De winnaars met als derde van links Amber Heijneman, onze jongerenambassadeur diabetes type 1, en winnaar van de publieksprijs

foto Ruben May

Elk jaar organiseert het Diabetes Fonds de prijsvraag Het Beste Diabetesidee. De winnaars krijgen middelen van het Fonds om hun idee uit te voeren. Uit de 35 inzendingen koos de jury vier winnaars. Twee van de winnende ideeën waren afkomstig van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Dit zijn de projecten die we gaan uitvoeren.

Project 1: e-learnings voor diabetes type 1

Amber Heijneman is jongerenambassadeur diabetes type 1 bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en student antropologie aan de Universiteit Leiden. Op 15-jarige leeftijd kreeg ze te horen dat ze diabetes type 1 heeft. Ze nam het heft in handen en leerde om haar leefstijl aan te passen, om de ziekte zo veel mogelijk onder controle te houden. Uit eigen onderzoek merkte Amber dat zowel onder patiënten als zorgprofessionals nog veel vragen bestaan over leefstijl bij diabetes type 1.

In het kader van Het Beste Diabetesidee gaat Amber e-learnings leefstijl voor diabetes type 1 ontwikkelen. Ze maakt zowel een e-learning voor patiënten als voor zorgprofessionals. Met tekst, video en animatie worden de mogelijkheden, haken en ogen van leefstijl bij diabetes type 1 behandeld. Amber werkt daarbij nauw samen met onze wetenschappelijke adviseurs. De e-learning voor patiënten zal gratis via onze website beschikbaar worden gesteld.

Tijdens de prijsuitreiking bij het Diabetes Fonds kreeg Amber voor haar idee bovendien de Publieksprijs uitgereikt! Daarmee kunnen we het bereik van de e-learnings verder vergroten.


Meer over Amber Heijneman

Project 2: minidocumentaires over diabetes type 2

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is een organisatie van en voor mensen die hun leefstijl inzetten om gezonder te worden. We merken soms dat nog lang niet genoeg mensen op de hoogte zijn van de mogelijkheid om met leefstijlverandering hun diabetes onder controle te krijgen. Mensen uit armere buurten of met een niet-Nederlandse culturele achtergrond missen bijvoorbeeld vaak rolmodellen en voorbeelden in hun omgeving. Terwijl diabetes in deze groepen juist het meeste voorkomt.

In een serie van vijf minidocumentaires portretteren we mensen die hun diabetes succesvol hebben omgekeerd. De films worden geproduceerd door filmer en fotograaf Maria Smeets. De geportretteerden hebben verschillende culturele achtergronden, en de films worden in verschillende talen uitgebracht, om zo veel mogelijk mensen te bereiken. De films worden gratis op onze website beschikbaar gesteld.

Dit waren de andere twee winnaars van Het Beste Diabetesidee. Ook mooie projecten!

Met sensoren diabetes opsporen (André van Beek). Hoe eerder diabetes type 2 wordt opgespoord, hoe beter dat is voor iemands gezondheid. André van Beek, endocrinoloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen, wil op twee manieren het diabetesonderzoek verbeteren: door de glucosesensor makkelijker en vaker voor de diagnose in te zetten en door met de HOMA-index mensen met prediabetes op te sporen. De HOMA-index bepaalt of de hoeveelheid glucose en insuline in je bloed in verhouding zijn.

Meer aandacht voor diabetes distress bij mensen met diabetes type 2 (Behiye Özcan). Mensen met diabetes type 2 kunnen naast lichamelijke klachten ook mentale klachten krijgen: diabetes distress. Internist-endocrinoloog Behiye Özcan van het Erasmus MC gaat zorgverleners en mensen met diabetes type 2 met folders, websites, persberichten en presentaties beter informeren over het voorkomen van en beter omgaan met diabetes distress.

Lees meer over de ideeën

Een impressie van de prijsuitreiking

De prijsuitreiking vond plaats op 26 september 2023 bij het Diabetes Fonds in Amersfoort. De prijzen werden overhandigd door Diena Halbertsma, algemeen directeur van het Fonds. (Foto’s Ruben May)