Leefstijl en reuma

Reuma Nederland is gestart met de podcast Regie over reuma. In de eerste aflevering gaan Nienke Lesuis (reumatoloog in opleiding) en ervaringsdeskundige Paul Beijlen in gesprek over leefstijl en reuma met reumatoloog dr. Pascal de Jong van het Erasmus MC en Corine Heijneman coördinator van Grip op reuma.

Reumatoloog dr. Pascal de Jong

Het door Voeding Leeft ontwikkelde leefstijlprogramma; Leef! met reuma, werd door dr. Pascal de Jong gemonitord. Het drie maanden durende programma richtte zich op gezonde voeding, voldoende beweging, ontspanning en slaap. De deelnemers waren mensen met artrose, fibromyalgie of ontstekingsreuma (RA, axiale SpA of artritis psoriatica).

Leefstijl expert Corine Heijneman

Corine kreeg in 1998 de diagnose reumatoïde artritis. De aandoening verliep zeer invaliderend en de medicatie gaf ernstige bijwerkingen. Bij toeval ontdekte ze wat een ander voedingspatroon voor haar gezondheid betekende.

Actiënt

5.’00” De transitie van patiënt naar actiënt.

“In het begin dacht ik; De dokter weet wat er aan de hand is en kan me nu beter gaan maken. Naar verloop van tijd kwam ik erachter dat het zo simpel niet was en dat de middelen ook wel wat bijwerkingen kenden. Ik kon maar beter gaan nadenken over wat ik zelf kon gaan doen. Het moment dat ik actief werd, actief begon te participeren en mijn eigen verantwoordelijkheid en aandeel nam in mijn gezondheid dat maakte dat ik een actieve patiënt oftewel een actiënt werd.”

Corine Heijneman

Voeding en reuma

11’51” Wat weten we op dit moment over het effect van voeding op reuma?

Uit onderzoek komt vooral het mediterrane dieet en het plantaardig dieet bij reuma naar voren. Het is vooral belangrijk om het systeem tot rust te brengen, de celstress te verminderen en je veerkracht te vergroten.

Hetgeen wat al die voedingspatronen gemeen hebben is dat je toe gaat naar de pure en onbewerkte producten, minder suiker en dat je minder vaak eet.

Corine Heijneman

Verbinding is essenieel

23’41” Hoe sta je in verbinding met je zelf en hoe sta je in verbinding met je omgeving?

Wanneer je met reuma begint met het aanpassen van voeding dan moet je wel een beetje geduld hebben tot je de resultaten gaat merken. Dan is een steunende omgeving erg belangrijk.

Corine Heijneman

Tools voor het aanpassen van leefstijl

26’15” Het spinnenweb van Instituut voor positieve gezondheid is een mooie tool om inzicht te krijgen of je er wel aan toe bent om aan de slag te gaan met zo’n grote leefstijlverandering. Het invullen van de vragen helpt om duidelijk te krijgen wat je aan je leefstijl wilt veranderen. Het is belangrijk om daar met kleine stappen aan te werken. Het leefstijlroer van Vereniging Arts en Leefstijl biedt praktische handvatten om met het aanpassen van leefstijl aan de slag te gaan.

Als het leefstijl aanpassen een positief effect heeft en je kan medicatie afbouwen dan betekent dit dat je voor de rest van je leven aan de leefstijl moet. Het is dus geen dieet maar het moet een gezonde gewoonte worden. Een supportgroep is daarbij een belangrijke aanvulling.

Corine Heijneman