Waarom we moeten stoppen met lachen om overgewicht

De dikke mensenshow, Wouter Cornet, Uitgeverij Lucht 2024

Recensie door Carola de Ridder

Het uitlachen van mensen met overgewicht is iets van alle tijden. Van de Bijbel, de oude Grieken en Shakespeare tot de huidige grapjes op social media: iedereen lijkt er smakelijk om te kunnen lachen. Maar wat niemand zich realiseert is dat deze vorm van humor een zeer schadelijk effect kan hebben op het zelfbeeld van de mensen die worden bespot. Fatshaming kan leiden tot depressies, sociaal isolement en helaas maar waar… nog meer eetbuien.

Wat maakt het dat we mensen met obesitas zo graag uitlachen? In De dikke mensen show schetst overgewichtdeskundige Cornet een vlijmscherp profiel van de fatshamer, belicht hij de motieven voor het maken van fat-jokes, gaat hij dieper in op de kwalijke rol van de entertainmentindustrie en duidt hij de vooroordelen die veel mensen (inclusief huisartsen, leerkrachten, politici en zelfs diëtisten!) hebben over mensen met obesitas.

Dit boek is een stem voor iedereen die worstelt met de kilo’s en maakt een vuist tegen overgewichtsdiscriminatie. De dikke mensen show is een wake-upcall voor iedere fatshamer. De show moet stoppen!

Dikke bult

Dat overgewicht een kwestie is van ‘eigen schuld dikke bult’ is al lang achterhaald. Een eetpatroon zegt namelijk niet per se iets over iemands omvang . De schrijver schetst een helder beeld van oorzaken die een mogelijke rol kunnen spelen bij overgewicht, waardoor de lezer steeds beter gaat begrijpen waarom de ene persoon vatbaarder is voor overgewicht dan de ander.

Het aantal mensen met overgewicht neemt niet alleen in snel tempo toe maar ook de ‘grapjes’ en het lachen om mensen met overgewicht neemt toe. Fatshaming is helemaal niet grappig maar meer een vorm van belediging en discriminatie. Een grapje of opmerking is snel gemaakt maar over de impact op de ander wordt niet nagedacht. De schrijver weet als geen ander hoe dat werkt… jarenlang kampte hij zelf met overgewicht. Hij wist het tij te keren. Hij merkte dat er anders naar hem werd gekeken, afhankelijk van zijn gewicht.

Fatshamer top 10

In het boek wordt een top fatshamer top 10 beschreven. Ik ben ervan geschrokken dat medische professionals én afslankspecialisten bovenaan de top 10 staan. Ook schokkend om te lezen dat familie of vrienden een flinke duit in het fatshaming zakje doen in de hoop dat dat een positief effect heeft op hun naaste. Het tegendeel is echter waar, vrijwel altijd werkt het averechts. Het wordt de hoogste tijd dat er betere voorlichting gaat komen over dit onderwerp waarbij voor de overheid een grote rol is weggelegd.

Fatshaming kan het zelfvertrouwen een enorme knauw geven. Je zelfvertrouwen heeft een grote invloed op het zelfbeeld, opvattingen over je eigen lichaam en uiterlijk. Van overgewicht is bekend dat dit één van de meest invloedrijke factoren is op je zelfvertrouwen. Overgewichtsdiscriminatie kan iemand die al met zichzelf in de knoop zit nog eens een extra dreun geven.

Het boek schetst niet alleen duidelijk het profiel van de fatshamer maar laat ook zien wat fatshaming met de ander doet. Hopelijk denk je, na het lezen van dit boek, nog eens extra na voordat je in de lach schiet om een flauw overgewichtgrapje. Nog beter zou zijn als je zou opkomen voor degene die geshamed wordt. Probeer je vooroordelen opzij te zetten en maak gewoon een vriendelijk praatje. Het leven wordt er zoveel mooier van!


Meer boeken:

Mijn vriend Damocles

Mijn vriend Damocles

Het leven met een chronische ziekte wordt door Lottie van Starkenburg in ‘Mijn vriend Damocles’ op treffende wijze beschreven. Haar persoonlijke groei van patiënt naar actiënt is een inspirerend verhaal…