Deelnemers supportgroepen ervaren steun en inzicht in de vooruitgang

Als landelijk expertisecentrum op het gebied van gezondheidsverschillen is Pharos een voor de hand liggende samenwerkingspartner voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Zo hebben we vorig jaar samengewerkt in het Voor Elkaar!-project van ZonMw, de eerste fase van de ontwikkeling van het Suikerhuis-initiatief waarmee we de gezondheidsverschillen in buurten en wijken willen tegengaan. Pharos schreef daarbij een rapport waarin de succesfactoren van het Suikerhuis-project worden beschreven.

De reden voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn om ‘de wijk in te gaan’ was dat we denken dat we met onze online activiteiten niet alle doelgroepen even goed bereiken. Maar is dat ook zo? Om daar meer over te weten te komen onderzocht Pharos de deelnemers van onze online groepen. Wie zijn eigenlijk de gebruikers van de Facebookpagina’s van Je Leefstijl Als Medicijn? Waarom bezoeken ze de pagina’s? Onlangs werden de resultaten van de enquête gepubliceerd.

Gebruikers

Het onderzoek werd gedaan onder gebruikers van zowel de publieke Facebookpagina van Je Leefstijl Als Medicijn, het Leefstijl als Medicijn Platform op Facebook en de besloten supportgroepen van Je Leefstijl Als Medicijn. 277 respondenten deden mee.

De gebruikers van onze Facebookpagina’s zijn niet evenredig over de bevolking verdeeld. Bijna 80 procent is vrouw en 47 procent is ouder dan 60 jaar. Ruim de helft is hoger opgeleid. Het merendeel geeft aan zich tot de Nederlandse bevolkingsgroep te voelen behoren. 75 procent heeft een (chronische) aandoening.

Informatie over gezonde voeding

De publieke Facebookpagina van Je Leefstijl Als Medicijn heeft 7.000 volgers. De respondenten die de pagina bezoeken doen dat voornamelijk om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van leefstijl te weten te komen. Daarnaast willen zij op de hoogte blijven van het aanbod van Je Leefstijl Als Medicijn en halen ze steun en motivatie uit de Facebookpagina. Informatie over gezonde voeding en informatie over nieuwe ontwikkelingen in de leefstijlgeneeskunde vinden ze het belangrijkst.

Naast een publieke pagina onderhoudt Je Leefstijl Als Medicijn op Facebook het Leefstijl als Medicijn Platform, dat behalve als informatiekanaal ook fungeert als discussiegroep voor ontwikkelingen op leefstijlgebied. De groep heeft 11.000 leden. Ook hier blijkt dat het platform wordt gebruikt om op de hoogte te blijven van informatie rondom leefstijl, van het aanbod van Je Leefstijl Als Medicijn en om in contact te komen met mensen die met hetzelfde bezig zijn.

Supportgroepen

De meest opvallende resultaten gaan over het derde onderdeel van de enquête: het gebruik van de besloten supportgroepen van Je Leefstijl Als Medicijn. In totaal hebben onze supportgroepen rond meerdere gezondheidsthema’s zo’n 14.000 deelnemers.

Liefst 56 procent van de mensen die aan een van de groepen meedoen doet dat omdat ze er steun zeggen te krijgen bij hun leefstijlverandering. Ook inzicht krijgen in de vorderingen rondom de eigen leefstijl (44 procent) en in contact komen met anderen (40 procent) worden veel genoemd. De enquête bevestigt dat de supportgroepen doen wat ze moeten doen: mensen ondersteunen bij het volhouden van leefstijlveranderingen.

Er bestaan weinig leefstijlinterventies – mogen we er wel bij opmerken – die mensen vele jaren achtereen steun bieden bij leefstijlveranderingen. Online supportgroepen doen dat wél, je kunt lid blijven zo lang als je wilt. En dat gratis en op laagdrempelige manier.

Onontdekte mogelijkheden

Volgens strategisch adviseur en onderzoeker Anke van Dam van Pharos hebben sociale media nog onontdekte mogelijkheden op gezondheidsgebied, onder meer om mensen met een migratieachtergrond te bereiken. Zelf ontwikkelde Pharos Facebookgroepen voor vluchtelingen zoals mensen met een Syrische en Eritrese achtergrond die, doordat ze met elkaar in de eigen taal kunnen communiceren, elkaar kunnen helpen om sneller wegwijs te worden in de Nederlandse samenleving.

“Toch weten we nog te weinig over de rol van sociale media als het om gezondheidsverbetering gaat”, zegt Van Dam. “Welke kanalen zijn het meest geschikt bij welke doelgroep? Er zijn zorgen op het gebied van privacy en data delen, hoe kunnen we daar het beste mee omgaan? Als we deze kanalen beter leren inzetten, verwacht ik dat ze veel waarde kunnen hebben. Met betrouwbare informatie op gezondheidsgebied kunnen we bijvoorbeeld tegengaan dat mensen in een bubbel van desinformatie terechtkomen.” Gezien de gemeenschappelijke belangstelling van Pharos en Je Leefstijl Als Medicijn voor dit onderwerp zijn er in ieder geval meer dan voldoende aanknopingspunten om de samenwerking in de toekomst voort te zetten.

Lees hier de volledige enquête.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door:

(07420132210043)


Meer lezen