Voeding en diabetes type 1

Het vinden van een balans is ingewikkeld wanneer je diabetes type 1 hebt. Je wilt dagelijks goed functioneren en complicaties voorkomen. Daarbij wil je zo min mogelijk belemmerd worden door diabetes. Sterk schommelende en te hoge of te lage bloedsuikerwaarden hebben een grote invloed op je dagelijkse leven. Die schommelingen zorgen er niet alleen voor dat je extra moet meten en spuiten. Het beïnvloedt ook je stemming, concentratievermogen en energie.

Het is belangrijk om je waarden gezond en stabiel te houden. Dat geldt voor de bloedsuiker- én insulinewaarden. Een te hoog insulinegehalte (chronische hyperinsulinemie) is minstens zo schadelijk als sterk wisselende en te hoge bloedsuikers. Daaraan gerelateerde klachten zoals obesitas, insuline resistentie en dubbele diabetes komen steeds vaker voor onder mensen met diabetes type 1.

Vroeger was voor een persoon met type 1 het aanpassen van zijn voeding de enige levensverlengende mogelijkheid. Door de ontdekking en verbeterde werking van insuline werd dit sinds de jaren’ 50 van de vorige eeuw steeds verder losgelaten. De laatste 15 jaar worden er geen gerichte voedingsadviezen meer gegeven. Men stelt dat je alles kan eten zolang je maar insuline spuit.

In dezelfde periode is onze voeding enorm veranderd. Daarbij is ook de manier waarop we met eten omgaan én de beschikbaarheid van voeding anders geworden. Deze combinatie maakt het voor mensen met diabetes type 1 nog ingewikkelder om gezonde waarden te realiseren. Het aanpassen van je voeding maakt het makkelijker om je bloedsuikerwaarden gezond en stabiel te houden. Het voorkomt ook de ontwikkeling van (abdominaal) overgewicht.

Insuline in plaats van voedingsadvies

De Diabetes Renaissance geeft een goede indruk van de obstakels rondom leefstijl. Het geeft veel stof tot nadenken en biedt inzicht in de oorzaak dat voedingsadvies in de behandeling van diabetes type 1 naar de achtergrond is verdwenen. In deze video vind je een korte presentatie van de belangrijkste thema’s in dit onderzoek,


De functie van voeding voor je lichaam

Waaruit bestaat voeding? En wat is de functie ervan voor je lichaam? Veerle van Engen legt het je uit. Ze vertelt hoe voeding zowel ziek kan maken als dat het je gezondheid kan bevorderen. Veerle geeft een duidelijke uitleg over de zes hoofdelementen van voeding en andere factoren die van invloed zijn op ons eetgedrag.
De hoofdelementen van voeding zijn:

  • koolhydraten,
  • vitamines,
  • eiwitten,
  • mineralen,
  • vet,
  • water.

Redenen waarom je sterk bewerkte voeding beter niet kan eten

Onze voedselomgeving is de afgelopen 30 jaar sterk veranderd. In die periode is voorbewerkte voeding een steeds groter onderdeel uit gaan maken van het voedselaanbod. De laatste 15 jaar is er een toename te zien van ultrabewerkt voedsel, fastfood en gemaksvoedsel.
Ze zijn zo ontwikkeld dat je ze lekker vindt. Vaak is het goedkoop, makkelijk en snel verkrijgbaar.

Het is juist deze voeding die bij mensen, óók zonder diabetes, hun bloedsuiker- en insulinewaarden negatief beïnvloeden. Naast koolhydraten bevatten deze producten meer elementen die een effect hebben op je bloedsuiker. Zoals de toegevoegde smaakstoffen. Om deze reden kun je dit soort voedsel beter niet eten.

Als je diabetes type 1 hebt is er een extra reden om bewerkte producten te vermijden. Veel mensen met diabetes vinden de producten in de supermarkt wel handig. Op alle verpakkingen staan immers de koolhydraten vermeld. Dit bespaart uitzoek en rekenwerk.

Het lijkt dus eenvoudig. Je hoeft alleen het product af te wegen en de koolhydraten bij elkaar op te tellen. Dan kun je berekenen hoeveel insuline je moet spuiten. Helaas is het niet zo eenvoudig want de fabrikant mag een foutmarge van 20 % hanteren. Deze afwijkingsmarge geldt naar beneden en naar boven.


Deze korte documentaire van de BBC laat zien waaruit de voeding van het gemiddelde Britse huishouden bestaat. Bij één op de vijf Britse huishoudens bestaat 80% van hun voeding uit ultrabewerkte producten.

Verder kijken?

Bezoek dan onze pagina met aanbevolen video’s.


Welke producten kan je eten als je gezond wilt eten?

Pure en onbewerkte producten zijn voor iedereen gezonder dan sterk bewerkte producten. Gevarieerde onbewerkte voeding geeft dus al gezondheidswinst. Toch kun jij je gezondheid verder bevorderen door minder koolhydraten te eten. Voor de meeste van ons bestaat het voedingspatroon voor een groot deel uit koolhydraten. Brood, aardappels, rijst, granen en pasta staan bij de meeste mensen dagelijks op het menu. Juist koolhydraten hebben een grote invloed op je gezondheid

Als je koolhydraten eet, eet dan de goede koolhydraten. Koolhydraten uit vezelrijke groenten en noten. Suiker en zetmeel veroorzaken een directe en abrupte stijging van je bloedsuiker. Deze producten raden we af om te gebruiken.

Wanneer je minder koolhydraten eet heb je een andere energiebron nodig. Eiwitten geven een langdurig verzadigd gevoel. Gecombineerd met gezonde vetten zijn eiwitten een perfecte energiebron. Zowel eiwitten als vetten bevatten essentiële bouwstoffen voor je lichaam. In de webinar; voeding in plaats van vulling, legt sportarts Hans van Kuijk dit uit.

Wil je weten hoe het beperken van koolhydraten je gezondheid bevordert? En welke voedingsstoffen je het beste kan gebruiken als energieleverancier? In deze webinar krijg je antwoord op deze vragen.

Sportarts Hans van Kuijk, leefstijladviseur Nina de Rooij en ervaringsdeskundige Wim Tilburgs geven uitleg over voedingsstoffen die als brandstof dienen voor je lichaam (macronutriënten).

Verder kijken?

Bezoek dan onze pagina met aanbevolen video’s.


Gezonde voeding en diabetes type 1

Voeding moet behalve goede bouwstoffen en energie voor een persoon met diabetes type 1 een voorspelbaar effect hebben op je bloedsuiker. Bij diabetes type 1 maakt je lichaam geen of te weinig insuline meer aan. Je zult dit dus zelf op het juiste moment en voor de juiste tijdsduur moeten toedienen. Daarbij is de kunst om ervoor te zorgen dat de insuline in hetzelfde tempo als de glucose in je bloedbaan komt.

Het is dan belangrijk om te weten welke effecten koolhydraten, eiwitten en vetten op je bloedsuikerwaarden hebben én welke insulinesoort daar het beste bij past. De leefstijlmethode van dokter Bernstein vertelt je daar meer over.

Bij diabetes type 1 wordt het effect van voeding op je waarden mede bepaald door het moment van de dag. In de ochtend is er een andere hormonale balans en dat heeft een effect op het lever- en galritme. Dit veroorzaakt het dageraadfenomeen. Onze ervaring is dat je waarden veel stabieler blijven als je daar met je voedingspatroon rekening mee houdt. In de artikelen hieronder vertellen we je daar alles over.

Inspirerend e-book over voeding en diabetes type 1

Het e-book X anders eten met diabetes type 1 is een verslag van de ervaringen van de familie Heijneman. Xander en Amber hebben beide diabetes type 1. Xander werd op de leeftijd van zes jaar gediagnosticeerd en zijn zus Amber, negen maanden later, op vijftienjarige leeftijd. Hun diabetesmanagement is op de methode van de Amerikaanse arts Bernstein gebaseerd. Het heeft als basis pure, onbewerkte producten. Het bevat veel groenten, eiwitten en gezonde vetten.

Hun moeder; Corine Heijneman, deelt hun ervaringen met dit op leefstijl gebaseerde diabetesmanagement. Om een beter beeld te krijgen van wat zij doen, waarom ze dit doen, wat de resultaten zijn en hoe je het zelf zou kunnen doen heeft Diabetes 1 In Eigen Hand dit
e-book ontwikkeld. Het boek bevat 15 recepten en 38 pagina’s. Voor leden van de stichting is dit boek gratis te downloaden.

X anders eten
Ontdekken hoe lekker X anders eten is?
Download hier het boek

Veelgestelde vragen over diabetes type 1

Wat is het verschil tussen een koolhydraatarm, eiwitrijk voedingspatroon en keto?

Beide voedingspatronen beperken de koolhydraten tot minder dan 50 gram per dag.
Het verschil is dat bij een Ketogeen dieet de koolhydraten vooral door gezonde vetten worden vervangen.
Bij een koolhydraatarm, eiwitrijk voedingspatroon vervang je de koolhydraten vooral door eiwitten.

Wat houdt de Bernstein leefstijlmethode in?

De leefstijlmethode van de Amerikaanse arts Bernstein heeft een koolhydraatarm-eiwitrijk voedingspatroon als basis. De koolhydraten zijn in een vaste verhouding verdeeld over 3 maaltijden. De belangrijkste bron van koolhydraten zijn groene bladgroenten. De methode geeft inzicht in de omzetting van voeding naar bloedglucose en leert hoe je dat proces moet begeleiden met insuline. De methode is ontwikkeld voor personen met diabetes type 1 maar ook geschikt voor mensen met diabetes type 2 of pré diabetes.

Kan ik ondersteuning krijgen bij het veranderen van mijn leefstijl?

Diabetes 1 In Eigen Hand heeft een online support groep.
Het is een groep met een fijne sfeer.
Ervaringsdeskundigen ondersteunen, inspireren, stimuleren en adviseren elkaar.

Hoe kan ik het beste starten als ik mijn leefstijl wil aanpassen?

Wees trots op je zelf! De eerste stap heb je al gezet door onze website te bezoeken. We hebben de ervaring dat het aanpassen van je voedingspatroon leidt tot het beste resultaat. Stel voor jezelf kleine haalbare doelen. Vergroot je kennis over de leefstijlmethode van dokter Bernstein. Wees niet te streng voor je zelf. Iedereen maakt fouten, daar leren we van; vallen en weer opstaan.
Zorg voor steun in je omgeving.


Persoonlijke diabetes 1 coaching

“One of the prime intents of this book is to give you the information you need to learn how to predict your blood sugar levels and how to ensure that your predictions will be accurate. Here the Laws of Small Numbers are exceedingly important.”

Richard K. Bernstein