Overwin Diabetes Type 2 met Je Leefstijl als Medicijn

Ontdek hoe je Diabetes Type 2 kunt overwinnen met bewezen leefstijlveranderingen.

Via deze pagina deelt Wim Tilburgs, ervaringsdeskundige en voorzitter van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, zijn persoonlijke reis en tips. Vind inspiratie, steun en concrete stappen om je gezondheid terug te winnen.”

Welkom bij “Je Leefstijl als Medicijn” – Samen Verslaan We Diabetes Type 2

Ik ben Wim Tilburgs, oprichter en voorzitter van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Mijn eigen reis met diabetes type 2 – van een ongezonde 125 kilo naar kerngezond en topfit – is het levende bewijs dat het omkeren van deze ziekte mogelijk is. Door mijn gezondheid in eigen hand te nemen, heb ik mijn leven getransformeerd. En nu is het jouw beurt.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is hier om je te helpen je diabetes type 2 om te keren. Met een gemeenschap van ervaringsdeskundigen, die hun diabetes hebben omgekeerd, bieden we niet alleen voorlichting, maar ook onderlinge ondersteuning. Onze aanpak is gebaseerd op echte ervaringen en bewezen resultaten – een aanpak die ook voor jou kan werken.

Op deze pagina vind je de inspiratie, kennis en steun die je nodig hebt om je leefstijl aan te passen en je gezondheid terug te winnen. Samen vormen we een krachtige gemeenschap die streeft naar een gezonder leven, vrij van de beperkingen van diabetes.

Ontdek Onze Diabetes2doorbreken Community op Facebook

Heb je vragen of wil je meer weten over diabetes type 2 en de impact van leefstijl? Sluit je aan bij onze actieve Facebook-community. Hier vind je een bron van inspiratie en motivatie, krijg je steun, deel je kennis en ontmoet je geweldige nieuwe mensen. Van beginners tot ervaringsdeskundigen, onze groep is een diverse mix van mensen die allemaal hetzelfde doel nastreven: een gezonder leven met diabetes type 2.

Diabetes2doorbreken

Meer over Supportgroep Diabetes2doorbreken

Sinds 2015 brengt onze online supportgroep op Facebook meer dan 2000 mensen met diabetes type 2 samen. Deze groep, ondersteund door leefstijlartsen en wetenschappers, is een platform van en voor mensen die actief willen werken aan de omkering van diabetes type 2.

In Diabetes2doorbreken vind je een gemeenschap waar leden elkaar steunen bij het aanpassen van hun leefstijl. Ervaringsdeskundigen die hun diabetes hebben omgekeerd, bieden waardevolle hulp aan nieuwkomers. Hier kun je altijd terecht voor een luisterend oor, praktisch advies, het delen van recepten en de nieuwste inzichten uit zowel de praktijk als de wetenschap. Dit alles wordt versterkt door de kennis en ervaring van de artsen en wetenschappers uit de adviesraad van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Extra ondersteuning

Zaterdag Wegen en Meten (ZWeM)

In de supportgroep Diabetes2Doorbreken is het mogelijk om extra begeleiding te krijgen. Deze GRATIS ondersteuning wordt door de moderatoren en Wim Tilburgs verzorgd. De moderatoren zijn net zoals Wim ervaringsdeskundigen. Ook zij hebben hun diabetes weten te doorbreken door het aanpassen van hun leefstijl. Iedere zaterdag kunnen leden die zich daarvoor hebben ingeschreven meedoen met de ZWeM, Zaterdag Wegen en Meten.

Op deze wijze sta je op een vast moment in de week even bewust stil bij de stand van zaken en gerealiseerde doelen. De gestructureerde en gezamenlijke aanpak helpt deelnemers om betere resultaten te bereiken dan wanneer ze dit alleen zouden doen.

Onze deelnemers over diabetes2doorbreken

In onze supportgroep is iedereen vrij om op zijn manier aan de slag te gaan. Sommigen doen actief mee en anderen lezen graag mee.
Hieronder enkele reacties van onze deelnemers.

De wetenschap dat ik niet alleen ben doet me veel goeds

De groep biedt mij tips en trucs, recepten, antwoord op mijn vragen , een steuntje in de rug dan wel een stok achter de deur. Ik lees graag ervaringen van anderen om ervan te leren of nieuwe ideeën op te pikken. Maar vooral de wetenschap dat ik niet alleen ben en goed bezig ben doet me goed.

Marjet D’Hous 69 jaar

Voorkomen dat ik aan de medicijnen moest

Dankzij de steun en informatie van deze groep heb ik kunnen voorkomen dat ik aan de medicijnen moest. 
Ik heb nu mijn diabetes doorbroken en als mentor help ik nu andere mensen om dit te bereiken.

Monique 54 jaar

Ik voel mij veel fitter beter en gezonder

Door deze groep is mijn diabetes langdurig onder controle. Ik voel mij al zo veel fitter, beter en gezonder. Na twee dagen kon ik stoppen met de insuline en ik gebruik helemaal geen medicijnen. En ik ben ook nog eens afgevallen zonder dat mijn focus op het afvallen ligt. De tips, complimenten en de ondersteuning zijn bemoedigend en verfrissend.
Ellen 56 jaar

TNO-onderzoek

De grote meerderheid van de leden van diabetes2doorbreken bereikt met de online suppportgroep meer dan ze alleen zouden kunnen.
Dit is bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. We werken nauw samen met instituten zoals TNO en het Nederlands Innovatiecentrum Voor Leefstijlgeneeskunde LifeStyle4Health. Diabetes2Doorbreken is vermeld op de routekaart naar leefstijlgeneeskunde van LifeStyle4Health en vereniging Arts en Leefstijl.

Meer over het TNO-onderzoek

Medische supervisie door internist Dr Yvo Sijpkens

Diabetes2doorbreken wordt medisch ondersteund door dokter Yvo Sijpkens. Dagelijks ziet hij veel mensen met diabetes. Als internist is hij gespecialiseerd op leefstijlziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, chronische nierschade en leververvetting.

Dokter Yvo Sijpkens is een geregistreerd lid van vereniging Arts en Leefstijl. De leden van Arts en Leefstijl zijn op de hoogte van de meest recente wetenschappelijk inzichten rondom leefstijl. Om deze zorgverleners letterlijk ‘op de kaart te zetten’, is het Leefstijlvignet (**) ontwikkeld. Hierdoor kunnen leden elkaar makkelijker vinden voor het doorverwijzen van patiënten. Het vignet geeft ook duidelijkheid aan de patiënt. Door middel van het Leefstijlvignet kun je gemakkelijk een zorgverlener vinden (via de ledenkaart) die leefstijlgeneeskunde toepast in de spreekkamer. De medisch adviseurs van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn sportarts Hans van Kuijk en internist Yvo Sijpkens zijn enkele van de eerste leefstijlartsen met het leefstijlvignet van vereniging Arts en Leefstijl.

(**) het leefstijlvignet is recent geïntroduceerd en bevindt zich nog in pilot vorm

Het leefstijlroer van Arts en Leefstijl

De leden van Arts en Leefstijl gebruiken het Leefstijlroer. De kennis en informatie die wij delen is gebaseerd op dezelfde pijlers als van het Leefstijlroer.

Het zijn 6 pijlers die samen jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid beïnvloeden. Door met behulp van deze pijlers jouw wensen voor je leefstijl te bespreken geeft het Leefstijlroer je handvatten om de juiste koers te bepalen. Hierbij sta jij zelf aan het roer en kan je zelf bijsturen. Kent jouw zorgverlener het Leefstijlroer al? Bespreek het!

Op de website en in de supportgroep vind je steun en kennis over de leefstijlpijlers voeding, beweging, ontspanning, slaap, verbinding, middelen.

Leefstijlroer Arts en Leefstijl
(klik om te vergroten)

Welk doel heb jij?

Vaak worden er hele algemene einddoelen gesteld. Zoals; ik wil gezond worden, minder medicijnen gebruiken, 10 kilo afvallen. Ze zijn niet concreet. Dat maakt het moeilijk om ze te realiseren. Datzelfde geldt voor algemene adviezen zoals; je moet meer bewegen of ga eens wat gezonder eten. Daarom is het belangrijk om te bespreken op welke manier je wilt werken aan je leefstijl en aan welke leefstijlelementen. Het Spinnenweb van Mijn Positieve Gezondheid helpt je daarbij. Dit web sluit goed aan bij het Leefstijlroer waardoor het voor jou en je zorgverlener eenvoudiger wordt om gezamenlijk de juiste doelen te stellen. Lees daarover meer op onze Leefstijl pagina.


Meer informatie over diabetes type 2

Onderstaand een aantal artikelen met meer informatie.
Het demedicaliseringsadvies, door onze medisch adviseur internist Dr. Yvo Sijpkens, kun je gebruiken om te overleggen met jouw eigen dokter.
Daarnaast een artikel door Dr. Ir. Ben van Ommen en een persoonlijk verhaal door een van onze deelnemers Elly.

Ben van Ommen TNO Diabetes genezen

Diabetes type 2 genezen Ben van Ommen TNO

Nederland telt miljoenen chronische patiënten waaronder één miljoen type 2 diabeten. Volgens onderzoeker Ben van Ommen kan een groot deel van deze patiënten binnenkort stoppen met medicatie om toch te…
2diabeat doe met ons mee