Interview met ervaringsdeskundige Arianne Groeneveld

Een groot deel van haar leven leed Arianne Groeneveld onder migraine. Het Stanton-dieet verloste haar van de chronische hoofdpijn. Arianne eet nu veel groente, vlees, vis en zuivel en veel nadruk op gezonde vetten. En passant raakte ze 7 kilo kwijt.

Migraine op latere leeftijd

Arianne: “Tot mijn 42e had ik vrijwel nooit hoofdpijn. Ik weet niet wat hoofdpijn is, zei ik wel eens. Dat was bijzonder, want in mijn familie was ik zo’n beetje de enige die aan de migraine ontsnapt leek te zijn”

“Toen ik begin 40 was, was mijn leven complex geworden. We kochten een boerderij die we renoveerden en begonnen een workshopcentrum, Helios Centrum. Ik had twee kinderen en deed mantelzorg. De combinatie met hormoonveranderingen maakte waarschijnlijk dat ook ik migrainepatiënt werd.”

“Tussen mijn 42e en 71e ontwikkelden mijn migraineklachten zich van eens per week, tot aan het punt dat ik mezelf gelukkig prijsde als het na één keer overging en niet twee keer per week werd. Ik leefde zo goed mogelijk verder dankzij de triptanenmedicatie, die de aanvallen tegenging. Maar daardoor voelde ik me ook moe, geïrriteerd en depressief. En dat een groot deel van de week. Het was alsof mijn hersenvlies permanent ontstoken was. Ik leefde voortdurend in de angst weer een aanval te krijgen, waardoor ik mijn werk niet goed kon doen. De klachten maakten mijn leven tot een worsteling waarin ik steeds meer activiteiten ging mijden.”

“Uiteindelijk vond ik het pad naar verbetering, maar dat was een bizar pad. Ik moest de leefwijze waar ik aan gehecht was en waarvan ik dacht dat die supergezond voor mij was, loslaten.”

Woede

“Natuurlijk probeerde ik alles wat op mijn weg kwam, ook preventieve medicijnen tegen migraine. Die hielpen wel, maar hadden heel vervelende bijwerkingen. Ik voelde me mezelf niet meer, en was zo vaak geïrriteerd dat mijn partner zich vervreemd van me ging voelen. Op internet las ik dat iemand die zo’n medicijn nam (Topamax) zelfs ontslagen was vanwege een woedeaanval…”

Fighting the Migraine Epidemic

“In 2020 las ik in het blad van mijn hoofdpijnpatiëntenvereniging een artikel over een Amerikaanse vrouw, Angela Stanton, die een boek had geschreven over genezing met behulp van een dieet, Fighting the Migraine Epidemic. Het boek sprak me enorm aan, ik voelde me voor het eerst begrepen in al mijn geworstel. Alsof ik niet meer alleen was.”

“Toch ging ik niet meteen enthousiast met het dieet aan de gang. Want er was niet een addertje onder het gras, maar een echte cobra: ik ben een geboren en getogen vegetariër. Terwijl het dieet uit veel vlees eten bestaat! Volgens mijn gedachtengoed was vegetarisch eten niet alleen goed voor het spiritueel welzijn, maar ook voor de gezondheid. Bovendien had ik een afkeer van vlees.”

Naar vis ruiken

“Ik was wel begonnen met vis eten, dus een vegetariër was ik inmiddels niet meer. Ik besloot het dieet te proberen met vis in plaats van vlees. Dat was niet te doen, ik ging uit al mijn poriën naar vis ruiken en Angela Stanton wees me er via haar Facebook-supportpagina op dat vis door de vervuiling van de oceanen te veel schadelijke stoffen bevat.”

“Toch was de migraine door het eten van veel vis, plus de rest van het dieet, grotendeels weg. Al maanden had ik er geen last meer van. Ik had zo sterk het gevoel dat ik mijn leven weer terug had, dat ik besloot toch maar voor vlees te gaan. Alleen biologisch vlees, dat wel. Ik wil in elk geval dat de dieren die ik eet, een goed leven hadden gehad.”

Migraine door parfum

“Het is me gelukt vlees te accepteren en het zelfs smakelijk te gaan vinden. Inmiddels doe ik dit dieet ruim een jaar en heb ik nog maar heel weinig migraineaanvallen: gemiddeld eens per maand en alleen bij een grote belasting. Vroeger kreeg ik migraine als de luchtdruk veranderde, door parfum, door televisieprogramma’s met veel beweging erin. Nu alleen nog door overbelasting. Ook als ik slecht slaap krijg ik niet per se migraine meer. Ik voel me echt super en ondanks mijn leeftijd van 72 jaar ben ik fit en ondernemingslustig.”

“Over mijn dieet: ik volg het Stanton Migraine Protocol. Dat behelst geen granen en suikers eten en een menu met veel vooral groene groenten, puur vlees, vis, volle zuivelproducten, met de nadruk op vet. Als ik melk drink doe ik er een scheutje slagroom bij. Ik ben met dit dieet ook 7 kilo afgevallen en blijf stabiel op het lagere gewicht.”

Migraine en Leefstijl; Hoe Marina Boeser haar leven terug kreeg.

Ook Marina Boeser besloot haar leefstijl te veranderen na jaren lang gekweld te zijn door migraine. Zij is te vinden via onderstaande facebook community; Migraine en leefstijl. Lees meer over de zoektocht van Marina Boeser