Dokter Bernsteins leefstijlmethode

Wie is dokter Bernstein

Dokter Bernstein is geboren op 17-06-1934. Op de leeftijd van 12 jaar werd hij met diabetes type 1 gediagnosticeerd. Hoewel hij complicaties heeft gehad, zijn deze door de toepassing van zijn leefstijlmethode verdwenen. Hij heeft nog steeds een gezond en actief leven. Zijn leefstijlmethode is dus een methode die ontwikkeld is door een diabetes patiënt.

Dageraadfenomeen

Het dageraadfenomeen is de beschrijving van de verminderde effectiviteit van insuline aan het begin van de dag.
Dit heeft onder andere te maken met het lever- en galritme.

De lever heeft een ritme van afbraak en opbouw. Tussen 03.00-15.00 is de lever bezig met de uitscheiding van afvalstoffen (afbraak).
Vanaf de middag, 15.00-03.00, richt de werking van de lever zich op de vertering van koolhydraten en het opslaan daarvan in de vorm van glycogeen (opbouw).

In de ochtend is de gal het meest actief en zorgt voor de vertering van eiwitten en vetten. Met andere woorden het lichaam verwerkt in de ochtend gemakkelijker eiwitten en vetten dan koolhydraten.

Wet van kleine getallen

Kort uitgelegd houdt ‘de wet van kleine getallen’ in dat kleine hoeveelheden, kleine fouten veroorzaken.
Dit geldt zowel voor de insuline die je injecteert als voor de koolhydraten die je eet.

Effect van eiwitten op je bloedsuiker

De sleutel tot het normaliseren van bloedsuikerwaarden is voeding.
Dit bestaat uit 3 hoofdgroepen (macronutriënten) koolhydraten, eiwitten en vetten.
Alle drie zorgen ze voor een stijging van de bloedsuiker. De snelheid waarmee dit gebeurt verschilt enorm.


Eiwitten worden door het lichaam omgezet in suikers en zorgen voor een trage stijging van de bloedsuikerspiegel. Deze stijging is bij diabetes type 1 te begeleiden met een insuline met een regulier werkingsprofiel.

In deze aflevering bespreekt dr. Bernstein dat het een mythe is dat je voor eiwitten geen insuline nodig hebt. Je moet het aanmaken of injecteren.
In het geval van diabetes type 1 zal je het dus moeten injecteren.
Hij legt uit hoe je dit het beste kunt doen.

Dokter Bernsteins leefstijlmethode en een hypo

Hoe voorkom en corrigeer je lage bloedsuikerwaarden? Het is voor iedereen met diabetes een uitdaging om je bloedsuikerspiegel de hele dag stabiel te houden met gezonde waarden.
Als je bloedsuiker te laag is adviseert dokter Bernstein om dit te corrigeren met dextro’s of suikerklontjes.

Dit in tegenstelling tot het standaard advies, bij een koolhydraatrijk voedingspatroon, van limonade en een boterham. De reden hiervoor is dat een suikerklontje of een dextro een afgemeten hoeveelheid suiker bevat. Je weet dus exact met hoeveel je corrigeert. Daardoor wordt het effect voorspelbaar.

Omdat bij de leefstijlmethode van dokter Bernstein de koolhydraatinname en daardoor de hoeveelheid actieve insuline in je lichaam lager is, kun je met dextro je bloedsuikerwaarden bijsturen naar de gewenste waarde.


Persoonlijke diabetes 1 coaching

Bij diabetes en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De artikelen beschrijven de persoonlijke ervaringen van een patiënt, maar het ziekteverloop en de gevolgen van bepaalde maatregelen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen. De auteur en Je Leefstijl Als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in deze artikelen zijn genomen.

“One of the prime intents of this book is to give you the information you need to learn how to predict your blood sugar levels and how to ensure that your predictions will be accurate. Here the Laws of Small Numbers are exceedingly important.”

Richard K. Bernstein