Iemand die begrijpt wat jij bedoelt…

Steun is ontzettend belangrijk bij het veranderen van je leefstijl. Soms is het lastig om dit in je directe omgeving te vinden. Lid worden van een online supportgroep is dan een waardevolle aanvulling.

In die groep probeer je allemaal je gezondheid te bevorderen met je leefstijl. Het is prettig om te ervaren dat je niet de enige bent. Het is fijn als een ander, die dezelfde aandoening heeft als jij, je kan helpen met adviezen. Het helpen van anderen met je eigen ervaring is ontzettend waardevol.

De online supportgroep

Een veilige omgeving

De supportgroepen zijn besloten groepen. Dat betekent dat de deelnemers dezelfde aandoening, interesse en doelstelling hebben. De kennis en ervaring van de leden is heel verschillend en daardoor vullen we elkaar goed aan. Deelname is vrijblijvend en gratis. We verwachten wel een respectvolle houding naar elkaar.

online support

Aanvulling op reguliere zorg

De online supportgroepen zijn een aanvulling op het reguliere zorgaanbod. Soms heb je zelf de wens om met leefstijl je gezondheid te bevorderen. Vaak kom je samen met je arts in de spreekkamer tot deze conclusie. In het beste geval heeft de arts wat tips voor je. Of word je verwezen naar een leefstijlcoach of sportarts. Maar het merendeel van de tijd zal je er zelfstandig mee aan de slag moeten. De enige die zijn leefstijl kan veranderen ben jij. De steun en inspiratie van andere deelnemers in een supportgroep helpt enorm.

Meld je aan voor één van onze groepen

TNO bevestigt meerwaarde

In 2020 heeft TNO Healthy Living de deelnemers van de diabetes 2 doorbreken groep benadert voor een pilotstudie. In deze pilotstudie werd het effect van een online supportgroep onderzocht.

5 pluspunten van de supportgroep

  1. 87 procent van de deelnemers van Je Leefstijl Als Medicijn neemt aan de community deel om hun diabetes om te keren.
  2. 86 procent stelt dat inzicht in de bloedwaardes ze er toe heeft aangezet veranderingen in hun leefstijl aan te brengen. 
  3. 80 procent onderschrijft dat ze met de community meer bereiken dan ze zelf zouden kunnen. 
  4. Ervaringen en succesverhalen van anderen en nieuwsberichten hebben daarbij veel invloed. 
  5. Gegevens zoals bloedwaardes, medicatiegebruik en gewicht worden door de deelnemers vaker met andere leden van de community gedeeld dan met de huisarts of familie.

Rapportage TNO-Studie Je Leefstijl Als Medicijn

De reacties van onze deelnemers

Diabetes 2 doorbreken

De online Diabetes 2 doorbreken groep bestaat sinds 2015 en telt 2.300 deelnemers. Sommigen doen actief mee anderen lezen graag mee. Iedereen is vrij om op zijn manier aan de slag te gaan.
Hieronder enkele reacties van onze deelnemers.

De wetenschap dat ik niet alleen ben doet me veel goeds

De groep biedt mij tips en trucs, recepten, antwoord op mijn vragen , een steuntje in de rug dan wel een stok achter de deur. Ik lees graag ervaringen van anderen om ervan te leren of nieuwe ideeën op te pikken. Maar vooral de wetenschap dat ik niet alleen ben en goed bezig ben doet me goed.

Marjet D’Hous 69 jaar

Voorkomen dat ik aan de medicijnen moest

Dankzij de steun en informatie van deze groep heb ik kunnen voorkomen dat ik aan de medicijnen moest. 
Ik heb nu mijn diabetes doorbroken en als mentor help ik nu andere mensen om dit te bereiken.

Monique 54 jaar

Ik voel mij veel fitter beter en gezonder

Door deze groep is mijn diabetes langdurig onder controle. Ik voel mij al zo veel fitter, beter en gezonder. Na twee dagen kon ik stoppen met de insuline en ik gebruik helemaal geen medicijnen. En ik ben ook nog eens afgevallen zonder dat mijn focus op het afvallen ligt. De tips, complimenten en de ondersteuning zijn bemoedigend en verfrissend.
Ellen 56 jaar

Diabetes 1 In Eigen Hand

In 2021 is de online supportgroep Diabetes 1 In Eigen Hand gestart. De leden van de groep hebben allemaal interesse in een koolhydraatarme leefstijl. Hun achtergrond en ervaring is verschillend. Hierdoor is er een fijne interactie en open dialoog. Een koolhydraatarme leefstijl heeft grote invloed op het ziekteverloop bij diabetes type 1. Steeds meer deelnemers ervaren en bevestigen dit. Hieronder een indruk van onze leden.

Leefstijl als optie bij diagnose

Ik hoop dat deze groep bijdraagt aan het doorbreken van het taboe rondom koolhydraatarme voeding en kinderen met diabetes type 1, zodat het uiteindelijk als behandeloptie wordt aangeboden na diagnose.
Sarala Cauhan Tropenarts,
moeder van een dochter
met diabetes type 1

Eindelijk meer gelijkgestemden

Na een lange zoektocht in mijn eentje ervaar ik nu de steun die ik jarenlang niet heb ervaren. Iedereen in de groep heeft zijn eigen invalshoek en specialisme en op die manier leren we van elkaar. De ondersteuning die ik hier ervaar motiveert me om het belang van leefstijl bij diabetes 1 verder uit te dragen richting alle organisaties in Nederland die zich bezig houden met diabetes.

Gerrie van Deuren Diabetes type 1

Heerlijk in meerdere opzichten

Heerlijk – in meerdere opzichten 😉 – om ervaringen, kennis en recepten te delen met zelfmanagement als uitgangspunt!

Rennie Fopma LADA