Meer vet, minder koolhydraten, vaak meten: ervaringen van een jaar migrainebestrijding

Een jaar geleden stapte Marina Boeser over op een low carb high fat-dieet. Marina leed jarenlang aan zware migraine en onderzoekt hoe ze zichzelf met een verandering van leefstijl kan helpen. Wat waren haar ervaringen? Is het vol te houden?

Een jaar ketogeen tegen migraine

Marina: “Een jaar geleden ben ik begonnen met keto/lchf. Lchf staat voor low carb high fat. Het gaat daarbij om het eten en drinken van rond de 75 procent vet. Er is ook een variant met rond de 90 procent vet, die onder meer voor kinderen met epilepsie wordt gebruikt.”

“De aanleiding om met het dieet te beginnen was de pilotstudie van dr. Ilona Wilmont van de HAN University of Applied Sciences naar migraine en voeding, waarbij ik betrokken ben. Met voedingsaanpassingen heb ik al veel bereikt in de strijd tegen migraine (lees hier mijn verhaal). Ik wilde weten of ik met het ketogeen dieet nog verder kon komen. Glutenvrij en puur at ik al, maar ik lette niet erg op suiker en koolhydraten. Toch was het overschakelen naar keto voor mij niet heel moeilijk. Suiker heb ik eigenlijk niet gemist!”

Ketokuur

“De eerste weken volgde ik recepten uit het boek Ketokuur van Pascale Naessens. Daarin staat overigens ook veel goede informatie over het ketodieet. Bij alle recepten staan de macro’s, dus daarmee wist ik dat het goed zat. Macro staat voor macronutriënt en verwijst naar de hoeveelheid benodigde voeding.”

“Voor het onderzoek hield ik bij wat ik at, hoe ik sliep, hoe de stoelgang was (met de Bristol score), wat mijn glucosewaardes waren, wat de bloeddruk was en ook een paar keer de ketosewaarden. Ik dronk ongeveer 3 liter water per dag; daarbij nam ik ook extra zout (dat doe ik nog steeds).”

“Ik volgde ten behoeve van het onderzoek 4 weken keto/lchf (met minder dan 50 gram koolhydraten), 2 weken koolhydraatarm (boven de 50 gram koolhydraten), en daarna weer 4 weken keto en 2 weken koolhydraatarm. Op dag 2 van de keto-periode had ik migraine. Ik ben toen gaan googlen en ontdekte dat je de eerste keto-dagen veel vocht verliest. Daarna ben ik 3 liter water per dag gaan drinken, tegenwoordig zit ik nog steeds ruim boven de 2 liter.”

Energiek

“De eerste keto-periode voelde ik me supergoed, fit, energiek. Ik sliep goed en ook voelde het of mijn hoofd en darmen tot rust kwamen. Na de 4 weken keto volgden 2 weken koolhydraatarm. Dat gaf gelukkig niet heel veel verschil met keto, al was ik wel iets minder energiek en vaker duf in het hoofd. Doordat ik iedere dag mijn glucosewaarden bijhield, kon ik tijdens deze weken goed zien hoe de glucose omhoog schiet na het eten van twee rijstwafels met boter en kaas en een halve met pure hagelslag!”

“Door het ketodieet heb ik veel minder de neiging gekregen om tussendoor te snaaien, en heb ik ook geen dip meer na de lunch. Al neem ik nog altijd rust na de lunch in verband met de migraine: even geen prikkels.”

“De tweede keto-periode verliep ook goed, hoewel ik soms extra moest opletten dat ik genoeg water dronk. Ik had wel iets minder energie dan de eerste weken. Met tussenpozen heb ik de ketonen gemeten, deze wisselden nogal. Vanaf 0.5 ben je in ketose en bij mij zat het tussen de 0.7 en 2.4.”

“Soms deed het plassen pijn. Een andere deelnemer aan het onderzoek met chronische blaasontsteking kreeg te veel pijn tijdens de keto-weken. Haar huisarts raadde haar aan te stoppen met keto. Ik dacht dat ik blaasontsteking had (had ik nooit gehad), en kreeg hiervoor antibiotica van de huisarts. Nu denk ik dat het de ketonen in de urine zijn geweest. Door meer water te drinken wordt de urine verdund en dan heb je hier geen last meer van.”

“Ook kreeg ik in deze weken vaker hoofdpijn. Op een helder moment bedacht ik dat dat wel eens door de pinda’s zou kunnen komen. Die at ik toen zeer regelmatig. Daarmee ben ik gestopt en de hoofdpijn verdween, en mijn hoofd werd weer helder. Geen pinda’s meer dus.”

Lactose

“Na de eerste 3 maanden ging ik met keto/lchf door. Ik voel me daar echt het beste bij. Na 4 à 5 maanden kreeg ik toch steeds vaker hoofdpijn en was ik minder helder in het hoofd. En dat terwijl de migraines eigenlijk grotendeels weg bleven. Als ik al eens migraine had, was de aanval veel korter dan vroeger en was de pijn ook minder (2 of 3 op 10).”

“Een paar jaar geleden had ik een lactosetest gedaan, die was positief. Daarom at ik geen melk, yoghurt en room meer, en boter en kaas met mate. Door het ketodieet ging ik meer kaas, room, boter, mascarpone en dergelijke eten. Erg lekker, maar op een gegeven moment dacht ik dat al die hoofdpijn wel eens daardoor zou kunnen komen. Dus ben ik weer gestopt met room, mozzarella, boter… met alles waar lactose in zit. In oude kaas zit geen lactose meer, dus die at ik nog wel. Na ongeveer een week werd mijn hoofd weer helderder en werd de hoofdpijn minder.”

“Toch was de hoofdpijn nog niet weg. Na een maand ben ik alsnog gestopt met kaas. Van alles wat ik nu niet meer eet, mis ik de kaas het meest. Echt jammer… Maar het helpt wel! Ik heb minder vaak hoofdpijn en vaker een helder hoofd.”

Restaurant

“Wat het sociale verkeer betreft blijft het dieet lastig. In een restaurant geef ik altijd door dat het eten glutenvrij moet zijn. Meestal is dat geen probleem. Een keer gaven we nog voor we bestelden bij de ober aan dat twee van ons glutenvrij moesten eten. De ogen van de ober gingen op groot en hij zei dat hij het aan de kok zou vragen. De kok zou het aanpassen, zei hij daarna, geen pasta maar aardappelen. Helaas ging het toch mis, waarschijnlijk door de saus of de smeltkaas (in plaats van mozzarella). We hebben onszelf voorgenomen om bij zo’n reactie van het personeel de volgende keer meteen weg te gaan.”

“Als we ergens heen gaan maak ik veel van tevoren klaar. Dan weet ik wat ik eet én kan ik eten op het tijdstip dat ik wil (moet) eten.”

“Regelmaat en rust blijven ontzettend belangrijk. Te laat eten blijft een trigger voor migraine, net als vermoeidheid en niet op tijd rust nemen. Te laat of slecht slapen kan ook nog steeds een trigger zijn, al is dat minder dan het vroeger was. Fel licht blijft vervelend, net als drukte. Als het echt hoofdpijn wordt, neem ik een triptaan (50 mg). Als ik thuis ben, ga ik op het ‘spijkerbed’ liggen en trekt de hoofdpijn redelijk snel weg. Ik word heel ontspannen van het spijkerbed en ga anders ademen. Tegelijkertijd houd ik beide handen voor mijn ogen (‘palmen’- of oogyoga) en sluit daarmee al het licht uit. Dat geeft veel rust aan de ogen.”

“Wat me dit jaar ook is opgevallen: ik heb nog steeds een hormonale cyclus, 2 volle dagen tegen migraine aan, heel moe, zware benen, ‘trekkende’ ogen, weinig concentratie. Dat gebeurt eens per maand. Daarbij heb ik wel steeds een beetje hoofdpijn, op het einde wordt die erger en dan opeens is het de volgende dag over en heb ik nergens last meer van. Nu ik weet waar het van komt, is het minder erg.”

Lekker

“Na een jaar keto/low carb high fat kan ik zeggen dat ik me er echt veel beter door voel. Ik heb meer energie en heb vrijwel geen migraine meer. Als ik migraine heb, kan ik nagaan waardoor het komt. Het is heel fijn om weer een helder hoofd te hebben én ‘rustige darmen’. Bovendien eten we vrijwel altijd heel erg lekker!”

Bij migraine, darmproblemen en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De auteur en Je leefstijl als medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Website van Marina met recepten glutenvrij en lactosevrij

Marina heeft een website met lekkere recepten die bij migraine behulpzaam kunnen zijn.

Facebookgroep Migraine en Leefstijl

In 2021 is Marina gestart met een besloten Facebookgroep waar de deelnemers ondersteund door artsen en wetenschappers elkaar helpen met het toepassen van voeding en leefstijl om migraineklachten te verminderen. Bezoek de groep

Arianne Groeneveld

Bevrijd van chronische migraine
Arianne Groeneveld gebruikte het Stanton-dieet tegen migraine. Lees haar ervaringen