Hoe helpt leefstijl bij migraine?

Migraine is een hersenziekte die niet veroorzaakt wordt door een slechte leefstijl. Maar een goede leefstijl en verandering van voeding kunnen wel enorm helpen!

Ben jij ook altijd op zoek naar DE oorzaak van een migraineaanval? En zoek je de schuld bij jezelf? Wat heb ik verkeerd gedaan? Te kort slapen, te druk, stress, voeding, alcohol, slechte houding: het zou dit alles kunnen zijn. Dacht ik ook. En ik dacht dat ik gezond leefde, maar toch ging het steeds slechter met mij.

Mijn zoektocht langs de acupuncturist, de physio, de homeopaat, de neuroloog, de gynaecoloog; supplementen, cbd-olie, wel gember, geen koffie: het hielp allemaal niet. Een voedselintolerantietest gaf aan dat ik slecht reageerde op gluten en tarwe. En ook zat ik tegen pre-diabetes aan. Dit was de start van een nieuwe zoektocht.

Voeding, beweging, acceptatie, rust en regelmaat. Allemaal heel belangrijk bij migraine. Maar, welke voeding? En ook, wat is gezond? Brood is gezond, zuivel is gezond.. Maar toch word ik daar juist ziek van. En ook suiker, een enorme trigger voor een migraineaanval.

Wil jij ook meer weten over migraine en voeding, triggers, leefstijl en onderzoek? Laat ons jou helpen bij jouw zoektocht!

Schuldgevoelens bij migraine

Webinar

Migraine en schuldgevoel gaan hand in hand. Altijd ben jij degene:

  • die op het laatste moment moet afzeggen;
  • die je collega’s laat zitten;
  • die niet de ouder is die je wilt zijn;
  • die niet de partner is die je wilt zijn.

We herkennen het allemaal. Erger nog, we wéten dat we er zelf niks aan kunnen doen en tóch voelt iedereen zich schuldig als er iets niet door kan gaan door een migraineaanval.

Toch is dit schuldgevoel iets waar we nauwelijks met anderen over praten. Iemand die geen migraine heeft, zegt misschien dat je je gewoon niet schuldig moet voelen. En dan is het klaar.

Daarom deze webinar. Voor en door mensen met migraine die precies weten waar je het over hebt. Kom erbij en als je vragen hebt of graag je verhaal wilt delen, laat het ons van tevoren weten!

Datum volgt binnenkort

Onderzoek en migraine

Migraine staat wereldwijd op de 6e plaats van meest beperkende aandoeningen. Eén op de zeven mensen wereldwijd heeft migraine. In Nederland zijn dat er al ruim twee miljoen. Waarvan ruim 200.000 mensen met chronische migraine. De economische impact is heel groot. Het kost de Nederlandse samenleving 2.4 tot 4.3 miljard Euro per jaar.

Ondanks dat zoveel mensen hiermee te maken hebben, is er nog steeds erg weinig onderzoek naar migraine. Deels omdat hier pas ‘laat’ mee begonnen is; deels omdat er veel te weinig geld voor vrijgemaakt wordt.

Onderzoek naar migraine en voeding is ook minimaal. Dit komt o.a. doordat het zo moeilijk is onderzoek te doen naar voeding. Je kan bijvoorbeeld deelnemers niet drie maanden opsluiten! Toch is het belangrijk manieren te vinden ook naar voeding wetenschappelijk onderzoek te doen. Het kleine pilot onderzoek van dr. Ilona Wilmont en Marina Boeser is hier een voorbeeld van.

Lees ook: Koolhydraatarm dieet helpt bij migraine: in een studie met 70 migrainepatiënten bleken verschillende koolhydraatarme diëten zeer effectief bij het verminderen van de klachten.

Migraine en leefstijl supportgroep

Heb je vragen over migraine en leefstijl dan ben je welkom in onze community op Facebook. Voor inspiratie, motivatie, steun, kennis en gewoon leuke nieuwe mensen leren kennen. Sommige nieuw maar ook ervaringsdeskundigen.

Migraine

Zelf aan de slag?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer lezen over voeding?
En wil je weten waar je op moet letten als je start met een koolhydraatarme leefstijl?

Lees verder op onze pagina Voeding. Daar vind je veel informatie over macronutriënten (vetten, eiwitten en koolhydraten), over suiker, zout, MSG, enzovoort!

Aanbevolen boeken

Uitgelicht:

“MIGRAINE MIRACLE” VAN DR. JOSH TURKNETT
Een absolute aanrader!
Deze Amerikaanse neuroloog met migraine heeft zichzelf en veel van zijn patiënten geholpen door verandering van voeding.
Jarenlang had hij migraine, net als zijn moeder. Als neuroloog wist hij alles van de behandeling van migraine, maar ook hij kon zichzelf niet helpen met de gangbare behandelingen. Hij ging zich bij toeval verdiepen in het ‘paleo’ dieet en probeerde dat uit. Enkele weken nadat hij zijn eetpatroon veranderde, had hij geen migraine meer. Een wonder!


Ervaringen met migraine en leefstijl

Ook benieuwd naar hoe anderen met hun migraine leven? Lees hier de inspirerende ervaringen van andere migrainepatiënten en hoe verandering van voeding en leefstijl hun migraine beïnvloedde.

Van patient naar actient bij migraine

Van patiënt naar actiënt bij migraine

Mensen met migraine moeten vaak hun eigen weg vinden om uit te vinden wat ze kan helpen. Marina Boeser geeft tips om actiënt te worden en op actieve wijze je gezondheid te bevorderen.
Hoe voeding migraine beïnvloedt

Hoe voeding migraine beïnvloedt

In deze podcast met The Nourishing State vertelt Marina Boeser hoe verrast zij was door het verschil dat andere voeding maakte op de ernst en frequentie van haar migraine. Ze is verbaasd dat dit niet algemeen bekend is. Minder migraine en minder heftige migraine is echt mogelijk!
Schuldgevoel

Migraine en schuldgevoelens

Schuldgevoel bij migraine. Iedereen met migraine heeft hiermee te maken. Omdat je bijv. afspraken moet afzeggen. Wat is schuldgevoel en hoe ga je daarmee om?
migraine en leefstijl

Migraine en leefstijl, werkt het?

Podcast Bea Pols – Compleet Gezond met Marina Boeser over hoe verandering van voeding en leefstijl haar leven met migraine veranderde.
migraine en voeding

Wat we weten van migraine en voeding

Wat is de invloed van voeding op migraine? Onderzoeker Ilona Wilmont zet de studies op een rij. Energiehuishouding in de hersencellen speelt een grote rol.
Studie ketogeen dieet bij migraine

Studie ketogeen dieet bij migraine

Onderzoeker Dr. Ilona Wilmont en ervaringsdeskundige Marina Boeser deden een voorstudie naar de invloed van het ketogeen dieet op het verloop van migraine.
Een jaar ketogeen tegen migraine

Een jaar ketogeen tegen migraine

Marina leed jarenlang aan zware migraine en onderzoekt hoe ze zichzelf met een verandering van leefstijl kan helpen. Ketogeen tegen migraine.
Bevrijd van chronische migraine

Bevrijd van chronische migraine

Een groot deel van haar leven leed Arianne Groeneveld onder migraine. Het Stanton-dieet verloste haar van de chronische hoofdpijn.