Door Marina Boeser projectleider Migraine en Leefstijl bij Je Leefstijl Als Medicijn

Samen met Marieke de Zwaan (Pomme Lifestyle) verzorgden we een webinar over schuldgevoel bij migraine. Iedereen met migraine heeft hiermee te maken. Schuldgevoel omdat je afspraken moet afzeggen vanwege een migraineaanval. En vooral schuldgevoel naar degenen die het dichtst bij je staan. Maar er zijn ook mensen die jou schuldgevoel aanpraten.

Hoe ga je hier nou mee om?

Wat is migraine?

De meeste mensen weten niet wat migraine is en wat dit met jou doet. Belangrijk dus dat je zélf weet wat migraine is. Daarom eerst in het kort wat over migraine.

Rond 15 % van de wereldbevolking heeft migraine. Dat zijn ongeveer 1 miljard mensen. Voor mensen tot 50 jaar is het de meest invaliderende ziekte wereldwijd. Veel mensen realiseren zich niet dat het een hersenaandoening is, denken dat ze “gewoon” erge hoofdpijn hebben. Helaas, naast erge hoofdpijn, kan je ook last hebben van:

  • misselijkheid en braken;
  • grote vermoeidheid (ook na de aanval)
  • aura’s
  • concentratieverlies
  • grote gevoeligheid voor licht, geuren en geluid

Bij een “gewone” hoofdpijn is dit allemaal niet.

Er is nog steeds erg weinig onderzoek gedaan naar migraine. Zelfs huisartsen en neurologen krijgen er tijdens hun opleiding maar weinig van mee. Daarom wordt het ook niet altijd herkend en ploetert de patiënt voort.

“De” oorzaak van migraine is onbekend. Doordat onze migraine-hersens zo gevoelig zijn, kunnen teveel prikkels leiden tot een aanval. Dr. Josh Turknett, Amerikaans neuroloog, vergelijkt dit heel beeldend met de mand onder een luchtballon. Hoe voller de mand, hoe lager de ballon gaat. Afhankelijk van jouw ondergrens zorgt dat dan op een gegeven moment voor een aanval.

Wat zit er zoal in die mand?

  • Verkeerde voeding
  • Te weinig drinken / dehydratatie
  • Vermoeidheid
  • Stress
  • Volle maan
  • Storm
  • Slecht slapen
  • Maaltijden overslaan
  • Te laat eten
  • Hormonen
  • Geen regelmaat
  • Drukte

Ieder afzonderlijk hoeft geen van deze dingen migraine te veroorzaken. Maar meerdere dingen samen kunnen ervoor zorgen dat je door jouw ondergrens gaat.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat insulineresistentie de energietoevoer naar de hersenen verstoort. Aangezien 20 % van je energie naar je hersenen gaat, kan dit dus wel gevolgen hebben!

En dan de darmen, het “brein in onze buik”. De darmen zijn het enige orgaan naast de hersenen, waar zich ook neuronen bevinden. Neuronen, of zenuwcellen, zijn gespecialiseerd in het ontvangen, verwerken en doorgeven van informatie. Je kunt je voorstellen dat wat je in je darmen stopt, ook direct invloed heeft op je hersenen.

Veel mensen met migraine hebben ook last van CBD, Coeliakie of glutensensitiviteit. Niet makkelijk om onze darmen goed te voeden met alle makkelijke, ultra-bewerkte voeding om ons heen. Die ook nog eens vol zit met smaakmakers en bewaarmiddelen!

Kortom, migraine is een complexe hersenaandoening. Er is niet één oorzaak en er is zeker niet één oplossing.

Migraine en schuldgevoel

En dan is het weer zover. Je hebt een migraineaanval en moet wéér afzeggen. Weer moet je anderen teleurstellen, weer ben jij degene die plannen of afspraken niet door kan laten gaan. Je voelt je tekortschieten, zwak, minder dan alle anderen. Je kan niet degene zijn die je zo graag zou willen zijn. En dan komt dat schuldgevoel vanzelf!

Maar wat is schuldgevoel?

Een schuldgevoel is een gemoedstoestand waarbij het geweten een mens plaagt met een onaangenaam gevoel over een bepaalde gedane of juist niet gedane actie. Het wordt vaak gevolgd door gevoelens van berouw of spijt. Schuldgevoel is een gemoedstoestand die men zichzelf oplegt.

Bron: Wikipedia

Schuldgevoel heeft eigenlijk een heel mooie functie. Het zorgt ervoor dat we niet te ver van onze eigen waarden afwijken. Het helpt je volgens je eigen leefregels te leven.

Deze waarden heb je vaak van jongs af aan meegekregen. Dit zijn inmiddels ‘waarheden’ geworden, jouw gedachten, jouw overtuiging. Maar weet, overtuigingen zijn niet aangeboren. Ze zijn aangeleerd. En dit betekent dat je ze kan veranderen.

Veel mensen met migraine leggen de lat voor zichzelf te hoog. Ze houden vast aan “oude” overtuigingen; die geen rekening houden met migraineaanvallen. Je vergelijkt jezelf altijd met mensen die wel alles kunnen. Voor hen zijn deze “oude” overtuigingen wel heel goed.

Dus, we moeten de lat lager leggen. Hoe doe je dat?

Hoe voorkom je schuldgevoelens?

Allereerst, accepteer je migraine. Weet dat dit een hersenaandoening is die niet wordt veroorzaakt door een slechte leefstijl.  Een goede leefstijl en gezonde voeding kunnen je wel enorm helpen!

Wees ook vriendelijk voor jezelf, zorg voor genoeg rust en ontspanning. Vraag op tijd om hulp als dat nodig is. En vooral, bewaak je eigen grenzen!

En ga eens praten met je omgeving. Leg ze uit wat migraine is en hoe dat voor jou is. Maak eventueel afspraken voor als het mis gaat. Bijvoorbeeld de dag voor een afspraak bellen als je al voelt dat het misgaat. Of twee afspraken tegelijk plannen. Dan is het makkelijker er rekening mee te houden.

Het helpt ook met andere migrainepatiënten te praten. Herkenning is heel fijn, je bent niet alleen.

Voor kinderen kan migraine heel ongrijpbaar zijn, een gebroken been is makkelijker. Geef aan op een schaal van 1 tot 10 hoe erg jouw pijn is. Zo begrijpen ze beter hoe het voor jou is.

En dan je schuldgevoel naar je kinderen. Inderdaad, je kan niet alles met ze “doen”. Maar je kan wel goed naar ze luisteren. Bedenk ook wat je belangrijk vindt om ze mee te geven voor later in het leven.

Daarnaast, realiseer je dat kinderen die opgroeien met een ouder die soms ziek is, tegelijkertijd leren dat het leven niet altijd “leuk” is en dat het niet altijd gaat zoals je wilt. En dat is nog helemaal niet zo’n slechte voorbereiding op het leven later.

Webinar

Kortom, migraine en schuldgevoel: genoeg stof voor een volgende webinar over dit onderwerp op woensdag 28 september. Wil je meer weten en wil je meer tips, schrijf je in!

Meld je aan voor de webinar