Triptanen zijn bedoeld als pijnstillers bij migraine en helpen de migraineaanval te stoppen. Er wordt echter ook gezegd dat ze ervoor zorgen dat de migraine steeds terugkomt, de rebound. Zoals met alles zijn ook hier veel verschillende ervaringen, er is geen standaardadvies.

Als ik aan triptanen denk, schiet het verhaal van Marianne me vaak te binnen. Enkele jaren geleden deed ik onderzoek met Ilona Wilmont naar de invloed van het ketogeen dieet op migraine. Marianne was een van de onderzoeksdeelnemers. Tijdens het intakegesprek vertelde dat ze van haar neuroloog drie maanden had moeten stoppen met alle pijnstilling, om te zien of ze geen medicijnafhankelijke hoofdpijn had. “Ik heb er nog een trauma van”, zei ze.

Drie maanden moest Marianne met ziekteverlof, drie maanden had ze vreselijk veel pijn en ellende. Het hielp haar niet, de chronische migraine bleef.

Door het verhaal van Marianne was ik lange tijd sceptisch over stoppen met triptanen. Van andere mensen hoorde ik vergelijkbare ervaringen. Maar van weer anderen hoorde ik dat stoppen met medicatie wél gunstig had uitgewerkt.

Verslaafd

Van mezelf had ik niet het idee dat ik ‘verslaafd’ was aan triptanen. Parecetamol en Ibuprofen nam ik überhaupt niet. En met triptanen kan je nog een beetje leven hebben, redeneerde ik. Het leven met migraine is al zo beperkend!

Door mijn voedingspatroon te veranderen had ik al eerder de migraine enorm verminderd. Het was er nog wel regelmatig, maar met een hele of halve triptaan kon ik toch nog van alles doen. Triptanen lagen in mijn nachtkastje, zaten in mijn handtas, mijn toilettas, overal waar ze nodig zouden kunnen zijn. Nooit zonder triptanen de deur uit!

Door mijn interview begin dit jaar met Martijn Sijbom raakte ik toch geïntrigeerd. Martijn kreeg na een covidinfectie chronische migraine. Dankzij het ketogeen/koolhydraatarm dieet werd dat minder, al kreeg hij toch iedere twee weken een aanval. Tot hij een keer toen een aanval begon zijn triptanen niet bij zich had, en zich realiseerde dat de pijn wel meeviel. Hij besloot te stoppen met triptanen. Volgens de neuroloog Josh Turknett is dat naast het veranderen van je leefstijl een voorwaarde om van je migraine af te komen. Martijn stopte met succes.

Ook een interview dat ik deed met Godelieve Meeuwissen, die een vergelijkbare ervaring had, inspireerde mij. Zou ik het het dan toch zelf ook moeten proberen?

Stoppen

Begin 2023 was ik bezig met een verhuizing met verbouwing. Ik besloot om na de verhuizing te stoppen met triptanen. Mijn voeding en leefstijl had ik al aangepast. Migraine bleef iedere maand opkomen, en er waren geregeld dagen dat mijn hoofd niet ‘schoon’ was, alsof een migraine eraan zat te komen. Op zulke dagen nam ik snel een hele of halve triptaan, dan was er niks aan de hand.

Voordat ik stopte bedacht ik me dat als ik een werk- of privéafspraak zou maken, ik er dan meteen twee zou maken. Mocht de eerste afspraak niet door kunnen gaan, dan was er gelijk een tweede datum. Een alternatief was dat ik bij het maken van de afspraak gelijk zou zeggen: ‘Het zou kunnen dat ik het moet afzeggen want…’.

Eind juni was de eerste aanval zonder triptanen. Net als bij Martijn viel de pijn mee. Deze werd niet erger, maar ik was wel de volle dag in bed (nadat het ’s nachts begon) en heb veel geslapen. De dag erna was de hoofdpijn weg en voelde ik me redelijk.

In juli lag ik ook één dag in bed, en een keer had ik hoofdpijn die in de avond verdween.

In augustus was er een drukke dag met hoofdpijn die in de avond verdween. Geen enkele dag in augustus lag ik in bed met migraine. In september wel, zelfs anderhalve dag. Dat was na het eten van gluten! We hadden gegeten in een restaurant waar ik had aangegeven dat de maaltijd glutenvrij moest zijn (ik heb tarwe- en glutenintolerantie). Maar dat was niet doorgedrongen tot de keuken. Ik was twee dagen kwijt…

In oktober bleef de migraine beperkt tot een halve dag in bed.

Ik merk dat de hoofdpijn minder wordt en de energie sneller terugkomt dan voorheen. Zo’n ‘na-dag’ dat je je nog een beetje een zombie voelt, is er niet. De dagen dat er soms een hoofdpijn of migraine lijkt door te komen, zijn er niet meer. Eigenlijk zijn alle dagen ‘helder’. Een enorme winst! Bovendien heb ik meer energie, óók heel fijn. Uiteindelijk heb ik maar één afspraak moeten verplaatsen in al die maanden.

Nooit meer om triptanen hoeven te denken, grappig genoeg geeft dat rust. Ik ben niet ‘bang’ meer voor een aanval. Het zorgt ervoor dat ik veel minder met migraine bezig ben dan voordat ik stopte. Kortom, dit was een goede stap!

Marina Boeser is projectleider migraine bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies. Kritisch kijken naar de bijwerkingen van medicijnen kan nooit kwaad. De auteur en Je leefstijl als medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over verandering van behandeling zonder advies van de arts.