Wil je meer leren over leefstijl en gezondheid?

Ervaringsdeskundigen en leefstijlexperts verzorgen regelmatig gratis webinars. Het bijwonen van een webinar is een eenvoudige en doeltreffende manier om op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten van de leefstijlgeneeskunde. Ze zijn gericht op mensen die aan de slag willen gaan met hun leefstijl maar zijn ook erg interessant voor zorgprofessionals. In de webinars hoor je praktische tips en handvatten om een duurzame leefstijlverandering te ondersteunen.

Meld je aan voor onze webinars on demand!

Via deze site kan je eerdere webinars terugkijken. Voor leden is deze service gratis.

Webinar agenda

Save the date !

Webinar gemist?

Kijk hem terug op onze ledensite!

Leden kunnen webinars terugkijken, e-books downloaden en cursussen volgen. Dit is veelal gratis of voor een gereduceerd tarief. Je wordt al lid vanaf 10 euro per jaar en daarmee steun je tegelijkertijd onze activiteiten. Om de druk op de zorg te verminderen wordt gezond gedrag door de overheid steeds meer gestimuleerd. Stichting Je Leefstijl Als Medicijn laat de stem horen van mensen die op actieve wijze hun gezondheid (willen) verbeteren door middel van een gezonde leefstijl. We doen dit als:

  • adviseur van het ministerie van VWS in diverse Missie Teams,
  • gesprekspartner Coalitie Leefstijl in de Zorg en
  • organisatiepartner van Lifestyle4Health.

Metabole disfunctie

De grondoorzaak van leefstijlgerelateerde aandoeningen

Onze medisch adviseur, internist dr. Yvo Sijpkens,
bespreekt wat metabole disfunctie is en hoe je dat meet. In deze webinar legt hij uit hoe deze disfunctie de oorzaak is van leefstijlgerelateerde aandoeningen. In de video zie je een korte impressie.

Dit webinar is voor leden gratis te bekijken via de ledensite.


Via leefstijl op weg naar gezondheid en geluk

Wim Tilburgs, oprichter en voorzitter van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn deelt in deze webinar op gepassioneerde wijze zijn kennis en ervaring. Wim zet zich dagelijks in om gezondheidsbevordering door leefstijlaanpassing onder de aandacht te brengen.In de loop van de jaren heeft Wim veel geleerd, onder andere van de supportgroepen waarin hij mensen steunt, inspireert en motiveert om een gezonde leefstijl te ontwikkelen, maar ook door de samenwerking met de medische- en wetenschappelijke adviseurs van Je Leefstijl Als Medicijn.


Hoe leefstijl effectief bijdraagt aan gezondheid en herstel

Jaap Wonders is revalidatiewetenschapper, fysiotherapeut en leefstijltherapeut. In deze webinar gaat hij in op aspecten die bijdragen aan het ontstaan en herstel van musculoskeletale lichamelijke klachten. Al onze houdingen en bewegingen zijn afhankelijk van hoe dit systeem functioneert. Jouw leefstijl kan een positieve impact hebben bij het voorkomen en herstellen van pijnklachten, gewrichtsproblemen en spier- en peesblessures.

Jaap Wonders revalidatiewetenschapper fysiotherapeut leefstijltherapeut
Jaap Wonders

Professor Hanno Pijl

Leefstijlgeneeskunde: waarom en hoe dan?

Onze samenleving wordt geteisterd door een pandemie van chronische ziektes. We worden uiteindelijk bijna allemaal ziek in de loop van ons leven. Hoe is het zover gekomen? Welke rol spelen we daar zelf in en hoe lossen we dit reusachtige probleem in de nabije toekomst op?

In dit webinar zal Hanno Pijl toelichten hoe ons gedrag de kans op vrijwel elke chronische ziekte verhoogt, waarom het essentieel is dat chronisch zieke mensen als het gaat om hun gezondheid het heft in eigen hand nemen, en hoe we dat in de nabije toekomst in onze gezondheidszorg vorm kunnen geven.

Hanno Pijl
Professor Hanno Pijl

Diëtistes Brenda Frunt en Marieke de Groot

Periodiek vasten

Laat je tijdens deze webinar verrassen en kom erachter hoe je je vetverbranding stimuleert en wat je het beste kunt eten om je echt verzadigd te voelen. We bespreken de valkuilen van periodiek vasten én hoe je deze voorkomt. Wil je meer energie? Niet meer trillend achter je bureau zitten als je je tussendoortje mist? Lekkerder sporten, wat kilo’s kwijt of meer focus? Zet dan je vetreserves in als brandstof middels periodiek vasten. Oftewel intermittent fasting.

Brenda en Marieke zijn beide diëtist, intermittent living coaches en eigenaar van de voedingsacademie. Ze zijn schrijvers van het boek Vast Wel! Daarnaast schrijven ze regelmatig een blog op deze website en delen ze recepten.

Webinar voedingsacademie
Diëtistes Marieke de Groot en Brenda Frunt

Wijkaanpak in gezond Wijdemeren

Huisartsen Monique Stam, Esther Leushuis en Mariska Brinkers

Therapeuten Pien Boer en Susanne Renkema

Leer meer over het effect van leefstijl op de gezondheid, en dat kleine stappen al veel effect kunnen hebben! Daarnaast vertellen we hoe wij gezonde leefstijl in ons dorp promoten en ondersteunen.

Kortenhoef, Loosdrecht en Nederhorst den Berg vormen samen de gemeente Wijdemeren. Huisartsen en therapeuten hebben de handen ineengeslagen en ze organiseren daar projecten om de gezondheid van de inwoners te verbeteren. In het project Gezond Wijdemeren is de samenwerking gezocht met 2Diabeat en Stichting Je Leefstijl Als Medicijn om de opmars van diabetes type 2 te stoppen.

Mariska Brinkers is kaderhuisarts diabetes en vertelt vanuit de wetenschap hoe je aan de slag kunt gaan met gezonde leefstijl. De pijlers van het leefstijlroer komen aan bod, (voeding, beweging, ontspanning, slaap, verbinding), en wat het bewezen effect is op je gezondheid als je met een pijler aan de slag gaat.

Daarnaast vertelt huisarts Monique Stam, initiatiefnemer van Gezond Wijdemeren, hoe je een wijkaanpak opzet om samen met deze pijlers aan de slag te gaan. Een aanpak dus gebaseerd op zowel leefstijl als leefomgeving.

Wijkaanpak in gezond Wijdemeren

Dokter Ian Lake

Een koolhydraatarme leefstijl in de behandeling van diabetes type 1

Dokter Ian Lake is huisarts en werkt in Gloucestershire, Engeland. In 1995, op 36-jarige leeftijd, kreeg hij de diagnose LADA (‘latent autoimmune diabetes in adults’). Oftewel een vorm van diabetes type 1 bij volwassenen.
De eerste 20 jaar heeft Ian zijn diabetes op reguliere wijze aangepakt. Zeven jaar geleden is hij overgestapt op koolhydraatarme voeding. De resultaten waren zo indrukwekkend dat hij besloot zijn tijd te wijden aan het geven van informatie over een koolhydraatarme leefstijl aan mensen met type 1.
Ian is medeoprichter van The Public Health Collaboration. Dit is een liefdadigheidsinstelling die zich net als stichting Je Leefstijl Als Medicijn inzet voor gezondheidsbevordering door pure, onbewerkte voeding. Ian heeft op diverse conferenties gesproken over de behandeling van diabetes type 1 met een koolhydraatarm voedingspatroon.

In deze webinar gaat Amber Heijneman met dokter Ian Lake in gesprek over de mogelijkheden van een koolhydraatarme leefstijl in de behandeling van diabetes type 1. Het is een Engelstalige webinar. Hij zal later met ondertiteling op onze ledensite terug te kijken zijn.

Leefstijlapotheker
Anne-Margreeth Krijger

Diabetestypering bij diabetes type 2: Waarom en voor wie?

Anne-Margreeth Krijger is apotheker met als specialisaties diabetes en leefstijl en werkt in Leiden. In 2019 voerde zij met een eerstelijns zorgteam (huisartsen, POH’s en diëtiste) een pilotproject uit naar het subtyperen van diabetes type 2, in samenwerking met TNO en Hanno Pijl.Hierbij werden gelijktijdig insuline- en glucose spiegels gemeten. In 2020 kreeg zij hiervoor de award ‘leefstijlprofessional van het jaar’, via de vereniging Arts en Leefstijl. Deze pilot was de aanleiding om verder te uit te zoeken voor welke mensen een diabetestypering zinvol kan zijn en hoe dit praktisch geïmplementeerd kan worden in de huisartspraktijk.

Belangrijke vragen hierbij zijn:

  • Wie heeft er baat bij een insuline behandeling en wie juist niet?
  • Bij wie kan een leefstijl behandeling leiden tot omkering van diabetes en bij wie is het ‘slechts’ ondersteunend aan een betere metabole gezondheid, maar zijn toch medicijnen nodig?

In deze Webinar legt Anne-margreeth Krijger uit wat haar visie is op diabetestypering: Wat is het ? Waarom en wanneer zou je het doen? En wat kunnen de praktische gevolgen zijn voor de behandeling, zowel op het gebied van leefstijl als van medicatie?

De aandachtsgebieden van Anne- Margreeth zijn diabetes en leefstijl. Zij heeft een pilotstudie gedaan naar diabetypering dat leidt tot meer maatwerk bij diabetes type 2. Wil jij je alvast voorbereiden op de webinar? Lees dan deze artikelen van/over Anne-Margreeth Krijger:

Anne-Margreeth Krijger