Kinderen met diabetes type 1

De meest voorkomende vorm van diabetes bij kinderen is type 1. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt. Dit betekent dat je eerst de hoeveelheid suiker in je bloed moet meten, daarna insuline spuiten en dan kun je gaan eten.

Op het moment dat je kind te maken krijgt met diabetes type 1, komt het besef dat alles wat hij eet een effect heeft op zijn bloedsuiker.
Dit houdt in dat hij vaak moet meten en spuiten op een dag. Het is erg ingewikkeld om de bloedsuikerwaarden stabiel en binnen de gestelde doelen te houden. Zodra deze waarden te hoog of te laag zijn heeft dat een effect op hoe je kind zich voelt. Maar het heeft ook een effect op hoe hij zich gedraagt.

Dit maakt het leven met een kind met diabetes zwaar. Je hebt te maken met een grote verantwoordelijkheid, gebroken nachten en stemmingswisselingen. Onze ervaring is dat diabetes dan een enorme invloed heeft op het hele gezin.

Koolhydraatarme, eiwitrijke leefstijl voor kinderen met diabetes

Sinds wij de leefstijlmethode van dokter Bernstein met een koolhydraatarm, eiwitrijk voedingspatroon zijn gaan toepassen,
ervaren we veel meer rust in ons leven. Het voedingspatroon geeft meer inzicht in het ziekteverloop, stabielere bloedsuikerwaarden en minder stemmingswisselingen. Hierdoor kunnen onze kinderen optimaler presteren en is diabetes minder nadrukkelijk aanwezig in ons gezinsleven.

Met dit voedingspatroon krijgen kinderen voldoende vezels, vitaminen en mineralen binnen. Dit komt doordat het een beperkte hoeveelheid van de goede koolhydraten bevat. De overige koolhydraten worden vervangen door eiwitten. Daarmee krijgen kinderen belangrijke bouwstoffen binnen die nodig zijn voor hun groei. Afleren van een leefstijl is moeilijker dan het aanleren van een leefstijl. Het aanleren van een gezonde leefstijl werkt het beste wanneer ouders het goede voorbeeld geven.
In deze blogs delen we onze ervaringen, tips en tricks.

Bij diabetes en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De artikelen beschrijven de persoonlijke ervaringen van een patiënt, maar het ziekteverloop en de gevolgen van bepaalde maatregelen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen. De auteur en Je Leefstijl Als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in deze artikelen zijn genomen.