Sporten en diabetes type 1

Altijd veel in beweging en bezig met gezond eten en toch krijg je ineens de diagnose diabetes type 1. Het kan dan lastig zijn om de draad van het bewegen en sporten weer op te pakken.

Bij diabetes ligt een hypo altijd op de loer, vooral bij intensief bewegen. Intensief bewegen maakt het lichaam gevoeliger voor insuline. Door deze onvoorspelbaarheid voelt het niet relaxed om te gaan sporten. Altijd hou je in je achterhoofd die dreiging van een hypo. Het is ontzettend jammer als je daarom niet zou kunnen genieten van je favoriete sport of een stevige boswandeling.

Bewegen bij diabetes is heel belangrijk, lichamelijk en mentaal.
Hoe pak je dit dan aan?

Voeding centraal

In de combinatie diabetes en sporten is je voedingspatroon ontzettend belangrijk.
Onze ervaring is dat een koolhydraatarm, eiwitrijk voedingspatroon volgens de richtlijnen van Bernstein
de kans op een hypo tijdens het sporten vermindert.
Je lichaam is niet meer afhankelijk van koolhydraten maar gebruikt vetverbranding als energiebron.
Hierbij is zelfs een combinatie van diabetes, sporten en intermittent fasting mogelijk.

Mentale rust

Veel bewegen in combinatie met koolhydraatarm, eiwitrijk eten kan je niet alleen lichamelijk sterker maken, het geeft ook mentaal meer rust.
Je weet hoe je lichaam reageert tijdens lichamelijke inspanning en je hoeft je niet druk te maken over ongewenste extreme pieken en dalen in je bloedsuikerwaarden.

Op deze pagina delen we onze ervaringen, tips en tricks.


Lees alles over sporten en diabetes type 1

diabetes in het oerwoud

Diabetes in het oerwoud

Gerrie van Deuren heeft diabetes type 1 LADA. Ze vertelt hoe ze tijdens een intensieve vakantiereis met extreme hitte omgaat met diabetes in het oerwoud.
op reis met diabetes type 1

Op reis met diabetes type 1

Op reis met diabetes type 1. Tijdens avontuurlijke, actieve reizen en sportieve vakanties is het extra uitdagend om je waarden gezond en stabiel te houden. Gerrie van Deuren vertelt hoe…

Persoonlijke diabetes 1 coaching

Bij diabetes en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De artikelen beschrijven de persoonlijke ervaringen van een patiënt, maar het ziekteverloop en de gevolgen van bepaalde maatregelen kunnen van patiënt tot patiënt verschillen. De auteur en Je Leefstijl Als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in deze artikelen zijn genomen.

“One of the prime intents of this book is to give you the information you need to learn how to predict your blood sugar levels and how to ensure that your predictions will be accurate. Here the Laws of Small Numbers are exceedingly important.”

Richard K. Bernstein