Hoe leefstijl helpt tegen Alzheimer

40 procent van de gevallen van Alzheimer is te voorkomen met een gezonde leefstijl. Dat stond in 2017 en 2020 in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het gaf een boost aan het onderzoek naar de relatie tussen leefstijl en het ontstaan van Alzheimer/dementie. 

Gelukkig maar, want de leefstijl is ook het enige dat helpt. De zoektocht naar een medicijn heeft nog niets opgeleverd dat het cognitieve vermogen van de patiënten weer verbetert. Wel is er nu een medicijn dat de plaques, die zo kenmerkend zijn voor Alzheimer, uit de hersenen verwijdert. Maar de patiënten gaan er helaas niet cognitief op vooruit en het medicijn heeft wel ernstige bijwerkingen. 

Leefstijl werkt wel: je kunt er je risico op Alzheimer/dementie fors mee verlagen, en dat uiteraard zonder gevaarlijke bijwerkingen. Sterker nog, je hersenen gaan beter functioneren en je hele lichaam wordt gezonder. Bovendien krijgen we eerste signalen dat de leefstijl bij mensen bij beginnende geheugenproblemen daadwerkelijk hun geheugen kan verbeteren. 

Alzheimer Preventie Programma

Het Alzheimer Preventie Programma bevat alles wat je kunt doen om je hersenen gezonder maken. Het gaat om acht stappen: elke stap draagt bij aan het behoud van gezonde hersenen. Hoe meer je er toepast, hoe beter het voor je hersenen is, en hoe lager je risico op Alzheimer.

Alzheimer darmgezondheid

Stap 1: Optimale darmflora

De darm-breinconnectie 

Je darm staat in verbinding met je hersenen en andersom. Wat in je buik gebeurt, heeft grote invloed op de gezondheid van je hersenen.  Een gezonde darmflora is op veel manieren goed voor je hersenen.  

Alzheimer en bewegen

Stap 2: Voldoende bewegen 

Je hersenen hebben beweging nodig 

Je lichaam is gemaakt om te bewegen. Bewegen houdt je gezond en te weinig bewegen draagt bij aan ziekte. Tijdens beweging starten er in je hersenen allerlei processen die helpen om ze gezond te houden. 
Lees meer over de pijler beweging.

Alzheimer en supplementen

Stap 3: Goede supplementen 

De juiste supplementen verlagen je risico op Alzheimer

Van een aantal supplementen is wetenschappelijk aangetoond dat ze het risico op Alzheimer substantieel verlagen. Bovendien helpen supplementen om tekorten aan vitaminen en mineralen te voorkomen. Die komen vaker voor naarmate we ouder worden. 

Alzheimer en periodiek vasten

Stap 4: Periodiek vasten

Periodiek vasten, een weldaad voor je gezondheid 

Bij periodiek vasten eet je regelmatig een bepaald aantal uren niet. Het is een weldaad voor je gezondheid en voor je hersenen.  Als je een tijdje niet eet, geef je je lichaam de kans om over te gaan op de herstelstand. Er starten dan allerlei reparatieprocessen die ervoor zorgen dat je gezonder wordt. 

Alzheimer metabole flexibiliteit

Stap 5: Af en toe in vetverbranding zijn (metabole flexibiliteit) 

Meer energie voor je hersenen

Je hersenen floreren wanneer je in een staat van vetverbranding bent. Waarom? Ze krijgen dan veel meer energie. En voor je hersenen geldt hoe meer energie hoe beter! Normaal gesproken gebruiken je hersenen glucose als energiebron. Maar als je in vetverbranding bent krijgen ze naast glucose ook nog energie uit ketonen. Ketonen zijn een extra en hele fijne energiebron voor je hersenen.  

Alzheimer en voeding

Stap 6: Voeding voor gezonde hersenen 

Eet puur en onbewerkt 

Deze voedingspiramide geeft een goed beeld van hoe voeding voor gezonde hersenen eruitziet.  Hoe groter het vak, hoe meer je ervan kunt eten. 

Alzheimer en slaap

Stap 7: Goed slapen 

Goed slapen houdt je hersenen schoon en fris 

Herken je dat? Je hebt een slechte nacht gehad en je bent niet scherp de volgende dag. De gevolgen van slecht of weinig slapen voel je snel. Goed slapen is belangrijk voor het behoud van gezonde hersenen. Tijdens goede slaap gebeurt er van alles in je hoofd waardoor je er de volgende dag weer tegenaan kunt. Lees verder over de leefstijlpijler slaap.

Alzheimer en stress

Stap 8: Omgaan met stress 

Want stress hebben we allemaal wel eens 

We krijgen allemaal wel eens te maken met stresssituaties. Af en toe stress kan geen kwaad. Ons lichaam kan daar prima mee omgaan. Het wordt een probleem wanneer de stress lang voortduurt. Dat put je lichaam uit, het ondermijnt je immuunsysteem en is om vele redenen ook slecht voor je brein.  Lees meer over de tegenhanger van stress: de leefstijlpijler ontspanning.

Lees verder over Alzheimer

omega-3 en MCT-olie

Bescherm je brein, gebruik omega-3 en MCT-olie

Meer energie, minder ontstekingsreacties in je hersenen en minder dementie. Omega-3 en MCT-olie lijken je brein te beschermen. In dit artikel lees je hoopvolle resultaten uit mooi onderzoek.
Is bewegen goed tegen Alzheimer?

Is bewegen goed tegen Alzheimer?

Beweging houdt je hersenen gezond – ze kunnen eigenlijk niet zonder beweging. Onderzoek laat zien dat een goede fysieke fitheid de aanvang van dementie met liefst 9,5 jaar vertraagt.
Alzheimer is niet zo onontkoombaar als gedacht

Alzheimer en leefstijl

In 2023 start TNO samen met Je Leefstijl Als Medicijn en andere partners een Alzheimerproject voor mensen met geheugenproblemen of beginnende Alzheimer.