Weer de regie in eigen handen

In januari 2021 ging voor Saskia Bakker het roer om. Na dertig jaar migraine en een eindeloze zoektocht naar beterschap ging ze, na het bezoek aan een leefstijlarts, iets aan haar voeding doen. Resultaat: ze heeft meer energie, minder migraine en geniet van alle activiteiten waar ze weer aan mee kan doen.

Al dertig jaar migraine

Zo rond haar vijftiende begon de maandelijkse hoofdpijn tijdens de menstruatieperiode. Deze hoofdpijn veranderde geleidelijk in migraine. Op advies van de huisarts wisselde ze de pil, stopte volledig met de pil en een paar jaar later begon ze toch weer met de pil. Voor verlichting van de migraine ging Saskia ook naar een homeopaat, een acupuncturist en een voetreflexoloog. Zonder grote effecten. Na een aantal jaar schreef de huisarts eindelijk Sumatriptan voor. De Sumatriptan hielp voldoende om door te kunnen gaan met al haar bezigheden. Er waren wel bijwerkingen maar die wogen niet op tegen de voordelen.

Zwangerschappen zonder migraine

En toen brak een fantastisch tijd aan: Saskia was zwanger van haar oudste dochter. Geen migraine. Ze kon volop genieten van de zwangerschap. Pas na de komst van haar jongste dochter begint de migraine weer. Na de zwangerschappen is de migraine vaker en heftiger. Daardoor moet Saskia steeds meer Sumatriptan nemen. Totdat de huisarts haar belt: ze zit al een tijdje boven de aangewezen hoeveelheid per maand. Tijd om naar een neuroloog te gaan. De neuroloog stelde geen vragen over het werk- en privéleven van Saskia. Alleen over het aantal migrainedagen, de hevigheid en de frequentie.  Met een recept voor Propranolol (bloeddrukverlager/bètablokker) ging Saskia weer naar huis.

Helft van de maand migraine

In die tijd gebruikte Saskia zo’n dertien dagen per maand Sumatriptan. Dankzij de Sumatriptan kon ze haar verantwoordelijkheden voor werk en gezin combineren met de migraine. Soms hielp de medicatie niet en lag ze in bed in een donkere slaapkamer te wachten tot het overging. Waar Saskia geen rekening mee hield was de hersteltijd die nodig is na een aanval. De “day after” voelde ze zich alsof ze zwaar Carnaval had gevierd. Maar niemand die dat ziet, dus ging ze weer gewoon werken. Er lag tenslotte een hoop (inhaal-)werk te wachten.

Saskia besloot verder te gaan met haar zoektocht om haar migraine onder de duim te krijgen. Via via kwam ze bij een leefstijlarts. Deze leefstijlarts tipte haar over de ketogene leefstijl in combinatie met voedingssupplementen. Hier is Saskia verder ingedoken. Op 4 januari 2021 ging het roer om. Ze stopte met snoep, koek en chips. Na enkele weken was ze goed op dreef en dat beviel zo goed dat Saskia ook de volgende stappen in de keto-leefstijl heeft gezet. Het doel was duidelijk en dus vond ze het niet moeilijk om door te zetten. Ze had al gemerkt dat ze geen snaaibehoefte meer had.

Goede ervaringen en minder migraine

De beste ervaring was zelfs dat Saskia van 13 naar 6 dagen migraine per maand ging. Ook de ernst van de klachten was flink verminderd. Na 9 maanden besloot ze de Propranolol te halveren; met goed resultaat. Er ging een wereld open voor Saskia. Steeds meer energie zodat ze weer kon genieten van allerlei activiteiten. Ze zat weer in een opwaartse spiraal!

Nog wekelijks is Saskia aan het zoeken naar goede recepten om het zo makkelijk mogelijk voor zichzelf te maken en zo alles goed te kunnen integreren in haar (gezins-)leven. Corona zorgde voor thuiswerken en dat heeft haar enorm geholpen. Een keto-lunch kan je prima voorbereiden ook al kost het iets meer tijd. Maar hoe fijn is het als je thuis een lekker eitje kan bakken en een salade kan maken! Bij de juiste webshops vindt Saskia prima alternatieven voor bijvoorbeeld een stukje chocola. En brood mist ze eigenlijk nooit!

Met de juiste producten heb je voldoende én smaakvolle voeding

Eerlijkheidshalve zegt Saskia: “het blijft pionieren én het is niet goedkoop. Maar ik vind het nog steeds de moeite waard en ga door met pionieren om iedere dag meer te durven vertrouwen op mijn eigen lichaam. “

en zo hoop ik ook anderen te kunnen inspireren om zelf de regie in handen te krijgen!