Ketogeen dieet bij bipolaire stoornis en schizofrenie

Ketogeen dieet bij bipolaire stoornis en schizofrenie

Steeds meer onderzoek legt een verband tussen insulineresistentie en psychiatrische aandoeningen zoals de bipolaire stoornis. Is de ziekte omkeerbaar? Het is nog een pril onderzoeksgebied, maar de resultaten zijn veelbelovend.

Dat het ketogeen dieet méér in zijn mars heeft dan alleen diabetes bestrijden weten de lezers van Je Leefstijl Als Medicijn. Er zijn steeds meer aanwijzingen voor een onverwachte nieuwe toepassing: de psychiatrie. Met name bij de bipolaire stoornis lijkt het beloftevol.

Bipolaire stoornis is een psychische aandoening waarbij de patiënten afwisselend manische en depressieve periodes meemaken. In Nederland hebben naar schatting 225.000 mensen een bipolaire stoornis. Meestal worden ze behandeld met medicijnen zoals lithium, die veel bijwerkingen hebben.

Eigenlijk zijn de woorden ‘nieuwe toepassing’ niet helemaal juist. Individuele artsen en patiënten hebben voeding als psychiatrische behandelmogelijkheid al lang ontdekt. De Amerikaanse psychiater Chris Palmer behandelt al meer dan een decennium bipolaire stoornis- en schizofreniepatiënten met het ketogeen dieet, en publiceerde veel case-histories. Eerder dit jaar plaatsten we op Je Leefstijl Als Medicijn het inspirerende verhaal van Jeltje de Vries die haar eigen gezondheid wist te verbeteren.

Mitochondriën

Studies die de laatste jaren werden gepubliceerd lijken de werking van de bipolaire stoornis en de relatie met insulineresistentie bloot te leggen. De Schotse onderzoeker Iain Campbell legt dit in onderstaande video uit. Bij de bipolaire stoornis zijn de signaalstoffen in de hersenen, de neurotransmitters, uit evenwicht. Doorgaans is dat het resultaat van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren, waarbij stress, ziekte en slaapproblemen ‘triggers’ kunnen zijn.

In de mitochondriën lijkt het mis te gaan. De mitochondriën, de energiecentra ook  van de hersencellen, lijken bij een bipolaire stoornis minder goed te functioneren zodat de neuronen te weinig verbrandingsstoffen krijgen, en slechter in staat zijn de signaalstoffen te verwerken. Bij insulineresistentie komen bloedglucoses onvoldoende in de cellen terecht. Dat verstoort het verbrandingsproces.

Verschillende aanwijzingen ondersteunen de theorie. 52 procent van de bipolaire patiënten hebben een verstoorde insulineverwerking. De patiënten hebben ook veel vaker diabetes. Vaak worden hoge concentraties lactaat bij ze aangetroffen, wat op een minder efficiënte celverbranding kan wijzen.

 

Dr Iain Campbell – De wetenschap over Bipolaire Stoornis, insulineresistentie in de hersenen en het ketogeen dieet.

Onderzoek in online fora

Iain Campbell deed onderzoek naar de commentaren in diverse online fora van bipolaire stoornis-patiënten. De patiënten met een ketogeen dieet waren veel enthousiaster dan degenen die een ander dieet volgden. 12 procent van de patiënten met een ketogeen dieet meldde een verlichting van de symptomen en 44 procent een significante stemmingsverbetering. De verbetering trad vaak al binnen enkele dagen op en kon jarenlang stabiel blijven.

De resultaten van het onderzoek kan je hier vinden

Campbell benadrukt dat we voorzichtig moeten zijn met conclusies trekken. Nog veel onderzoek zal nodig zijn om de precieze relatie van de bipolaire stoornis met de glucoseverbranding te achterhalen. Inmiddels zijn Stanford University en Edinburgh University met dergelijke studies bezig. Mogelijk biedt het ketogeen dieet de bipolaire stoornis-patiënten licht aan het eind van hun soms erg donkere tunnel.

→ Meer over het werk van Dr. Iain Campbell op zijn website ketobipolar.com 

Psychiater Chris Palmer – Harvard Medical School

Onderstaande presentatie bespreekt het ketogeen dieet, de veiligheid en het gebruik ervan bij de behandeling van obesitas, diabetes en psychiatrische stoornissen.

Het ketogeen dieet wordt sinds de jaren 1920 gebruikt voor de behandeling van epilepsie en is vaak effectief wanneer medicijnen en zelfs operaties niet werken. Het is bekend dat het ketogene dieet de hersenen op vele manieren beïnvloedt, wat naast epilepsie ook kan helpen bij psychiatrische stoornissen. Het is algemeen bekend dat anti-epileptica vaak nuttig zijn bij de behandeling van psychiatrische stoornissen, waaronder stemmings- en psychotische stoornissen, dus het is redelijk om te denken dat het ook een effectieve behandeling voor psychiatrische stoornissen zou kunnen zijn. Bovendien worden obesitas en diabetes veel vaker gezien bij mensen met schizofrenie en bipolaire stoornis, en het ketogene dieet kan worden gebruikt om deze twee belangrijke medische problemen aan te pakken.

Bij een bipolaire stoornis en andere ziekten wordt iedereen aangeraden om zich goed te laten adviseren en begeleiden, en geen onbezonnen risico’s met zijn of haar gezondheid te nemen. De auteur en Je leefstijl als medicijn aanvaarden geen aansprakelijkheid voor besluiten over de behandeling van ziekten die op basis van de informatie in dit artikel zijn genomen.

Persoonlijke ervaringen

We zijn voornemens om ook een community te starten voor mensen met de diagnose bi-polair, ADHD, depressie, borderline enz. Die ook samen willen onderzoeken en proberen of zij door middel van leefstijlaanpassingen hun levenskwaliteit kunnen verbeteren.

Denk jij dat jij hieraan mee wil doen laat dan een reactie achter op ons contactformulier en we houden je dan op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Facebookgroep bipolair en ketogeen

De besloten Facebookgroep Bipolair en Ketogeen is zojuist opgericht. Er is nog geen verdere invulling aan gegeven. Maar het idee is dat we dit een besloten peer to peer coachingsgroep gaan maken voor mensen met een bipolaire stoornis die aan de slag willen gaan met het ketogeen dieet in combinatie met de overige leefstijlpijlers.

Bipolaire Stoornis – hoe Jeltje haar leefstijl inzette als haar medicijn

Jeltje de Vries veranderde haar leefstijl na een bipolaire stoornis. Inmiddels is ze van de medicijnen af, energieker en 30 kilo lichter

→ Lees het artikel

Migraine en leefstijl. Hoe Marina Boeser haar leven terug kreeg.

30 jaar lang probeerde Marina Boeser alles om van de migraine af te komen. Verandering van voeding was voor haar de doorbraak.

→ Lees het artikel

 

 

Masterclass leefstijlpsychiatrie

Inleiding

“In de geestelijke gezondheidszorg is een ongezonde leefstijl oververtegenwoordigd. We kunnen nog een wereld winnen wanneer we inzetten op een gezondere leefstijl, in zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid”. 

Met deze woorden opent Dr. Jeroen Deenik het redactioneel van het themanummer Leefstijl en psychiatrie van het Tijdschrift voor Psychiatrie (editie 11, 2020). Door leefstijlgedrag onderdeel te maken van de behandeling van mensen met een psychiatrische aandoening, kan daadwerkelijk verbetering bereikt worden in psychische gezondheid, psychosociaal en cognitief functioneren en mogelijk verminderd medicatiegebruik.

In deze masterclass krijgt u een overzicht van de huidige stand van zaken op het gebied van leefstijlpsychiatrie. Tijdens de masterclass komen onderwerpen als voeding, slaap, beweging, middelengebruik en zingeving aan bod. Doelstelling is om u niet alleen te voorzien van de wetenschappelijke evidentie, maar ook om uitvoerig aandacht te hebben voor het integreren van leefstijlfactoren en het toepassen van leefstijlinterventies in uw klinische praktijk. Tot slot is er naast de inhoud veel aandacht voor uw eigen leefstijl: de masterclass vindt plaats op sportcerntrum Papendal in Arnhem. In het programma zijn meerdere momenten ingebouwd om te sporten of te genieten van de mooie omgeving.

→ Meer informatie over de masterclass vind je op de website van de Tijdstroom

Het ketogeen dieet & de bipolaire stoornis

Een van de masterclasses gaat dieper in op zeer positieve persoonlijke ervaringen met het ketogeen dieet bij aandoeningen zoals PTSS en Bipolair Stoornis. 

Het is tijd voor leefstijlgeneeskunde in de psychiatrie

Een geestelijk gezonde samenleving is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid

Dokters en evidence-based behandelingen kunnen dat onvoldoende. Een gezonde geest in een gezond lichaam; een gezonde geest in een gezond brein. 

Psychiatrische patiënten hebben een tot twintig jaar kortere levensverwachting, naast een lagere kwaliteit van leven.

→ Lees het artikel door psychiater Mischa Selis

Meer informatie over het ketogeen dieet

De ultieme ketogids

Een uitgebreid artikel over met alles wat je wil weten over het ketogeen dieet.

→ Meer informatie over het ketogeen dieet

Keto recepten – makkelijker met een maaltijdbox

Met de hulp van een keto maaltijdbox kan iedereen makkelijk en gezond starten met een ketogeen dieet en heb je volop ideeën voor keto recepten

→ Ketorecepten

Ketogeen en IF leefstijlgroep

Heb je vragen over keto en periodiek vasten dan ben je welkom in onze community op Facebook. Voor inspiratie, motivatie, steun, kennis en gewoon leuke nieuwe mensen leren kennen. Sommige nieuw maar ook ervaringsdeskundigen.

Word lid. Welkom

Persoonlijke ervaringsverhalen

In deze artikelen lees je persoonlijke ervaringen van mensen die succesvol  hun leefstijl als medicijn hebben ingezet. Vaak bleek de aanpassing van de leefstijl het beste recept voor hun aandoening. Heb jij ook een persoonlijk verhaal en wil je dat graag delen en hiermee anderen inspireren neem dan contact met ons op.

→ Contactformulier

In zijn boek Lichter beschrijft William Cortvriendt het verhaal van Wim Tilburgs en zijn vrouw Saïda. Samen vielen zij 60 kilo af. Wim doorbrak zijn diabetes 2.
Verandering van voeding bevrijdde Marieke de Zwaan van haar migraine. Bewerkt voedsel gooit ons lichaamssysteem in de war.
Wat zijn de vaardigheden die je als ouder kan leren en hoe je die over kan dragen aan je kinderen. Een persoonlijk verhaal van een moeder.
Door haar leefstijl te veranderen en een koolhydraat beperkt dieet te volgens heeft Saskia al vijf jaar geen last meer van haar psoriasis.
Haar huisarts raadde haar Je Leefstijl Als Medicijn aan. Binnen twee jaar wist Miranda 75 kilo af te vallen.
Met diabetes-1 was Gerrie van Deuren bang niet meer te kunnen sporten. Na een verandering van leefstijl blijven haar bloedwaardes stabiel.
Genezen van membraneuze nefropathie en 30 kilo afvallen. Dat lukte Edith van der Bol dankzij het ketogeen dieet. Ze is 30 kg lichter en fit.
30 jaar lang probeerde Marina Boeser alles om van de migraine af te komen. Verandering van voeding was voor haar de doorbraak.
Is het mogelijk je bloedsuiker stabiel te houden tijdens stress? Hoe ga je om met de bloedsuiker piek die adrenaline veroorzaakt?
De verandering van het zorgstelsel vraagt om een nieuwe visie op de rol van patiënt. Van patiënt naar actiënt naar citizen science.
Door gezondheidsproblemen verloor Rotterdammer Michel Buket de moed om zelf fitter te kunnen worden. Tot hij eerlijk in de spiegel keek.
Mensen halen van alles uit de kast om gezond te blijven, of hun herstel te bevorderen. Ze doen dan aan zelfonderzoek ofwel Citizen Science.
Jeltje de Vries veranderde haar leefstijl na een bipolaire stoornis. Inmiddels is ze van de medicijnen af, energieker en 30 kilo lichter
Naar schatting hebben vijftien van de honderd mensen met de verkeerde diagnose diabetes type 2 eigenlijk de LADA-vorm van diabetes type 1
Met het keto-dieet raakte Maaike Pel in negen maanden 20 kilo kwijt. Ze eet heerlijk, heeft energie en weerstond corona zonder zorgen.
Dat beide kinderen van Corine diabetes type 1 kregen, mondde uit in een zoektocht naar de leefstijl die hun bloedwaardes kon stabiliseren.
Toen haar buikomvang een kijkoperatie in de weg stond, besloot Elly haar leefstijl om te gooien. Na een week kon ze stoppen met pillen.
Nadat ze borstkanker bleek te hebben, veranderde Jolanda haar leefstijl en voeding. Drie maanden na de diagnose was de tumor weg.
Het mediterraan dieet is meer dan een dieet het is een leefstijl. Maar ook de overzijde van de Middellandse Zee kent deze leefstijl zoals in Marokko.
In het tweede deel van de Radar over cholesterol volgt Antoinette Hertsenberg mensen met een hoog cholesterol die hun voedingspatronen onder de loep nemen.
Colitis Ulcerosa, een chronische inflammatoire darmziekte (IBD) enorm verbeterd bij Victorien Madsen door het aanpassen van haar voeding.
Op 8 oktober een bloedsuikerspiegel van bijna 300 (16) en een gewicht van 127 kilo. Na goed 8 weken ben ik 11 kilo afgevallen en mijn bloedwaarden stabiel.
Monique Koffeman is een Leefstijl Als Medicijn coach. Dit zijn ervaringsdeskundigen getraind in het toepassen van de vijf zuilen van een gezonde leefstijl.
Simon Huisman een van de mensen die lid is van onze Facebook voor mensen met diabetes in uitzending van EenVandaag over leefstijlgeneeskunde met Hanno Pijl.
Geen brainfog meer, geheugenfuncties enorm verbeterd. Ik heb mijn levensplezier weer terug zegt Gerryo Voermans mede dankzij het ketogeen dieet en veel sport
Ik ben 31 kilo afgevallen en mijn HbA1C is naar 5,7% gezakt. medicijnen zoals insuline, metformine en statines heb ik niet meer nodig zegt Dirk van Giel.
Peter Woninck voelt zich niet gehoord bij zijn zorgverleners en nam het heft in eigen handen. Google wees hem de weg naar zijn Leefstijl als Medicijn
Het leefstijl als medicijn succesverhaal van Natascha Hendrikx. Lees hier hoe zij met voeding en leefstijl ernstige psoriasis en ontstekingsreuma omkeerde.
Esther de Roo, in de CrossFit box maakte ik kennis met een andere leefstijl. Met voeding, beweging en mindset sta ik weer volop in het leven.
Harrie Willems voeding en yoga
Ondanks dat ik een actief leven had met veel sport ging het flink bergaf met mijn fitheid / gezondheid. Bloedneuzen, huidirritaties, eczeem, pollen allergie, vaak griep, chronische ontstekingen aan pezen en gebit, kortademig en last van stress. Dankzij leefstijl als Medicijn zijn al deze klachten verdwenen.
GertJan Otto suikerziekte diabetes type 1
Een studie over voeding en diabetes type 1. Conclusie Anders eten. Resultaat goede bloedsuikers en energie voor tien, sport veel, ziet er getraind uit. De bloedsuikers van Gertjan zijn strak goed terwijl hij maar 1x per dag langwerkende insuline spuit. Hij heeft geen bijkomende complicaties van de suikerziekte.

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Samenwerkingspartners

Deze website is mede mogelijk dank zij onze partners.

Ekomenu Maaltijdboxen Kook gezonde gerechten die perfect passen bij jouw leefstijl.

Ancora.health Het preventieve gezondheidsplan gebaseerd op jouw data.

Vriendenloterij Doe mee en steun stichting Je Leefstijl Als Medicijn.