Welkom bij Diabetes 1 In Eigen Hand

Bij diabetes type 1 wordt je bloedsuiker vrijwel continu beïnvloed door je leefstijl. Je voeding, beweging, stress en nachtrust hebben allemaal een effect op je bloedsuikerwaarden. Hoe kun jij je leefstijl aanpassen zodat de dagelijkse omgang met diabetes eenvoudiger wordt en resulteert in stabielere bloedsuikers, een grotere time in range en gezonde insuline- en bloedsuikerwaarden?

Leefstijlmethode en persoonlijke ervaringen

Op onze website vind je informatie om je leefstijl te veranderen en meer inzicht en controle te krijgen op je dagelijkse omgang met diabetes type 1. De leefstijlmethode van de Amerikaanse dokter Bernstein biedt daar duidelijke kaders voor. Onze ervaring is dat de daarbij behorende voedingsadviezen een belangrijk element zijn in het realiseren van gezonde stabiele bloedsuikerwaarden.

Hoe wij omgaan met deze leefstijlaanpassing en wat voor effect dat heeft op ons dagelijks leven met diabetes, delen we graag met je. Je kunt de ervaringen lezen van een moeder, een tiener en volwassenen met LADA en met type 1. Op de website bieden we je praktische hulp. Je vindt er recepten, infographs en diverse overzichten.

Samenwerking met zorgprofessionals en wetenschap

De leefstijlartsen van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn ondersteunen ons. Zij verstrekken ons de meest recente wetenschappelijke inzichten over leefstijl, voeding en diabetes type 1. Sportarts Hans van Kuijk en internist Yvo Sijpkens zijn beide leefstijlartsen met het leefstijlvignet van vereniging Arts en Leefstijl. De leden van Arts en Leefstijl zijn op de hoogte van de meest recente wetenschappelijk inzichten rondom leefstijl.

Diabetes 1 In Eigen Hand is vermeld op de routekaart naar leefstijlgeneeskunde van LifeStyle4Health en vereniging Arts en Leefstijl. Op deze wijze dragen we bij aan de ambitie om ’te zorgen dat leefstijl binnen 5-10 jaar standaard een erkend onderdeel is van de huisartsen- en medisch specialistische zorg’.

Door Zorginstituut Nederland worden we vermeld in hun overzicht van kwaliteitsinstrumenten die te maken hebben met diabetes en links naar betrouwbare informatie voor patiënten en cliënten.


Nominatie voor positieve zorginnovatie

In september 2022 is Amber Heijneman, teamlid van Diabetes 1 In Eigen Hand, door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) genomineerd voor de Shakingtree Award. De secretaris-generaal Curatieve Zorg van het ministerie van VWS reikt de award ieder jaar in november uit. De Award die vernoemd is naar Niels Schuddeboom wordt toegekend aan mensen die op een positieve manier aandacht vragen voor verbetering in de zorg.

Amber is voor de Shakingtree Award genomineerd omdat zij op overtuigende wijze aandacht vraagt voor leefstijlaanpassen als onderdeel van zelfmanagement in de behandeling van diabetes type 1. Haar creatieve en humoristische animatie video’s zijn een inspirerende manier om de ingewikkelde informatie over type 1 en zelfmanagement op laagdrempelige manier toegankelijk te maken.


Supportgroep Diabetes 1 In Eigen Hand 

Onze online supportgroep op Facebook is een groep met een fijne sfeer. Hier inspireren, motiveren en stimuleren we elkaar om leefstijl zo toe te passen dat je met de juiste voeding je gezondheid bevordert. Meld je aan bij onze online supportgroep.

Hieronder een indruk van de ervaringen van onze deelnemers en beheerders.

Heerlijk in meerdere opzichten

Heerlijk – in meerdere opzichten 😉 – om ervaringen, kennis en recepten te delen met zelfmanagement als uitgangspunt!

Rennie Fopma LADA

Eindelijk meer gelijkgestemden

Na een jarenlange zoektocht in mijn eentje ervaar ik nu de steun die ik jarenlang niet heb ervaren.

Iedereen in deze groep heeft weer zijn eigen invalshoek en specialisme en op die manier leren we van elkaar. De ondersteuning die ik in deze groep ervaar motiveert me om het belang van leefstijl bij diabetes 1 verder uit te dragen richting alle organisaties in Nederland die zich bezig houden met diabetes.
Gerrie van Deuren Diabetes type 1

Leefstijl als optie bij diagnose

Ik hoop dat deze groep bijdraagt aan het doorbreken van het taboe rondom koolhydraatarme voeding en kinderen met diabetes type 1, zodat het uiteindelijk als behandeloptie wordt aangeboden na diagnose.
Sarala Chauhan (tropenarts), moeder van een dochter met diabetes type 1

Wat mag je van Diabetes 1 In Eigen Hand verwachten?

Van ons mag je verwachten dat we kennis met jou delen over een koolhydraatarme, eiwitrijke leefstijl en het effect daarvan op het diabetesmanagement bij kinderen en volwassenen met diabetes type 1 of LADA. De kennis die het betreft is gebaseerd op en geïnspireerd door dr. Bernsteins Diabetes Solution. We zullen deze kennis op een makkelijke, te begrijpen manier, met je delen. Omdat veel van de bronnen Engelstalig zijn, proberen wij de vertaalslag voor je te maken.

We delen de ideeën van dokter Bernstein. Dit houdt in dat we geloven dat elke persoon met diabetes een lang, complicatievrij leven kan leiden.
We gunnen iedereen een leven met “normale”, niet-diabetische bloedsuikerwaarden. Om dat te realiseren delen we onze kennis en ervaringen met je en bieden we je onze steun aan.

Onze ervaring is dat een koolhydraatarme leefstijl, als hulpmiddel voor diabetesmanagement, het medicijngebruik en de algehele stress vermindert en je een groter gevoel van controle geeft. We hebben gemerkt dat deze leefstijl ervoor zorgt dat het diabetesmanagement voorspelbaarder verloopt en dat het stabiliteit en vrijheid geeft in je dagelijks leven.

Corine Heijneman is moeder van twee kinderen met diabetes type 1. Xander werd op de leeftijd van zes jaar gediagnosticeerd en zijn zus Amber, negen maanden later, op vijftienjarige leeftijd. Corine deelt hun ervaring met een op leefstijl gebaseerd diabetesmanagement. De onderliggende methode is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Bernstein en heeft als basis pure, onbewerkte producten. Het bevat veel groenten, eiwitten en gezonde vetten.

Om een beter beeld te krijgen van wat zij doen, waarom ze dit doen, wat de resultaten zijn en hoe je het zelf zou kunnen doen heeft Diabetes 1 In Eigen Hand dit e-book uitgebracht. Het boek bevat 15 recepten en 38 pagina’s.
Voor leden van de stichting is dit boek gratis te downloaden.

Ontdekken hoe lekker X anders eten is?
Download hier het boek

Persoonlijke diabetes 1 coaching

Direct aan de slag:

Volg ons op Instagram

Amber werd op vijftienjarige leeftijd gediagnosticeerd met diabetes type 1.
Kort na haar diagnose startte ze met een koolhydraatarme leefstijl.
Ze deelt haar ervaringen, tips en tricks over hoe het is om andere keuzes te maken.