Krijg door leefstijl Diabetes 1 In Eigen Hand

We hebben allemaal al een leefstijl. Leefstijl omvat zes pijlers, voeding, beweging, middelen, slaap, ontspanning en verbinding. Zodra je ziek wordt heeft dat een effect op je leven. Natuurlijk wil je de impact zo klein mogelijk houden.

Bij diabetes type 1 wordt je dagelijks leven sterk beïnvloed door de pijlers voeding en middelen. Voeding heeft een bloedsuiker verhogend effect. Het middel insuline heb je nodig voor de bloedsuikerregulatie en dat moet je zelf meerdere keren per dag toedienen. Dat is een intensieve en uitdagende bezigheid. Kennis over het effect van voeding en de werking van insuline helpt om stabielere waarden te realiseren.

Je bloedsuiker wordt door meer factoren beïnvloed. Ook beweging, stress en nachtrust hebben een effect op je bloedsuikerwaarden. Hoe kun jij je leefstijl aanpassen zodat de dagelijkse omgang met diabetes eenvoudiger wordt en resulteert in stabielere bloedsuikers, een grotere time in range en gezonde insuline- en bloedsuikerwaarden?

Leefstijlmethode en persoonlijke ervaringen

We delen onze ervaringen over het aanpassen van leefstijl en het effect op ons dagelijks leven met diabetes. Je kunt de ervaringen lezen van een moeder, een tiener en personen met LADA, diabetes type 1 op latere leeftijd. We bieden je praktische hulp, in de vorm van, recepten, aanbevolen boeken en video’s.

Eén van onze bronnen is de leefstijlmethode van de Amerikaanse dokter Bernstein, dit biedt duidelijke kaders. Onze ervaring is dat de daarbij behorende voedingsadviezen een belangrijk element zijn in het realiseren van gezonde stabiele bloedsuikerwaarden.

Samenwerking met zorgprofessionals en wetenschap

De leefstijlartsen van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn ondersteunen ons. Zij verstrekken ons de meest recente wetenschappelijke inzichten over leefstijl, voeding en diabetes type 1. Sportarts Hans van Kuijk en internist Yvo Sijpkens zijn beide leefstijlartsen met het leefstijlvignet van vereniging Arts en Leefstijl.

Diabetes 1 In Eigen Hand is vermeld op de routekaart naar leefstijlgeneeskunde van LifeStyle4Health en vereniging Arts en Leefstijl. Op deze wijze dragen we bij aan de ambitie om ’te zorgen dat leefstijl binnen 5-10 jaar standaard een erkend onderdeel is van de huisartsen- en medisch specialistische zorg’.

Door Zorginstituut Nederland worden we vermeld in hun overzicht van kwaliteitsinstrumenten die te maken hebben met diabetes en links naar betrouwbare informatie voor patiënten en cliënten.

Diabetes 1 In Eigen Hand supportgroep

Heb je vragen over diabetes type 1 en leefstijl dan ben je welkom in onze community op Facebook. Voor inspiratie, motivatie, steun, kennis en gewoon leuke nieuwe mensen leren kennen. Sommige nieuw maar ook ervaringsdeskundigen.

Diabetes 1 In Eigen Hand

Hieronder een indruk van de ervaringen van onze deelnemers en beheerders.

Heerlijk in meerdere opzichten

Heerlijk – in meerdere opzichten 😉 – om ervaringen, kennis en recepten te delen met zelfmanagement als uitgangspunt!

Rennie Fopma LADA

Eindelijk meer gelijkgestemden

Na een jarenlange zoektocht in mijn eentje ervaar ik nu de steun die ik jarenlang niet heb ervaren.

Iedereen in deze groep heeft weer zijn eigen invalshoek en specialisme en op die manier leren we van elkaar. De ondersteuning die ik in deze groep ervaar motiveert me om het belang van leefstijl bij diabetes 1 verder uit te dragen richting alle organisaties in Nederland die zich bezig houden met diabetes.
Gerrie van Deuren Diabetes type 1

Leefstijl als optie bij diagnose

Ik hoop dat deze groep bijdraagt aan het doorbreken van het taboe rondom koolhydraatarme voeding en kinderen met diabetes type 1, zodat het uiteindelijk als behandeloptie wordt aangeboden na diagnose.
Sarala Chauhan (tropenarts), moeder van een dochter met diabetes type 1

Wat mag je van Diabetes 1 In Eigen Hand verwachten?

Van ons mag je verwachten dat we kennis met jou delen over voeding en het effect daarvan op het diabetesmanagement. De kennis over het beperken van koolhydraten is gebaseerd op dr. Bernsteins Diabetes Solution. We zullen deze kennis op een makkelijke, te begrijpen manier, met je delen. Veel van de bronnen zijn Engelstalig, wij proberen de vertaalslag voor je te maken.

We delen de ideeën van dokter Bernstein. Dit houdt in dat we geloven dat elke persoon met diabetes een lang, complicatievrij leven kan leiden.
We gunnen iedereen een leven met “normale”, niet-diabetische bloedsuikerwaarden. Om dat te realiseren delen we onze kennis en ervaringen met je en bieden we je onze steun aan.

Onze ervaring is dat een koolhydraatarme leefstijl, als hulpmiddel voor diabetesmanagement, het medicijngebruik en de algehele stress vermindert en je een groter gevoel van controle geeft. We hebben gemerkt dat deze leefstijl ervoor zorgt dat het diabetesmanagement voorspelbaarder verloopt en dat het stabiliteit en vrijheid geeft in je dagelijks leven.

Leden aanbieding

Om een beter beeld te krijgen van een koolhydraatarme leefstijl heeft Diabetes 1 In Eigen Hand dit e-book uitgebracht. Het boek bevat 15 recepten en 38 pagina’s.
Voor leden van de stichting is dit boek gratis te downloaden.

De recepten komen uit de dagelijkse praktijk. Corine Heijneman is moeder van twee kinderen met diabetes type 1. Xander werd op de leeftijd van zes jaar gediagnosticeerd en zijn zus Amber, negen maanden later, op vijftienjarige leeftijd. Corine deelt hun ervaring met een op leefstijl gebaseerd diabetesmanagement. De onderliggende methode is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Bernstein en heeft als basis pure, onbewerkte producten. Het bevat veel groenten, eiwitten en gezonde vetten.

Ontdekken hoe lekker X anders eten is?
Download hier het boek

Nominatie voor positieve zorginnovatie

In september 2022 is Amber Heijneman, teamlid van Diabetes 1 In Eigen Hand, door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) genomineerd voor de Shakingtree Award. De secretaris-generaal Curatieve Zorg van het ministerie van VWS reikt de award ieder jaar in november uit. De Award die vernoemd is naar Niels Schuddeboom wordt toegekend aan mensen die op een positieve manier aandacht vragen voor verbetering in de zorg.

Amber is voor de Shakingtree Award genomineerd omdat zij op overtuigende wijze aandacht vraagt voor leefstijlaanpassen als onderdeel van zelfmanagement in de behandeling van diabetes type 1. Haar creatieve en humoristische animatie video’s zijn een inspirerende manier om de ingewikkelde informatie over type 1 en zelfmanagement op laagdrempelige manier toegankelijk te maken.


Persoonlijke diabetes 1 coaching

Direct aan de slag:

“One of the prime intents of this book is to give you the information you need to learn how to predict your blood sugar levels and how to ensure that your predictions will be accurate. Here the Laws of Small Numbers are exceedingly important.”

Richard K. Bernstein