Hoe leefstijl helpt tegen Alzheimer
40 procent van de gevallen van Alzheimer is te voorkomen met een gezonde leefstijl. Dat stond in 2017 en 2020 in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het gaf een boost aan het onderzoek naar de relatie tussen leefstijl en het ontstaan van Alzheimer/dementie.
Gelukkig maar, want de leefstijl is ook het enige dat helpt. De zoektocht naar een medicijn heeft nog niets opgeleverd dat het cognitieve vermogen van de patiënten weer verbetert. Wel is er nu een medicijn dat de plaques, die zo kenmerkend zijn voor Alzheimer, uit de hersenen verwijdert. Maar de patiënten gaan er helaas niet cognitief op vooruit en het medicijn heeft wel ernstige bijwerkingen.
Leefstijl werkt wel: je kunt er je risico op Alzheimer/dementie fors mee verlagen, en dat uiteraard zonder gevaarlijke bijwerkingen. Sterker nog, je hersenen gaan beter functioneren en je hele lichaam wordt gezonder. Bovendien krijgen we eerste signalen dat de leefstijl bij mensen bij beginnende geheugenproblemen daadwerkelijk hun geheugen kan verbeteren.
Alzheimer Preventie Programma
Het Alzheimer Preventie Programma bevat alles wat je kunt doen om je hersenen gezonder maken. Het gaat om acht stappen: elke stap draagt bij aan het behoud van gezonde hersenen. Hoe meer je er toepast, hoe beter het voor je hersenen is, en hoe lager je risico op Alzheimer.


Stap 1: Optimale darmflora
De darm-breinconnectie
Je darm staat in verbinding met je hersenen en andersom. Wat in je buik gebeurt, heeft grote invloed op de gezondheid van je hersenen. Een gezonde darmflora is op veel manieren goed voor je hersenen.

Stap 2: Voldoende bewegen
Je hersenen hebben beweging nodig
Je lichaam is gemaakt om te bewegen. Bewegen houdt je gezond en te weinig bewegen draagt bij aan ziekte. Tijdens beweging starten er in je hersenen allerlei processen die helpen om ze gezond te houden.
Lees meer over de pijler beweging.

Stap 3: Goede supplementen
De juiste supplementen verlagen je risico op Alzheimer
Van een aantal supplementen is wetenschappelijk aangetoond dat ze het risico op Alzheimer substantieel verlagen. Bovendien helpen supplementen om tekorten aan vitaminen en mineralen te voorkomen. Die komen vaker voor naarmate we ouder worden.

Stap 4: Periodiek vasten
Periodiek vasten, een weldaad voor je gezondheid
Bij periodiek vasten eet je regelmatig een bepaald aantal uren niet. Het is een weldaad voor je gezondheid en voor je hersenen. Als je een tijdje niet eet, geef je je lichaam de kans om over te gaan op de herstelstand. Er starten dan allerlei reparatieprocessen die ervoor zorgen dat je gezonder wordt.

Stap 5: Af en toe in vetverbranding zijn (metabole flexibiliteit)
Meer energie voor je hersenen
Je hersenen floreren wanneer je in een staat van vetverbranding bent. Waarom? Ze krijgen dan veel meer energie. En voor je hersenen geldt hoe meer energie hoe beter! Normaal gesproken gebruiken je hersenen glucose als energiebron. Maar als je in vetverbranding bent krijgen ze naast glucose ook nog energie uit ketonen. Ketonen zijn een extra en hele fijne energiebron voor je hersenen.

Stap 7: Goed slapen
Goed slapen houdt je hersenen schoon en fris
Herken je dat? Je hebt een slechte nacht gehad en je bent niet scherp de volgende dag. De gevolgen van slecht of weinig slapen voel je snel. Goed slapen is belangrijk voor het behoud van gezonde hersenen. Tijdens goede slaap gebeurt er van alles in je hoofd waardoor je er de volgende dag weer tegenaan kunt. Lees verder over de leefstijlpijler slaap.

Stap 8: Omgaan met stress
Want stress hebben we allemaal wel eens
We krijgen allemaal wel eens te maken met stresssituaties. Af en toe stress kan geen kwaad. Ons lichaam kan daar prima mee omgaan. Het wordt een probleem wanneer de stress lang voortduurt. Dat put je lichaam uit, het ondermijnt je immuunsysteem en is om vele redenen ook slecht voor je brein. Lees meer over de tegenhanger van stress: de leefstijlpijler ontspanning.