Ben je op zoek naar een passend leefstijladvies dat effectief is voor een leefstijl gerelateerde aandoening. Hier vind je informatie en ondersteunen we elkaar.

Op het moment dat jij merkt dat het werkt is het immers veel eenvoudiger om je leefstijlverandering vol te houden. Voor leefstijl gerelateerde aandoeningen ligt het voor de hand dat je gezonder wordt door het veranderen van je leefstijl. Onze ervaring is dat het aanpassen van je leefstijl ook sterk bijdraagt in het verminderen van de ziektelast bij chronische ziekten en psychische aandoeningen.

Er is veel informatie te vinden over leefstijl. De basis van een gezonde leefstijl is voor iedereen gelijk; pure, onbewerkte voeding en het vermijden van suiker- en zetmeelrijke producten. Dat geeft in de meeste gevallen een grote verbetering van je gezondheid. Datzelfde geldt voor voldoende bewegen en een goede nachtrust. Toch zijn er voor verschillende aandoeningen speciale aandachtspunten. We hebben deze informatie voor je samengevoegd.

Leefstijl gerelateerde aandoeningen

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 zal je ondanks het aanpassen van je leefstijl insuline nodig hebben. Waarom is het dan belangrijk om je leefstijl te veranderen? Onze ervaring is dat het aanpassen van je dagelijkse gewoontes eraan bijdraagt om stabielere en gezonde bloedsuikerwaarden te bereiken. Het realiseren van gezonde waarden helpt om complicaties te voorkomen maar ook aandoeningen als obesitas of dubbele diabetes.

Diabetes 1 In Eigen Hand

De stabielere bloedsuikerwaarden zorgen ervoor dat je minder belemmert wordt in je dagelijkse activiteiten door diabetes. Op Diabetes 1 In Eigen Hand vind je alle informatie om met leefstijl te werken aan gezonde waarden. De basis van de adviezen is de methode van de Amerikaanse arts Bernstein. Volwassenen, tieners en kinderen realiseren goede resultaten met deze aanpak.

Bewegen beïnvloedt de bloedsuiker op verschillende manieren. Een aangepast voedingspatroon en inzicht in de effecten van bewegen op je bloedsuiker maken het mogelijk om te kunnen sporten zonder angst voor hypo’s. Bij Diabetes 1 In Eigen Hand vertellen we je daar meer over.

Diabetes type 2

Onze voorzitter Wim Tilburgs vertelt zijn verhaal op Diabetes 2 doorbreken. Zijn ervaring om door middel van het aanpassen van zijn leefstijl van een ernstig ziek mens in een gezond persoon te veranderen heeft inmiddels duizenden anderen geïnspireerd.
Behalve zijn persoonlijke verhaal delen deelnemers van de online supportgroep hun ervaringen op deze pagina.

Onderzoek van TNO bevestigt dat de supportgroepen van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn ervoor zorgen dat mensen meer bereiken in het verbeteren van hun gezondheid dan alleen. Deelnemers delen in een artikel hun persoonlijke methode.

Diabetes 2 doorbreken

Migraine

De oorzaak van migraine is minder duidelijk dan bij diabetes. Toch ervaren veel mensen verbetering van hun klachten als zij hun voeding veranderen. Ze hebben meer energie, minder vaak migraine, minder heftige aanvallen en doen meer aan sport en beweging.

Onderzoek naar migraine loopt ver achter in vergelijking met andere aandoeningen. Relevant onderzoek over migraine en voeding delen we hier met jou. Op de pagina van Migraine en leefstijl vind je zowel achtergrond informatie als persoonlijke ervaringsverhalen en recepten.

Migraine en leefstijl

Obesitas

14 % van de Nederlanders heeft obesitas, een BMI van boven de 30, en dat aantal neemt alleen maar toe. Ruim de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht. Obesitas is een ziekte en kan leiden tot ruim 200 aandoeningen. Belangrijk dus om daar mee aan de slag te gaan. Wij doen dit door data gestuurd afvallen. Wil jij afvallen en weer Baas over je gewicht worden? Kijk dan eens op deze pagina en meld je aan bij de supportgroep.

Afvallen en baas over je gewicht
Baas over je gewicht

Reuma

Ondanks medicatie en aandacht voor leefstijl elementen zoals; bewegen, ontspanning en slaap blijft het lastig om grip op reuma te krijgen. Veel mensen met reuma blijven zoeken naar alternatieven en een veel gehoorde vraag is; “Wat kan ik doen met voeding om minder last te ervaren van mijn reumaklachten?”

Op de pagina Grip op reuma delen we informatie over lopende onderzoeken op het gebied van voeding en reuma en kan je ervaringsverhalen lezen. Natuurlijk hebben we ook een bijbehorende supportgroep.

Grip op reuma

Supportgroep voor jouw aandoening

Het delen van je kennis en ervaringen met anderen helpt bij het veranderen van je leefstijl. Je kunt met elkaar recepten uitwisselen. Maar ook ervaringen delen over het effect van leefstijl op je medicatie en dagelijks functioneren. Je kunt elkaar inspireren en motiveren om te gaan bewegen. Of een ander helpen met jouw kennis en inzichten door informatie, onderzoeken en artikelen met elkaar te delen.

Supportgroepen

Artsen en wetenschappers ondersteunen het leefstijladvies

Onze ervaringsdeskundigen werken nauw samen met artsen en wetenschappers. De medisch- en wetenschappelijk adviseurs van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn ondersteunen hen door het delen van informatie. Ze schrijven gezamenlijk artikelen en verzorgen presentaties.
Voor interviews of het boeken van een lezing / workshop / inspiratiesessie kunt u ons benaderen via het contactformulier.