In deze podcast met The Nourishing State vertelt Marina Boeser over hoe zij verrast werd door het verschil dat andere voeding maakte. En tegelijkertijd de verbazing waarom dit niet wijd en zijd bekend is. Minder migraine en minder heftige migraine, het is echt mogelijk!

Noor Struik is diëtiste en oprichter van The Nourishing State. Noor heeft zich gespecialiseerd in keto en koolhydraatarm. Haar podcasts gaan o.a. over mensen bij wie hun (chronische) aandoening verbeterde door hun voeding aan te passen.

Marina had van jongs af aan al hoofdpijn, rond haar 35e werd dit migraine. Als kind had ze minder energie dan haar leeftijdgenoten, dit veranderde 10 jaar geleden in chronische vermoeidheid. Ook de migraine kwam toen wekelijks één tot drie keer.

Iedere dag een dutje doen, niet meer kunnen werken en ook stoppen met vrijwilligerswerk. Eén afspraak per dag dat was het maximum. Regelmatig was dat ook nog bij de dokter. Ze vroeg zich wel eens af of ze over een half jaar alleen nog maar op bed zou liggen..

Zoveel migraine, “Het overkomt je” zegt Marina. Alsof je er echt niks aan kan doen. Ze slikte meerdere Triptanen (medicatie tegen migraine) per week. Gelukkig was er geen limiet. In Nederland is het gebruikelijk dat je maximaal 10 dagen Triptanen mag nemen. In België is dat minder streng.

Natuurlijk was Marina wel eens bang dat Triptanen verslavend zouden zijn of minder goed zouden werken. Maar dat is gelukkig nooit zo geweest.

Zes jaar geleden kwam ze bij toeval bij een anti-aging arts. Hij liet veel onderzoeken doen, waaronder een darmonderzoek. Hieruit bleek een intolerantie voor tarwe en gluten, eigeel, mais, mosterd, sinaasappel enz. enz. Na een paar dagen glutenvrij kreeg Marina al meer energie. En onverwachts, na 2 maanden veranderde de migraine. Deze werd minder heftig en kwam ook minder vaak.

De voedingsdeskundige adviseerde “anders” te gaan eten. Geen glutenvrij brood in plaats van gewoon brood. Maar bijvoorbeeld salades en/of soep bij de lunch. Ook raadde ze aan op MSG (Mono Sodium Glutamaat, E-621, aroma’s en nog veel andere namen) te letten. Deze kunstmatige smaakversterker zit in vrijwel alle bewerkte producten, bijvoorbeeld paprikachips en snoep.

In stappen verdwenen gluten en MSG uit het dagelijks ‘menu’. Migraine werd steeds minder. Energie werd juist meer. En darmen werden “rustiger”.

Waarom weten mensen dit niet?!

Als voeding zo’n groot verschil maakt, waarom weet dan niemand dit? Marina besloot haar verhaal te gaan delen zodat meer mensen met migraine dit ook konden uitproberen. Ook sloot ze zich aan bij Platform Patiënt & Voeding. Sinds anderhalf jaar is ze projectleider migraine bij stichting Je leefstijl als medicijn.

Via dit platform kwam ze in contact met onderzoeker dr. Ilona Wilmont. Tijdens de eerste lockdown besloten ze een onderzoek te starten naar voeding en migraine. In eerste instantie dachten ze aan het “Stanton protocol”.

Angela Stanton PhD is Amerikaans neuro-onderzoeker en heeft zelf migraine. Volgens haar zijn veel mensen met migraine insuline-resistent. Ze raadt dan ook aan keto of carnivoor te eten en heeft hiervoor een protocol ontwikkeld. Een ingewikkeld protocol, Marina heeft alleen het zoutgebruik hieruit overgenomen.

Dit betekent dat bij het opstaan en voor het slapen gaan, ze een glas water met een mespunt (zee-)zout neemt. En gedurende de dag ook iedere 2 à 3 uur. Veel water dus, 2 tot 3 liter per dag! Noor voegt hieraan toe dat bij migraine er meer kaliumuitscheiding is.

Ilona en Marina besloten het eenvoudig te houden en er een onderzoek naar “keto en migraine” van te maken. Als N=1 merkte Marina al snel dat keto voor haar heel goed was. Meer energie, helderder in het hoofd en weer minder migraine. Ook werd duidelijk dat suiker wel degelijk een trigger was geweest.

Tegelijkertijd ging Marina wel weer meer zuivel eten. Dit bleek niet zo goed te zijn. Een paar jaar daarvoor had ze bij de huisarts een lactosetest gedaan en hieruit bleek dat ze intolerant was voor lactose. (Het enzym dat lactose verteert verdwijnt bij 75 % van de mensen boven de 45 jaar.) Door veel kaas toch weer steeds meer hoofdpijn. Na het stoppen met de kaas, verdween de hoofdpijn. Dit bleek het laatste puzzelstukje.

Het laatste puzzelstukje qua voeding. Want regelmaat blijft super belangrijk! Te laat eten of te weinig eten, te weinig slaap, of teveel slaap: het blijven triggers voor migraine.

Voor het onderzoek kwamen veel aanmeldingen. Ongeveer een/derde daarvan heeft daadwerkelijk aan het onderzoek mee gedaan.: 4 weken keto, 2 weken koolhydraatarm/4 weken keto, 2 weken koolhydraatarm.

Onderzoek

Vier deelnemers hadden een heel positieve ervaring met keto. Hun migraine verdween bijna helemaal (van chronisch tot bijna niet meer). Drie mensen uit de groep voelden zich niet goed bij keto. Maar iedereen, 100 %, voelde zich beter met koolhydraatarm. Iedereen had meer energie.

De mensen die zich goed voelden met keto zijn allemaal zo blijven eten. En veel uit de groep ook koolhydraatarm. Eén van de deelnemers had tijdens een weekje vakantie het allemaal een beetje losgelaten en lekker gebakjes en kroketten gegeten. Tijdens de vakantieweek ging het goed maar eenmaal thuis had ze 2 weken migraine!

Toen Marina begon met keto volgde ze het boek “Ketokuur” van Pascale Naessens. Hierin staat een menu voor 3 weken. Goed om mee te beginnen. Zo krijg je een beetje idee hoe het in elkaar zit en hoe de hoeveelheden zijn.

Op Noors vraag wat ze anderen zou aanraden hoe te beginnen, geeft Marina aan het stap voor stap te doen. Let vooral op suiker, gluten en MSG. Ook is het handig om bij de huisarts een lactosetest te vragen. Waar Noor aan toevoegt dat ook een darmonderzoek veel kan helpen.

Van de intolerantietest in 2017 met een hele lijst producten die Marina niet kon eten, kan ze nu vrijwel alles van de lijst weer normaal eten. Alleen gluten niet. Vorig jaar heeft ze opnieuw een intolerantietest gedaan om te zien hoe het was. Alleen gluten stonden nog op de lijst.

De mand onder de luchtballon

Dr. Josh Turknett is een Amerikaans neuroloog, hij had zelf migraine. In zijn boek “The migraine miracle” beschrijft hij heel beeldend hoe de mand onder de luchtballon zich vult met bijvoorbeeld: verkeerde voeding, stress, te weinig drinken, slecht slapen, vermoeidheid, enz. Hoe voller de mand, hoe eerder hij door de ondergrens gaat en daarmee migraine veroorzaakt. Er is niet één oorzaak voor migraine, het is een optelsom.

Ook wordt er gezegd dat de energietoevoer naar de hersenen bij mensen met migraine onvoldoende is. Noor vertelt dat ketonen als energieleverancier van de hersenen het beste zijn. Ook zijn ketonen ontstekingsremmend en zorgen ze voor een stabiele bloedsuiker.

Marina voegt hieraan toe dat na 2 jaar keto de bloedtesten die ze deze zomer liet doen heel goed bleken. Alle bloedwaarden, vitaminen en mineralen, maar ook lever en nieren, waren helemaal goed.

Wel blijft het noodzakelijk voldoende rust en ontspanning in je leven in te passen. Ook genoeg beweging en buiten zijn, zijn heel goed voor de hersenen. Migraine is een hersenaandoening, toch kan je met leefstijlverandering je kwaliteit van leven enorm verbeteren!

Keto of koolhydraatarm toepassen in je leven is best lastig. Het veranderen van gewoontes is niet makkelijk. Ook de omgeving (gezin, werk) werkt niet altijd mee. Het is fijn iemand te hebben om te sparren over hoe je het aanpakt. De Facebookgroep Migraine en leefstijl is een community waar de meesten leden dit herkennen.

Ondanks dat ongeveer 15 % van de wereldbevolking migraine heeft, is de kennis over migraine minimaal. Velen voelen zich onbegrepen; er wordt gezegd dat ze zich aanstellen. Dat maakt migraine soms een eenzame ziekte. Gelukkig wordt er de laatste jaren wel meer onderzoek gedaan. Ook de nieuwe medicijnen (CGRP-remmers) lijken veel mensen te helpen.

En gelukkig kan je zelf ook wat doen. Wat betreft voeding wordt er regelmatig gezegd “mag je dat ook al niet eten?” Dat lijkt negatief. Maar als je je daardoor veel beter voelt, is dat positief! Belangrijk is ook om zélf kennis te hebben van migraine. Twee boeken die Marina geholpen hebben (naast “The migraine miracle”), zijn:

“Het glutengevaar” van neuroloog dr. David Perlmutter (over gluten, suiker en koolhydraten en hun invloed op de hersenen); en

“Migraine is geen hoofdpijn” van neuroloog dr. Hans Carpay (veel informatie over migraine en de behandeling daarvan)

Noor vraagt of Marina nog tips heeft voor als je je leef- en voedingsstijl wil veranderen:

  • GEDULD – je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de veranderingen.
  • Gluten – Kijk of je hier beterschap bij voelt als je ze niet meer binnen krijgt. Neem hier de tijd voor.
  • Suiker – (Veel) suiker kan ook een trigger zijn voor een aanval
  • Migrainedagboek bijhouden; Tel dan ook vooral de “goede” dagen! (Toen Marina nog chronische migraine had, waren er geen “goede” dagen: altijd ‘mist’ in het hoofd, heel moe en weinig energie, naast de migraineaanvallen)
  • Op slechte momenten: even terug kijken naar hoe het bijvoorbeeld 6 maanden eerder was. Eigenlijk zie je dan altijd verbetering.
  • Ontspannen op een ‘spijkerbed’
  • DOE RUSTIG AAN – STAP VOOR STAP