Martijn Sijbom is huisarts, onderzoeker en docent. Vanaf zijn tienertijd had hij last van migraineaanvallen, en nadat hij corona kreeg werden de aanvallen zo heftig dat hij zijn werk niet meer kon doen. Verandering van dieet bood uitkomst.

Martijn Sijbom is huisarts in Den Haag, onderzoeker bij het LUMC op het gebied van antibioticaresistentie, en docent. Een druk bestaan. Een extra uitdaging is dat Martijn (chronische) migraine heeft.

Vanaf zijn zestiende begonnen de aura’s. Aanvankelijk kwamen ze niet heel vaak, en kwam er geen hoofdpijn bij. Gaandeweg gingen de aura’s vergezeld van hoofdpijn en kwamen de aanvallen steeds vaker. Zo vaak dat Martijn naar een neuroloog ging en daar bloeddrukverlagers voorgeschreven kreeg. Dat was geen fijne combinatie met een lage bloeddruk, en het hielp ook niet tegen de aanvallen. Depakine, een anti-epilepticasoort, hielp ook niet. Uiteindelijk startte Martijn met CGRP-remmers. Die hielpen aanvankelijk maar hadden helaas ook veel bijwerkingen. Na een tijdje hielpen ze ook niet meer tegen de migraine.

Corona

Tijdens de lockdownperiode kreeg Martijn zelf corona. In 2021 had hij daarna heel veel migraine: wekelijks enkele aanvallen. Hij moest tijdelijk stoppen met werken, het ging gewoon niet.

Bij aanvallen tijdens het werk vond Marijn het soms lastig om aan te geven dat het niet meer ging. Dat kwam deels omdat je jezelf soms tijdens een aanval niet helder en duidelijk kunt uitdrukken. Deels ook omdat migraine toch nog vaak wordt gezien als alleen maar hoofdpijn. Sporten lukte hem in deze periode ook haast niet meer: de ziekte was als een vicieuze cirkel geworden.

Martijn beluisterde een podcast van Josh Turknett, een neuroloog in de VS. Turknett had zelf migraine en als neuroloog ook veel kennis van de aandoening. De podcast was voor Martijn aanleiding om Turknetts boek Migraine Miracle te lezen.

In het boek vertelt Turknett waarom een stabiele suikerspiegel ook bij migraine heel belangrijk is. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je suikerspiegel stabiel is. Over triptanen die als redmiddel bij migraine worden beschouwd, stelt Turknett dat ze je eigen herstel in de weg kunnen staan. Daarmee zorgen ze ervoor dat de migraine terug blijft komen.

Ketokuur

Na het lezen van Migraine Miracle startte Martijn een ander eetpatroon. Hij raadpleegde het boek Ketokuur van Pascale Naessens en Hanno Pijl en begon met een ketogeen dieet. Na een paar weken ging hij zich beter voelen.

Martijn kreeg meer energie en de migraine veranderde. Ze werd minder heftig, de aanvallen duurden minder lang en werden minder frequent. Als hoofdpijn opkwam nam Martijn snel een triptaan en kon weer verder. Soms bleef de migraine twee weken weg en kwam dan een paar dagen achter elkaar op.

Toen hij een keer migraine kreeg en geen triptanen bij de hand had, merkte Martijn dat de hoofdpijn eigenlijk best meeviel. Met de stelling van Turknett over triptanen in het achterhoofd besloot hij ze niet meer in te nemen. Daarna ging het beter.

Martijn ging weer halve dagen werken. Dat liet genoeg tijd over voor rust en om te gaan sporten. Doordat hij steeds meer energie kreeg, kon hij ook steeds vaker sporten.

Ook de brain fog was verdwenen. Martijn was helderder en scherper dan voorheen. De slaap verbeterde eveneens. Een slechte nacht zou een jaar eerder nog gegarandeerd een migraineaanval hebben opgeleverd. Dat was nu niet meer het geval.

Anders eten ingeburgerd

Thuis leverde het keto/koolhydraatarm dieet niet echt problemen op. Martijns vrouw raakte enkele kilo’s kwijt en voelt zich er goed bij. Doordat ze twee kinderen met coeliakie hebben was ‘anders eten’ al een beetje ingeburgerd.

Vaak neemt Martijn restjes van de maaltijd van de vorige avond mee naar het werk als lunch. Of hij haalt bijvoorbeeld een salade bij de supermarkt. In een personeelsrestaurant is vaak onduidelijk wat er in de maaltijden zit, dus die vermijdt hij.

Wat Martijn met dit andere eetpatroon lastig blijft vinden is dat de spontaniteit een beetje weg is. Uit eten gaan of bij vrienden eten: je moet het altijd voorbereiden en er zeker van zijn dat er iets op het menu staat dat je kan eten. Nadat Martijn een keer pizza at kreeg hij geen migraine maar was hij de volgende dag wel heel moe.

Inmiddels werkt Martijn weer fulltime. Hij heeft geen migraine meer. Wel heeft hij nog een of twee keer per maand aura’s. Zijn energieniveau is veel stabieler. Door zijn drukke werk is er overdag weinig tijd om rust te nemen of even naar buiten te gaan, maar dat gaat dus goed. ’s Avonds is hij soms wel moe. Twee of drie keer per week sporten kan weer, en geeft veel energie.

Wat stond er gisteravond bij Martijn op het menu? Een koolhydraatarme maaltijd: boekwijtpasta met paprikaroomsaus – boekwijt bevat langzame koolhydraten en is glutenvrij. En gesmoorde paprika’s met mascarpone. Ook handig om mee te nemen!

Marine Boeser is beheerder van de supportgroep Migraine en Leefstijl van Je Leefstijl Als Medicijn

Aanbevolen boeken in dit artikel


Meer over migraine

Van patient naar actient bij migraine

Van patiënt naar actiënt bij migraine

Mensen met migraine moeten vaak hun eigen weg vinden om uit te vinden wat ze kan helpen. Marina Boeser geeft tips om actiënt te worden en op actieve wijze je…
migraine en voeding

Wat we weten van migraine en voeding

Wat is de invloed van voeding op migraine? Onderzoeker Ilona Wilmont zet de studies op een rij. Energiehuishouding in de hersencellen speelt een grote rol.
Een jaar ketogeen tegen migraine

Een jaar ketogeen tegen migraine

Marina leed jarenlang aan zware migraine en onderzoekt hoe ze zichzelf met een verandering van leefstijl kan helpen. Ketogeen tegen migraine.

Over de auteur

Marina Boeser is projectleider migraine bij stichting Je leefstijl als medicijn. Zelf had ze jarenlang chronische migraine. Na een voedselintolerantietest bleek dat ze intolerant was voor tarwe en gluten. Al snel nadat ze geen tarwe meer at, bleek dat dat veel invloed had op de migraine, maar ook op de chronische vermoeidheid. Dit was de start van een zoektocht naar de beste manier van eten en aanpassing van leefstijl. Door verandering van voeding en leefstijl kreeg zij haar leven terug!

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies. Kritisch kijken naar de bijwerkingen van medicijnen kan nooit kwaad. De auteur en Je leefstijl als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over verandering van behandeling zonder advies van de arts.