Leven met een onzekere gezondheid

Automatisch en soms gedachteloos wensen we elkaar met verjaardagen en de jaarwisseling veel gezondheid en geluk. Wanneer je met een (chronische) ziekte te maken krijgt, verandert de lading van die woorden. De broosheid en kwetsbaarheid van het leven wordt ineens tastbaar. Onzekerheden en angst voor de toekomst steken de kop op. De ziekte en de gevolgen ervan, hangt als een zwaard van Damocles boven je hoofd.

Het leven met een chronische ziekte wordt door Lottie van Starkenburg in ‘Mijn vriend Damocles’ op treffende wijze beschreven. Ze neemt je mee op haar reis vol ups en downs, waarin ze haar eigen weg probeert te vinden in het omgaan met ziekte en de vele onzekerheden die daarmee gepaard gaan. Op openhartige wijze onthult Lottie aan de lezer hoeveel aspecten van haar leven en dat van haar gezin worden geraakt door het leven met een kwetsbare gezondheid.  

lottie van starkenburg - mijn vriend damocles - leven met een onzekere gezonheid

Een onzekere gezondheid heeft een veel bredere impact dan alleen op medisch vlak. Het verhaal van Lottie beschrijft dan ook veel elementen die vaak onderbelicht blijven, consequenties ten aanzien van werk en inkomen, kinderwens, mantelzorg, relaties en zelfbeeld passeren de revue. De transitie van een patiënt naar een actiënt is er een die cruciaal is in Lotties wijze van omgaan met de aandoening. Ze toont de lezers hoe belangrijk het is om op actieve wijze bezig te zijn met gezondheid.  Zelfanalyse, -onderzoek, gespreksvaardigheden, grenzen stellen en gelijkwaardigheid, zijn onderwerpen die in haar leven en in haar contact met zorgprofessionals een prominente rol spelen. 

Lottie deelt niet alleen haar eigen verhaal, maar verrijkt het boek ook met vijftien inspirerende interviews met mensen die elk op hun eigen unieke manier leven met een onzekere gezondheid. Samen laten ze zien hoe het is om te leven met het zwaard van Damocles boven je hoofd en hoe je toch kunt streven naar een ontspannen en vervuld leven, ondanks de onzekerheden die je pad kruisen.

In het boek komen dan ook meerdere aandoeningen ter sprake. Enerzijds doordat Lottie met diverse gezondheidsproblemen kampt, anderzijds door de verhalen van de geïnterviewden. Aandoeningen als niet aangeboren hersenletsel, reuma, epilepsie, schildklierziekten, hartproblemen, diabetes type 2, Hiv en Aids, spierziekte, leukemie, kanker en psychoses maar ook SOLK (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten) worden aangeraakt. Stuk voor stuk zijn het krachtige verhalen die getuigen van veerkracht. De verhalen getuigen ook van het belang van een steunende omgeving en hoe complex en uitdagend het voor de medische zorg is om daaraan bij te dragen. 

Mijn vriend Damocles een uniek inzicht

Dit boek biedt niet alleen inzichten en inspiratie, maar het kan ook dienen als een bron van hoop en steun voor iedereen die te maken heeft met een langdurige of ernstige aandoening. Het laat zien dat het mogelijk is om je leven niet door angst te laten bepalen en dat je veerkracht kunt vinden, zelfs in de meest uitdagende tijden. Het biedt zorgprofessionals een unieke inkijk in de wijze waarop mensen om kunnen gaan met de diverse uitdagingen van een onzekere gezondheid. 

De opbouw van het boek geeft de lezer een duidelijk kader. Aan het begin beschrijft Lottie haar vragen en onderzoeksmethode. Al haar interviews zijn voorzien van een introductie waarin duidelijk het verband wordt gelegd met haar persoonlijke ervaringen en de correlatie tot de onderzoeksvragen. Aan het einde resumeert Lottie en beantwoordt haar vragen op heldere wijze. De rode draad van het boek is de quote waar Lottie haar boek mee start. 

‘Weet je waar geluk mee begint? Met niet meer bang zijn.’ 

Guus Kuijer

Meer lezen