Godelieve Meeuwissen slikte ruim vijfentwintig jaar triptanen maar besloot daar vorig jaar mee te stoppen. Lees het inspirerende verhaal over hoe ze dat voor elkaar kreeg.

Godelieve was een jaar of 17 toen de hoofdpijn begon. Dat was toen voornamelijk hormonaal. Van de huisarts kreeg ze een doosje Maxalt, een triptaan. Maxalt deed goed zijn werk, meestal werkte het al een half uur na inname.

De hormonale hoofdpijn veranderde naar migraine. Maar met de triptanen kon Godelieve zich goed staande houden in gezin en werk. Ze is directiecoach, ondernemer en schrijver van twee boeken.

Toch zat het haar dwars. Als coach aan leidinggevenden vertelde ze hen hoe belangrijk het is om goed in je vel te zitten. Maar dan had ze soms zelf een uurtje van tevoren een triptaan moeten nemen om te kunnen werken. Doordat dit bleef knagen, ging Godelieve verder op zoek naar hoe ze op een andere manier haar migraine kon verminderen.

Koolhydraatarme voeding

Ongeveer een jaar geleden luisterde ze naar een podcast van Noor Struik, The Nourishing State, met Yvo Sijpkens. Noor Struik is diëtist gespecialiseerd in koolhydraatarme voeding. Yvo Sijpkens is internist aan het Haaglanden MC en medisch adviseur van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Bij zijn patiënten heeft hij gezien hoe koolhydraatarme voeding kan helpen bij verschillende aandoeningen.

De podcast inspireerde Godelieve om verder op zoek te gaan en zo luisterde ze ook naar de podcast van de Amerikaanse neuroloog Josh Turknett (The Migraine Miracle). In zijn podcasts zegt Turknett dat ketogene en koolhydraatarme voeding enorm kan helpen om migraineaanvallen te verminderen, maar dat ook stoppen met triptanen een randvoorwaarde is om ervanaf te komen.

Link naar het boek The Migraine Miracle

Volgens de Nederlandse Hoofdpijnvereniging is niet bekend waarom triptanen ervoor kunnen zorgen dat migraine chronisch wordt. Vermoed wordt dat migrainepatiënten triptanen nodig hebben om de aanval – deels – zijn gang te laten gaan teneinde tot afronding van een aanval te komen. “Pijnstillers blokkeren als het ware het vermogen van de hersenen om een migraineaanval helemaal te beëindigen.”

Nieuwsgierig

Door al deze informatie werd Godelieve nieuwsgierig of het ook bij haar zou kunnen helpen. Ze besloot anders te gaan eten en geen gluten, geen suiker en heel weinig koolhydraten te gebruiken. Én te stoppen met triptanen. Van de huisarts kreeg ze Tramadol voorgeschreven voor als de pijn te erg zou zijn. Die heeft ze nooit hoeven nemen.

Tijdens een eerste verschrikkelijke aanval zag Godelieve steeds de brandweermannetjes voor zich zoals Turknett ze had beschreven. De brandweermannetjes die de brand in haar hoofd moeten blussen en niet meer weten hoe dat moet. Volgens Turknett is een migraineaanval een inflammatie of ‘brand’ in het hoofd. Normaalgesproken wordt de brand geblust door je eigen ‘brandweermannen’. Door het gebruik van triptanen komen deze van buitenaf; de eigen brandweermannen hoeven niks meer te doen en raken het blussen verleerd.

Door te stoppen met triptanen worden de eigen brandweermannen weer aan het werk gezet. Je moet ze daartoe trainen. Dat is een pijnlijk proces. Turknett heeft daarvoor een stappenplan gemaakt. Dat heeft Godelieve enorm geholpen.

Het koolhydraatarm dieet volgen vond Godelieve niet gemakkelijk. Ze kreeg veel hulp van het programma van de ketogeen coaches Louisette Blikkenhorst en Floor van Leeuwen. Die hielden haar in de gaten en gaven tips. Godelieve zegt zelf dat ze het zonder de hulp van deze professionals nooit had volgehouden.

Tips van Turknett

Hieronder tips van Turknett voor wat te doen bij een aanval tijdens het stoppen met triptanen:

Stap 1: Zorg dat je homeostase (het vermogen van je lichaam om je eigen gezondheid te bewaken) op orde is. Daarbij helpen:

  • Water, mineralen en zout (om dehydratatie tegen te gaan)
  • Een rustige ademhaling: 4 seconden inademen en 8 seconden uitademen (tegen stress en voor een goede Ph-balans)
  • Verkoeling bijvoorbeeld met ventilator of ice pack (om oververhitting door warme temperatuur of sport tegen te gaan)
  • Meditatie/ontspanning (om de invloed van stresshormonen te beteugelen)
  • Een gezonde slaap (met een goed slaap/waakritme)
  • Het afzwakken van triggers (door gekende triggers te vermijden).

Stap 2: Als er niet genoeg resultaat is, overweeg dan de ‘starve and sink’-aanval. Dat houdt in:

  • Vasten tot de migraine ‘breekt’; zo krijgt de migraine geen energie meer (to kill the beast)
  • Een energieafname (‘sink’) creëren door 20 à 30 minuten te bewegen, oefeningen te doen
  • De migraine op een natuurlijke wijze te doen verminderen door het gebruik van:
    • Wat essentiële olie op je slaap, daar waar de pijn zit. Munt- en lavendelolie kun je hiervoor gebruiken
    • Massage
    • Lachen!
    • Ice-pack of migrainemuts.

Eerste aanval zonder triptanen

De eerste aanval zonder triptanen vond Godelieve verschrikkelijk. Hij duurde vreselijk lang, er leek geen eind aan te komen. Ze hield het beeld van ‘haar’ brandweermannen die aan de slag moesten voor ogen. Het vasten heeft haar die dagen ook geholpen, al was dat niet makkelijk. Verder dronk ze veel water. En gebruikte zout. Ook het koelen van haar hoofd hielp haar (met koelelementen uit de diepvries).

Bij het afnemen van de aanval ging ze bewegen. Aanvankelijk moest ze daar niet aan denken, maar het hielp. Na het vasten, toen de aanval op z’n retour was, at ze eiwitten en goede vetten. Geen koolhydraten.

Tien kilo afgevallen

Nu wordt Godelieve nog wel eens wakker met hoofdpijn, maar meestal komt dat doordat ze dan te weinig gedronken heeft. Dan neemt ze veel water en soms ook een beetje zout, waarmee de hoofdpijn verdwijnt. De migraine blijft weg. Ze heeft bovendien veel energie. Ze is tien kilo afgevallen en haar huid én humeur zijn verbeterd.

Godelieve eet bijna altijd ketogeen, met erg weinig koolhydraten, en drinkt veel water. Vasten helpt haar ook. Nu ze in de overgang is merkt Godelieve dat ze ook daar vrijwel geen klachten van heeft. Wat dat betreft heeft ze veel gehad aan het boek van Elizabeth Bright Good Fat is Good for Women

Vanwege darmproblemen eet Godelieve geen rauwkost. Omdat ze anders ging eten wilde ze dat haar bloedwaardes gecontroleerd zouden worden. Daarvoor ging ze naar de polikliniek van Yvo Sijpkens. Conclusie: ze was insulineresistent, nu is ze metabool gezond. De familiaire hoge bloeddruk lijkt onder controle. Haar LDL-cholesterol is hoger maar het triglyceridenniveau is zeer laag en ook haar viscerale vet is heel goed. Haar calciumscore werd bepaald met behulp van een CT-scan en die was ook perfect.

Dat niet alleen, Godelieve merkte dat ze rustiger in het hoofd werd. De concentratie is beter dan tevoren. Wesliswaar moet je concessies doen als je ‘anders’ eet maar, zegt ze, het belangrijkste is:
“niets smaakt zo lekker als je goed voelen!”

Over de auteur

Marina Boeser is projectleider migraine bij stichting Je leefstijl als medicijn. Zelf had ze jarenlang chronische migraine. Na een voedselintolerantietest bleek dat ze intolerant was voor tarwe en gluten. Al snel nadat ze geen tarwe meer at, bleek dat dat veel invloed had op de migraine, maar ook op de chronische vermoeidheid. Dit was de start van een zoektocht naar de beste manier van eten en aanpassing van leefstijl. Door verandering van voeding en leefstijl kreeg zij haar leven terug!

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies. Kritisch kijken naar de bijwerkingen van medicijnen kan nooit kwaad. De auteur en Je leefstijl als Medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over verandering van behandeling zonder advies van de arts.


Meer lezen

Hoe voeding migraine beïnvloedt

Hoe voeding migraine beïnvloedt

In deze podcast met The Nourishing State vertelt Marina Boeser hoe verrast zij was door het verschil dat andere voeding maakte op de ernst en frequentie van haar…