Uit de groepen

Je Leefstijl Als Medicijn organiseert supportgroepen over verschillende chronische aandoeningen waaronder diabetes type 2, migraine, reuma en diabetes type 1. Toen Lizette Tabak te horen kreeg dat ze diabetes type 2 had, wilde ze niet meteen met medicijnen beginnen. In plaats daarvan meldde ze zich aan voor de groep Diabetes 2 Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn. Inmiddels is ze 25 kilo lichter en zijn haar suikerwaardes onder controle. In Libelle vertelde ze haar verhaal.

Lizette: “Ik liep al een tijdje rond met klachten toen ik er begin 2019 door een medische controle per toeval achter kwam dat mijn glucosewaarden iets te hoog waren. Ik had diabetes type 2. De praktijkondersteuner van de huisarts wilde me meteen aan de medicatie zetten, maar daar wilde ik niets van weten. Met 96,5 kilo bij een lengte van 1,65 meter was ik veel te zwaar, dus de oorzaak van mijn diabetes was duidelijk. In plaats van de symptomen te bestrijden, pakte ik liever het probleem zelf aan: ik moest afvallen.”

“Ik had geen flauw benul hoe ik het moest aanpakken en mijn afvalpogingen raakten in het slop toen ik in maart van 2020 corona kreeg. In de maanden daarna bléven sommige klachten maar doorzeuren: van haaruitval en het verlies van geur en smaak tot een totaal gebrek aan energie. Op mijn dieptepunt, in de herfst van dat jaar, kon ik amper verder lopen dan een rondje om het huis. Mijn benen waren zo slap als elastiek. Toen wist ik: nu moet ik in actie komen, want ik voel me zo ziek, omdat ik te zwaar ben en ongezond leef.”

Facebookgroep

“Inmiddels besefte ik dat het me in mijn eentje niet zou lukken om gezonder te worden. Ik kwam terecht in de Facebookgroep van Stichting Je leefstijl als medicijn. In deze online community stimuleren diabetes type 2-patiënten elkaar om blijvend af te vallen en gezonder te leven, bijvoorbeeld door middel van een koolhydraatarm dieet. Er zitten ook artsen in de groep die hun tips delen. Elke week deel je in de groep je suikerwaarden, gewicht en buikomvang.”

“Nou, dat hielp! Ik wilde natuurlijk niet posten dat ik zwaarder was geworden en ging met alle tips aan de slag. Ik schrapte pasta, brood en aardappelen van het menu en ging heel veel groente eten. En geen maaltijden uit pakjes en zakjes meer, maar vers gekookt en puur natuur. Verder moest ik vooral een knop omzetten als het om gewoontes gaat: geen Chinees eten of pizza halen in het weekend, de geur van de snackbar weerstaan…”

Sportschool

“Gemotiveerd door de online groep ben ik ook begonnen met wandelen en zelfs hardlopen. De sportschool is nooit mijn ding geweest, maar dit vind ik echt leuk. In het begin liep ik enorm te hijgen en puffen. Toen dacht ik weleens: ik stop ermee. Maar iedere keer ging het een beetje beter en kwam ik verder. Inmiddels heb ik meegedaan aan een loop van tien kilometer en over een tijdje – daar moet ik nog flink voor trainen – wil ik een halve marathon doen.”

“Het is nu anderhalf jaar geleden dat ik met mijn nieuwe leefstijl begon. In plaats van 96,5 kilo geeft de weegschaal nu 72 kilo aan. En mijn buikomvang ging van 112 naar 90 centimeter. Geweldig natuurlijk, maar het belangrijkste doel is ook behaald: mijn suikerwaarden zijn stabiel, rond de 5,5. Ik voel me een ander mens. Vroeger sloeg ik ’s ochtends nog rustig vijf, zes keer op de snoozeknop voordat ik uit bed stapte, omdat ik geen zin had in wéér een dag. Nu word ik voor de wekker wakker, verheug ik me op de dag die voor me ligt en trek ik regelmatig al om half zeven ’s ochtends mijn sportschoenen aan om te gaan hardlopen.”

“Diabetes en corona krijgen heeft me echt laten inzien hoe kwetsbaar we zijn, en dat er veel is wat we zelf kunnen doen om gezond en zonder medicatie oud te worden. Je staat er niet bij stil zolang je geen klachten hebt, maar je gezondheid is écht je grootste goed.”

Lees het hele artikel met Lizette in Libelle

2Diabeat in Someren

Lizette is medisch pedicure en ziet in haar praktijk ook veel mensen met diabetes type 2. Uiteraard is er dan ook de mogelijkheid om te spreken over leefstijl als medicijn waarbij ze zelf dus kan spreken uit persoonlijke ervaring waardoor ook anderen weer zijn begonnen om haar voorbeeld te volgen. Een logische volgende stap was dan ook om te bekijken hoe ze nog meer mensen kan steunen in haar gemeente. Stichting Je Leefstijl Als Medicijn heeft haar daarbij in contact gebracht met het landelijke diabetes wijkprogramma 2Diabeat. Inmiddels zijn er gesprekken gestart met organisaties in Someren zoals huisartsen, fysiotherapeuten maar ook de gemeente Someren en de bibliotheek met daarbij de steun van 2diabeat.

Website van de praktijk van Lizette Tabak in Someren https://www.voetzorgplussomeren.nl/

2diabeat doe met ons mee

Moderator ervaringsdeskundige

Maar ook is Lizette actief in onze supportgroep waar ze onze deelnemers steunt met advies en ook regelmatig informatie deelt over voetverzorging voor mensen met diabetes.

Diabetes 2 Doorbreken met Je Leefstijl Als Medicijn is een van de supportgroepen van Je Leefstijl Als Medicijn. De groep heeft ruim tweeduizend leden. Een vaste activiteiten van de groep is de ZWEM: Zaterdag Wegen En Meten, deelnemers delen hun biowaardes om hun eigen vooruitgang bij te houden en elkaar onderling tips te kunnen geven.

Meer informatie over de ZWEM

Lizette Tabak voor en na 20 kilo te zijn afgevallen
Lizette Tabak voor en na 20 kilo te zijn afgevallen

Meedoen met onze supportgroep

Diabetes2doorbreken

Diabetes2Doorbreken

Wil jij diabetes 2 doorbreken? Meer energie en minder medicijnen… Jouw gezondheid is je grootste goed. Het is dus vervelend als je lichaam niet meer doet wat jij wilt. Al tijden lang voel je je lusteloos. En de medicijnen voor diabetes type 2 helpen niet echt of maken het allemaal niet beter. Hoe…