daarvoor is verandering nodig. Leefstijlaanpassing is moeilijk, maar als ik op mijn leeftijd van de medicijnen af kan komen, moet het jongere mensen ook lukken om met aanpassingen een gezonder leven te hebben.”

Edward Reynhout over het leefstijlroer

Dit zijn de gezondheidstips van Edward Reynhout op het gebied van de verschillende leefstijlpijlers.

Voeding

Als je diabetes type 2 hebt, weet dan dat er meerdere soorten zijn. Het effect van voeding op je bloedsuiker is niet bij elke soort hetzelfde. Ik moet geen witbrood eten, dan heb ik direct hoge pieken. Als ik brood eet is het alleen koolhydraatarm brood. Het beste koolhydraatarme brood krijg je als je het zelf bakt. Maar in de winkel kan je ook steeds vaker redelijk koolhydraat arm brood kopen. Dat is een kwestie van zoeken op het Internet, dan kun je het goede brood wel vinden.

Ik zou mensen aanraden om een tijdje een glucosesensor te gebruiken. Noteer wat je gegeten hebt en wat dat doet met je bloedsuiker. Dan leer je wat je kunt eten en wat niet. Ik gebruik De Voedingswaarde Wijzer van Juglen Zwaan, daar staan veel producten in. Je kunt dan vinden wat er allemaal in zit.
Ik doe aan intermittend fasting: 16 uur niet eten, gedurende 8 uur wel eten. Na het opstaan ga ik eerst wandelen en daarna ontbijten. Ik stop ’s avonds op tijd met eten. Eigenlijk eet ik maar twee keer per dag. Hooguit neem ik een gezonde cracker tussendoor.

Beweging

Ik gebruik de Ommetje-app om te wandelen. Ik stimuleer anderen om die app ook te gebruiken. Als je wandelt krijg je punten. Ik wandelde eerst samen met mijn zus en heb andere beheerders ook gevraagd om mee te lopen. Nu hebben we dat nog groter kunnen trekken. Iedereen bij Je Leefstijl Als Medicijn kan lopen met het appje. Elke maand maak ik een nieuwe groep aan: Team JLAM, maand, jaartal. De ene keer hebben we 15, dan weer 25 deelnemers. Mensen lopen een poosje mee, dan stoppen ze er weer mee. Dat moet iedereen voor zichzelf weten. Mij helpt het om in beweging te blijven. En ik wil die punten halen.

Slaap

Het is belangrijk dat je goed slaapt. Probeer niet tot het eind naar de tv of telefoon te kijken. Lezen is beter, maar gewoon een boek, geen e-reader.

Middelengebruik

Het beste is geen alcohol drinken. Uiteindelijk is dat vergif voor het menselijk lichaam. Bij mij lukt het niet helemaal. Ik houd van bier en wijn. Witte wijn bevat de minste koolhydraten en één glaasje is genoeg voor mij. Maar eerlijk is eerlijk, ik hou van gezelligheid en zeg wel eens doe er nog maar een. Dat is mijn zwakte. Ik ben vast niet de enige. Ik merk het ook bij de ZWEM, niet iedereen wil het zomaar toegeven dat ze wel eens alcohol drinken.

Verbinding/zingeving

Bij mij zit dat in de dingen die ik al genoemd heb, zoals het Ommetje en de ZWEM. Goed contact met je naasten, een beetje gezelligheid in de tuin met je buren, dat soort dingen zijn ook goed voor de rust en de diabetes. Bij TNO heb ik een enkele keren meegedaan met onderzoeken naar diabetes-subgroepen. Er zijn veel soorten diabetes type 2. Ik heb een half jaar lang een sensor op de arm gedragen en vragenlijsten ingevuld. Zo draag ik bij aan de kennis over deze aandoening.

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies. De auteur noch de geïnterviewde zijn medici maar doen uitsluitend verslag van persoonlijke ervaringen. Bij gezondheidsproblemen wordt iedereen aangeraden zijn of haar medische adviseurs te raadplegen. Stichting Je Leefstijl Als Medicijn aanvaardt geen aansprakelijkheid voor medische besluiten die op basis van dit artikel worden genomen.


Meer lezen

Zeven vragen aan Piet van Ommeren

Zeven vragen aan Piet van Ommeren

Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Volgens Piet van Ommeren is er veel voordeel te behalen als de zorg beter over de leefstijl zou gaan voorlichten.
Bertha Maat

Zeven vragen aan Bertha Maat

Onze vrijwilligers zijn onmisbaar voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Nadat Bertha Maat vanwege reuma moest stoppen met werken verdiepte ze zich in zelfmanagement. Ze ondersteunt de supportgroep Grip op…