Epilepsie en leefstijl

In Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen epilepsie. Ondanks medicatie krijgt ongeveer een derde de aanvallen niet voldoende onder controle. Het beheersen van epilepsie is een uitdaging, maar het goede nieuws is dat onze leefstijl aanzienlijk kan bijdragen aan het verbeteren van onze gezondheid en welzijn. Door bewuste keuzes te maken in hoe we leven, eten, bewegen en omgaan met stress, kunnen we streven naar een leven met minder aanvallen, meer energie en een verhoogde levenskwaliteit.

Wat is het belang van leefstijl bij epilepsie?

Alle leefstijlpijlers zijn belangrijk bij epilepsie en hebben invloed op de aandoening. Voeding speelt een cruciale rol bij het verminderen van aanvallen door de stabiliteit van de bloedsuikerspiegel te bevorderen en ontstekingsreacties te verminderen. Tegelijkertijd is regelmatige lichaamsbeweging van groot belang, omdat het bijdraagt aan de gezondheid van de hersenen en stressvermindering, wat beide de epileptische activiteit kan beïnvloeden. Het is een balans tussen de juiste voedingsstoffen en beweging die een gunstige invloed kan hebben op de frequentie en intensiteit van aanvallen.

Naast voeding en beweging is een gezond slaappatroon essentieel voor het beheersen van epilepsie. Voldoende slaap en een consistent slaapritme kunnen niet alleen de aanvalsfrequentie verminderen, maar ook de algehele levenskwaliteit verbeteren. Bovendien bevordert een goede nachtrust de hersenfunctie en helpt het stress te verminderen, wat beide gunstig kan zijn voor mensen met epilepsie. Een gebalanceerde levensstijl met aandacht voor voeding, beweging en slaap kan dus een positieve invloed hebben op het beheersen van epileptische aanvallen en het verbeteren van het welzijn.

Onderzoek naar epilepsie en leefstijl

Het bekendste voorbeeld van onderzoek naar leefstijl en epilepsie zal voor velen ongetwijfeld het ketogeen dieet zijn: nauwelijks koolhydraten, veel vet en adequaat eiwit. Hoewel dit een zeer belangrijke pijler is, is er nog veel meer onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld:

  • de effecten van vitaminen, mineralen en tekorten hiervan op epilepsie,
  • sociale en psychologische factoren,
  • fysieke factoren zoals de invloed van het microbioom,
  • laaggradige ontstekingen in de hersenen,
  • het functioneren van ons metabolisme in het algemeen.

In deze groep zullen we de onderzoeken bespreken en de belangrijkste lessen praktisch implementeerbaar maken.

Supportgroep epilepsie en leefstijl

Epilepsie en leefstijl is een besloten groep van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Iedereen die zijn leefstijl wil aanpassen om het dagelijkse leven met epilepsie te optimaliseren is van harte welkom om lid te worden van deze groep. We bieden een veilige, informatieve ruimte waar mensen kunnen ontdekken, leren en groeien op weg naar een gezondere levensstijl.

We verstrekken waardevolle informatie, praktische tips en persoonlijke ervaringen via diverse bronnen zoals blogs, podcasts en deze supportgroep. Dit alles met als doel om kennis en bewustzijn over leefstijlaanpassingen te vergroten en zo positieve veranderingen te stimuleren voor mensen met epilepsie. Laten we elkaar ondersteunen, informeren, inspireren en motiveren, zodat we meer grip krijgen op de uitdagingen van epilepsie.

Epilepsie en leefstijl supportgroep

Heb je vragen over epilepsie en leefstijl en zoek je contact met andere mensen met epilepsie? Dan ben je welkom in onze community op Facebook. We ondersteunen, informeren, inspireren en motiveren elkaar, zodat we meer grip krijgen op de uitdagingen van epilepsie. Maandelijks is er in de groep een digitaal café waar we samen verschillende onderwerpen bespreken. Vind je dat leuk, meld je dan aan.

Epilepsie en leefstijl

Wat mag je van ons verwachten?

Epilepsie en Leefstijl streeft ernaar om de meest recente wetenschappelijke data omtrent epilepsie zichtbaar en toegankelijk te maken voor zowel personen met epilepsie als zorgprofessionals. Er zijn een aantal belangrijke uitgangspunten:

  1. Voeding is geen vervanging van medicatie en dient eerder beschouwd te worden als één van de opties die kan bijdragen aan remissie.
  2. Het aanpassen van het voedingspatroon kan in het begin enigszins moeilijk zijn en vergt toewijding en doorzettingsvermogen. Samenwerken met je arts, diëtist en contact met andere personen met epilepsie kan je hierin ondersteunen.
  3. De informatie op deze website mag niet beschouwd worden als medisch advies. Raadpleeg altijd je arts.

Lees alles over epilepsie en leefstijl

Zo stap je uit je comfortzone

Zo stap je uit je comfortzone

Een chronische ziekte kan zorgen dat iemand zich terugtrekt in een veilige omgeving en uitdagingen uit de weg gaat. Maar om te blijven groeien moet je je comfortzone soms durven…
Ontdek de kracht van zelfbewustzijn

Ontdek de kracht van zelfbewustzijn

Al sinds haar tienerjaren heeft Hanin Kzawi epilepsie. Zelfbewustzijn, ontdekte ze, draagt bij aan innerlijke kracht en is daarom een instrument om beter met chronische ziekte om te gaan.
Vitamine D_ een essentiële schakel bij het verminderen van epilepsieaanvallen

Vitamine D bij epilepsie

Vitamine D blijkt een belangrijke rol te spelen bij epilepsie. Onderzoeker en ervaringsdeskundige Ilona Wilmont zet het beschikbare onderzoek op een rij.