Wat eten we vandaag?

Recepten voor een gezonde leefstijl.

Wat eten we vandaag? Wat is echt gezond? Voeding als medicijn. Tips en recepten real food, koolhydraatarm, ketogeen, veel groenten, eiwitrijk.

Keuken

Gangen

Balletjes in tomatensaus is een heerlijk recept met simpele en pure ingrediënten. Eenvoudig aan te vullen met een salade of op een bedje van courgetteblokjes.
Wintersalade met twee soorten kool, makreel en avocadodressing staat binnen een half uur op tafel. Een gerecht boordevol vitaminen en gezonde vetten.
Een vegetarische kleurrijke salade met kikkererwten. Een prachtig recept van de diëtisten van de voedingsacademie.
Eimuffins is een eenvoudig recept voor een feestelijk en voedzaam ontbijt of lunch
Het recept kalkoen met olijven en paddenstoelen is een smakelijk en simpel recept met weinig calorieën, boordevol eiwitten.
Zalm met boontjes is een eenvoudig en voedzaam gerecht. Taugé bevat plantaardig eiwit en veel vitamines en mineralen.
Dit heerlijke gerecht: Romainesla-wraps met kip, wordt gemaakt met pulled chicken, gebruikt om een gezonde kippenbouillon van te maken.
Eigen gemaakte kippenbouillon is een goede basis voor soepen en sauzen. Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten additieven die een trigger kunnen zijn voor o.a. migraine.
Een smaakvolle koolhydraatbeperkte courgettesoep met pesto van Marieke de Groot, diëtiste van de Voedingsacademie.
Selderijsalade met peer, blauwe kaas en ei
Vandaag een gerecht met een heerlijk kaasje: 'Bastiaansen Brabantse blauwe' van kaasboerderij Molenschot. Het is een smaakvolle combinatie van de gewone Goudse kaas en de Franse Roquefortschimmel. De smaak is heel eigen, romig, zacht in de aanzet en licht pikant door de blauwe schimmel.
Gado gado met witte kool en sperziebonen
Gado gado betekent letterlijk ‘mengsels’ en is een bekend Indonesisch gerecht. Het bestaat uit gekookte of gestoomde groenten, overgoten met een dunne pindasaus. In Indonesië eten ze gado gado vaak koud als een salade. Voor dit gerecht kiezen we voor witte kool, sperziebonen en taugé, maar natuurlijk kun je ook andere groenten gebruiken.
Tonijnburgertjes met broccoli
Tonijnburgertjes met broccoli is een leuk en makkelijk recept van Ekomenu. Tonijn bevat weinig calorieën, nauwelijks koolhydraten en lekker veel eiwit.
Het recept gevulde paprika en groentefrietjes van Ekomenu is een vitaminebommetje! Dat komt omdat rode paprika heel veel vitamine C bevat, 2x zoveel als groene.
Voedzaam notenbrood is een recept van de Voedingsacademie. Het bevat volop vezels, eiwitten en gezonde vetten en geeft je een lang verzadigd gevoel.
Lentesalade met asperges is een vegetarisch recept van Ekomenu. De witte lupine bevat relatief veel eiwitten en vezels en is daardoor een prima vleesvervanger.
Sticky chicken is een groenterijk en smakelijk gerecht van Ekomenu. Het is eenvoudig aan te passen naar een koolhydraat-armere variant.
In deze keto bowl van Ekomenu tover je direct een enorme hoeveelheid groenten op je bord. En dankzij de feta, avocado en het omeletje raak je zeker verzadigd.
Bloemkool dahl, gemaakt van peulvruchten, groenten, kruiden en specerijen, is een vegetarische gerecht en komt uit de Indiase keuken. Een recept van Ekomenu.
Een recept voor een wit bolletje koolhydraatarm. Niets is zo gemakkelijk om mee te nemen als een boterham met kaas naar school of je werk.
Zoete suikervrije wafels zijn lekker als feestelijke lunch of ontbijt. Wanneer je de portie halveert kan je ze ook serveren als nagerecht of traktatie.
Met deze heerlijke suikervrije chocolademelk met slagroom is het écht genieten tijdens een koude winterse dag. Even een moment voor jezelf!
Gevulde flespompoen met zalm, spinazie en kastanjechampignons is een heerlijk herfstrecept van de voedingsacademie. Het past prima in een koolhydraatarm eiwitrijk voedingspatroon.
Deze frisse salade met rode biet en druiven bevat veel vitamine A, C, B11 en kalium, magnesium en calcium. Als lunch past het prima binnen een koolhydraatarm voedingspatroon.
Courgetti met avocadopesto is een recept uit het boek Vast Wel van diëtisten Brenda Frunt en Marieke de Groot. het past prima in een koolhydraatarm dieet.
Hunker je naar pasta? Dan is is dit recept van Ekomenu met Konjac spaghetti een goed alternatief! Konjac is een zetmeelhoudende, vezelrijke en caloriearme wortelknol en bestaat voornamelijk uit water.
Dit recept van Ekomenu voor keto pasta met groenten maakt een 'pasta' van eieren en roomkaas. Eieren bevatten weinig koolhydraten en veel vitamine B2, B12 en A.
Deze heerlijke keto amandelpizza met een topping van prei is een recept van Ekomenu. Prei is familie van de knoflook en ui en is goed voor hart- en bloedvaten.
Keto Kaiserschmarrn is een Oostenrijkse lekkernij, een soort luchtige pannenkoek. Dat komt door de opgeklopte eiwitten die door het beslag worden geroerd. Een heerlijk ontbijtrecept van Ekomenu.
Deze koolhydraatarme crackers van Ekomenu maken we met noten, mozzarella, roomkaas en ei. Erg lekker met notenpasta of ander beleg.
Keto citroen pannenkoeken zijn lekkere frisse pannenkoeken. Dit recept van Ekomenu bevat amandelmeel in plaats van tarwe. Lekker met rood fruit. Smullen maar!
Deze broccoli-kaasburgers staan zeker in mijn healthy snacks top 10! Met een theelepel tomatenpuree zijn deze burgers ook overheerlijk. Een recept van Oanh's Kitchen
Deze roomkaas pistolets zijn ideaal voor een lunch en heerlijk bij een soepje. Beleg ze lekker met kruidenboter of met je favoriete beleg! Een recept van Oanh's kitchen
Deze fruitige mug cake is overheerlijk! Echt een verwen ontbijt voor in het weekend of lekker voor doordeweeks. Een heerlijk snel recept van Oanh's Kitchen
Deze koolhydraatbeperkte salade met makreel en mango is een recept van de Voedingsacademie. Makreel is een vette vis en bevat veel omega 3 en vitamine B12.
Sofrito is een heerlijke soep maar ook heel goed te gebruiken als basis voor pastasaus. Dit koolhydraatarme recept kan prima als voorgerecht bij de Bernsteinmethode.
Kebab is één van de beroemdste gerechten uit Turkije. Met dit koolhydraatarme recept van Oanh's Kitchen kun je zelf aan de slag! Afiyet olsun!
Crackers zijn ideaal om mee te ontbijten of snacken. Dit is een basisrecept van Oanh's Kitchen voor heerlijke koolhydraatarme crackers
Je kan zoveel lekkers maken met tortilla’s! Dit basisrecept voor koolhydraatarme tortilla's van Oanh's Kitchen zorgt ervoor dat je kunt variëren en genieten.
Venkelsalade met salsa verde, kalkoenfilet en gebakken peer is een gerecht boordevol met vitamine C, E en K. Echt superfood. Een gerecht van de Voedingsacademie
Keto Halloumi friet is een koolhydraatarme variant van frietjes. Ze zijn gemaakt van kaas. Dit recept van Ekomenu is ook verkrijgbaar als maaltijdbox.

Saïda’s koolhydraatarm / keto brood

Na jaren van experimenteren heeft Saïda Tilburgs heel veel manieren ontwikkeld om zelf koolhydraatarme broodvervanger te maken zonder granen. Dit is er een van.

De twee gezichten van voeding

Verkeerde voeding maakt je ziek maar de juiste voeding kan je ook weer genezen.

We hebben het nodig om te functioneren. Voeding en gezondheid zijn twee basisbehoeften van iedere mens. En deze twee behoeften gaan hand in hand. Zo start onze gezondheid op ons bord. Gelukkig houden we ervan om te eten. Nu rest de uitdaging: zorgen dat je bord met het juiste is gevuld.

Op dit bord liggen namelijk kansen en gevaren. Vandaar de titel van deze paragraaf: het bord heeft twee gezichten. Als je bord vaak met de verkeerde voeding gevuld is, veroorzaakt dat op termijn chronische problemen. Aan de andere kant, met de juiste voeding kunnen we verschillende chronische ziektes voorkomen, vertragen, verbeteren en zelf omkeren.

Voeding op maat

personalised nutrition

In deze serie van artikelen geeft Ir. Veerle van Engen haar visie over voeding op maat, voeding op recept, voeding die het best bij jou past.

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking met Ekomenu

Ekomenu hoe het werkt 13 leefstijlen

13 leefstijlen

Maaltijdboxen voor 1 tot 4 personen

Voor 1, 2, 3 of 4 personen

Ekomenu Kies je favoriete gerechten

Kies je favoriete gerechten

Ekomenu gratis thuisbezorgd of afhalen

Gratis ophalen of thuisbezorgen