6 stappen om je gezondheidsdoel te bereiken

Hoe bereik ik mijn doelen?

Als je je leefstijl wilt aanpassen is dat in het begin best eenvoudig. De eerste paar dagen of weken ben je gemotiveerd, heb je er zin in en is het prima te doen. Maar op een gegeven moment zakt die eerste motivatie weg en wordt het wat lastiger. Het is nou eenmaal ingewikkeld om nieuw gedrag op de lange termijn vol te houden. Onze gewoontes zijn namelijk heel erg sterk en vaak al jaren ingesleten. Dus het is niet gek dat het ook een tijd duurt voordat nieuw gedrag een gewoonte is geworden. Zeker op momenten van stress is de natuurlijke respons om terug te grijpen op oud gedrag. Ons brein kiest namelijk het liefst voor de ‘makkelijke weg’. Dus als er iets anders is wat je aandacht opeist, dan kiest je brein voor het bekende. Het is belangrijk om te weten dat dit erbij hoort. Er zijn natuurlijk een aantal tips die je kunnen helpen om het makkelijker te maken om je gedrag te veranderen.

1. Neem kleine stapjes

Als je dingen anders wilt gaan doen, begin niet meteen groots. Zet een eerste kleine stap. Vele kleine stapjes maken namelijk ook een grote stap. Bij een trap ben je ook niet ineens boven, dat gaat ook trede voor trede. Begin dus niet met 3 keer per week een uur hardlopen als je meer wilt gaan sporten, maar start eerst eens met 1 keer per week een minuut a 15 of 20. Als dit je makkelijk af gaat, breidt het dan langzaam uit. Hetzelfde geldt voor anders eten. Ban niet ineens alles uit wat ongezond is, maar ga rustig minderen. Stel; je drinkt 8 glazen frisdrank per dag, ga dan eerst naar 7 glazen. En dan naar 6 en zo verder. De kans dat je dan slaagt is groter dan wanneer je frisdrank direct helemaal schrapt.

2. Betrek je omgeving

Onze omgeving is heel bepalend voor je gedrag. Dit geldt zowel voor je fysieke omgeving als je sociale omgeving. Eerst de fysieke omgeving. Als je minder wilt snoepen of geen alcohol meer wilt drinken, haal dit dan ook niet in huis. Zet een fruitschaal op de tafel als je gezonder wilt gaan eten. En ben je van plan meer te gaan sporten? Zorg dan dat je goede schoenen hebt en dat je er makkelijk bij kan.

Ook je sociale omgeving is van belang. De mensen om je heen bepalen in grote mate jouw gedrag. Betrek ze er dus bij als je wilt veranderen. Vertel dat je niet meer wilt roken, dat je geen wijntje meer hoeft, dat je het gebak even laat staan. Vraag een vriendin om mee te gaan sporten, vraag je partner of ze mee wil helpen zoeken naar gezonde recepten. Als je er niet alleen voor staat wordt het makkelijker én leuker om het nieuwe gedrag vol te houden.

3. Maak het leuk

Doorzettingsvermogen wordt overschat. De belangrijkste reden waarom mensen gedrag kunnen volhouden is omdat ze het leuk vinden. Als je je voorneemt om wekelijks naar de sportschool te gaan, maar je vindt daar niks aan, dan is de kans klein dat je dat volhoudt. Kies dus iets wat je ook écht leuk vindt om te doen. Dan ga je met plezier en juist dat plezier zorgt ervoor dat je het ook echt wílt gaan doen. Dit gedrag kost je dan weinig moeite om vol te houden.

De eerste stappen 

  1. Een eerste stap naar het veranderen van je leefstijl is dat je bewust bent van wat je doet. Om hier inzicht in te krijgen kan je bijvoorbeeld een voedingsdagboek, beweegdagboek, stressdagboek of een slaapdagboek invullen. Dan zie je misschien al wel welke patronen jij vaak volgt.
  2. Bedenk dan wat je precies wilt bereiken. Wat is je doel? En waarom wil je dit; wat wil je uiteindelijk bereiken? Is het een doel waar je blij van wordt of geïnspireerd door raakt? Het doel om 20 kilo af te vallen is misschien niet zo inspirerend. Maar als je die kilo’s af wil vallen omdat je met je (klein)kind mee wilt kunnen rennen als ze leert fietsen, dan is dat wel een inspirerend doel. Formuleer het in wat je wél wilt. Dus stel liever een doel als: ‘ik wil 2x per dag fruit eten’, en niet ‘ik ga geen chocola meer eten’.
  3. Breek het doel op in kleine stukjes. Nog kleiner. En nog kleiner. Dat eerste stapje kan je morgen al gaan doen.
  4. Maak dat eerste stapje zo concreet mogelijk, liefst in een ‘als… dan…’-vorm. “Als ik morgen thuiskom uit werk, dan ga ik een kwartiertje wandelen.
  5. Bedenk alvast welke problemen je tegen kan komen en hoe je die kan oplossen. Heb je mensen nodig die je helpen? Heb je iets nodig wat je kan helpen? Heb je eigenlijk wel goede schoenen om te lopen?
  6. Vier je successen! Als het lukt om je plan te volgen, wees daar dan trots op en vier het! Niet met een taartje, maar bijvoorbeeld met een leuk tijdschrift, een middagje vrij, een nieuwe rugzak. Kijk waar jij blij van wordt.

Lees meer over persoonlijke ontwikkeling

Zo stap je uit je comfortzone

Zo stap je uit je comfortzone

Een chronische ziekte kan zorgen dat iemand zich terugtrekt in een veilige omgeving en uitdagingen uit de weg gaat. Maar om te blijven groeien moet je je comfortzone soms durven…
Ontdek de kracht van zelfbewustzijn

Ontdek de kracht van zelfbewustzijn

Al sinds haar tienerjaren heeft Hanin Kzawi epilepsie. Zelfbewustzijn, ontdekte ze, draagt bij aan innerlijke kracht en is daarom een instrument om beter met chronische ziekte om te gaan.

Hoogleraar Andrea Evers en sociaal-psycholoog Pepijn van Emmelen geven je in deze podcast van Lifestyle4health meer tips en informatie over hoe jij je gezondheidsdoelen kan realiseren en gezond gedrag volhouden.