Interview met Elena Gross PhD

Neurowetenschapper – gespecialiseerd in migraine

Door Marina Boeser, initiatiefnemer van de supportgroep Migraine en leefstijl van Je Leefstijl Als Medicijn

Elena Gross PhD had als kind al migraine. Gefrustreerd door de huidige behandelmethoden voor migraine koos ze voor een studie Neuroscience in Oxford. In dit interview gaat ze in op de signaalfunctie van het migrainebrein en hoe voeding bij kan dragen om klachten te verminderen.

Evolutionair voordeel

Omdat zoveel mensen migraine hebben, ongeveer 15 % van de wereldbevolking, moet het migrainebrein een evolutionair voordeel hebben gehad. Gross kan zich voorstellen dat duizenden jaren geleden deze mensen degenen waren die bij onraad als eersten van hun stam wakker werden. Gevoelig als ze zijn voor licht, geluid en geuren.

Het migrainebrein is prikkel gevoelig

Mensen met migraine hebben minder stimulus nodig. Helaas zit de wereld nu zo in elkaar dat er veel meer prikkels zijn, waardoor het migrainebrein veel sneller overprikkeld raakt.

Bijvoorbeeld blauw licht afkomstig van computers e.d. Blauw licht zorgt ervoor dat je minder anti-oxidanten aanmaakt én het onderdrukt de afscheiding van melatonine, de stof die we nodig hebben om goed te kunnen slapen.

Signaalfunctie

Gross ziet chronische pijn als waarschuwing van je lichaam. Het is een ‘alarm’. Bij migraine is het zo dat je gedwongen wordt rust te nemen. Geen geluid, geen geuren, geen licht en geen beweging zelfs. (wist je dat bij gewone hoofdpijn meer beweging juist wél goed is?!)

Als je via voeding migraine wil aanpakken, kan koolhydraatarm enorm helpen, volgens Gross. Evenals glutenvrij. Keto kan, net als bij epilepsie, heel effectief zijn. Maar niet iedereen reageert daar hetzelfde op. Sommige mensen met migraine merken dat vasten goed is voor hun migraine en hun energie. Maar ook hier, luister goed naar je lichaam!

Benieuwd naar wat Elena Gross verder nog te vertellen heeft? Luister hier!