‘Na lang zoeken heb ik eindelijk iets gevonden dat werkt’

Vanwege verschillende gezondheidsklachten probeerde Monica uit Eindhoven de ene na de andere methode uit om gezonder en fitter te worden. Data Driven Fasting, waar ze dit jaar mee begon, is een game changer. “Het was alsof alle kwartjes tegelijk vielen.”

Data Driven Fasting is een revolutionaire manier om gezonder te worden en gewicht te verliezen. Met de door de Australiër Marty Kendall ontwikkelde methode ga je elke dag op zoek naar het beste moment om te eten. Door je voedsel goed op je behoeftes af te stemmen, zorg je ervoor de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Je Leefstijl Als Medicijn heeft de online supportgroep Baas over je gewicht door Data Driven Fasting in het leven geroepen, waarin de deelnemers elkaar steunen bij het toepassen van de methode. Monica is moderator / citizen coach van deze groep.

“Mijn naam is…

Mijn naam is Monica, ik ben moeder van 2 kinderen, woon in Eindhoven en heb lang in het onderwijs gewerkt als administratief medewerker. Na verschillende gezondheidsproblemen moest ik helaas stoppen met werken.

Ik heb meerdere chronische aandoeningen. Daarnaast heb ik de diagnose niet-aangeboren hersenletsel. Begin dit jaar bleek mijn insulinespiegel te hoog te zijn, wat kon duiden op prediabetes. Nou moet het echt afgelopen zijn, dacht ik toen.

Zoetigheid eten

Vanwege de verschillende aandoeningen ben ik al jaren sterk gefocust op mijn voeding. Als de voeding niet op orde is, heeft dat veel consequenties voor mijn lichaam. Ik kan me eigenlijk geen ongezonde voeding veroorloven. Ik heb allerlei gezondheidsprogramma’s uitgeprobeerd zoals weight watchers, koolhydraatbeperkt, paleo en ketogeen, maar zonder blijvend resultaat. Bij koolhydraatarme diëten word je vaak op zo’n streng rantsoen gezet dat het nauwelijks vol te houden is. De verleiding om te gaan snaaien is dan groot. Dat betekent bij mij dat ik zoetigheid ga eten zoals ijs en snoep. Inmiddels weet ik wat daaraan ten grondslag ligt.

In het Anna Ziekenhuis in Geldrop doe ik mee aan een leefstijltraject bij de arts Hans van Kuijk. Hij vertelde me over Data Driven Fasting en verwees me naar Je Leefstijl Als Medicijn. Ik werd onder meer lid van de supportgroep Baas over je gewicht. Ik nam ook een kijkje bij Optimising Nutrition, de website van Marty Kendall, de grondlegger van Data Driven Fasting. Toen was het net of alle kwartjes tegelijk vielen.

Gezonde buikomtrek

In april ben ik begonnen met de Data Driven Fasting-challenge bij Optimising Nutrition, een dertig dagen durend online programma. Mijn doel was om meer energie te krijgen en me fitter te voelen, om normale bloedwaarden en minder last van chronische aandoeningen te krijgen, en ook om aan een gezondere buikomtrek en een gezond vetpercentage te werken.

Tijdens de challenge krijg je enorm veel informatie. Dat vind ik leuk: ik wil precies weten hoe het zit. Ik heb Marty Kendall en zijn team werkelijk het naadje van de kous gevraagd.

De resultaten waren boven verwachting. Na twee weken was ik al bijna 5 kilo gewicht kwijt. Mijn taille was met 4 centimeter afgenomen en de nuchtere bloedglucose was van 5,8 teruggegaan naar 5,2 en soms zelfs 4,9 mmol/l, zonder dat ik grote honger leed. Eindelijk had ik na lang zoeken iets gevonden dat werkt. Inmiddels heb ik de challenge al een tweede keer gedaan.

Honger valideren

Het mooie van Data Driven Fasting vind ik dat je leert hoe het voelt om honger te hebben. Doordat je een glucosesensor gebruikt, kun je je honger valideren. Klopt het dat ik honger heb? Nee, mijn waardes zijn nog hoog. Gaandeweg weet je steeds beter wat het beste moment is om te eten. En wanneer je honger hebt, leer je met Data Driven Fasting wát je dan het beste kunt eten.

Bij Data Driven Fasting gaat het altijd om jouw persoonlijk proces. Er is geen standaardmethode die voor iedereen geldig is. Iedereen is immers verschillend, met verschillende behoeftes en gezondheidsproblemen. Zelf was ik al veel met gezonde voeding bezig. Ik eet al jaren geen brood en granen meer, eet vers en gebruik geen pakjes en zakjes. De verbetering lag bij mij voor een belangrijk deel in het finetunen van de voeding. Dat doe je bij Data Driven Fasting met aanvullende masterclasses.

Met de Data Driven Fasting-app kom je erachter wanneer en wat je het beste kunt eten. Na de challenge heb ik een speciaal programma bij Optimising Nutrition gedaan: Masterclass Micro’s, om meer te weten te komen over mijn tekorten en welke mineralen en vitamines ik nodig heb. Dat is voor mij de ontbrekende schakel. In geen enkel programma dat ik de afgelopen 30 jaar heb gedaan ben ik dat tegengekomen. De tools die worden aangereikt zijn fantastisch. Ik ben nu bezig met de Masterclass Macro’s.

Als je nog weinig van voeding afweet kan Data Driven Fasting een pittig programma zijn. Zeker de eerste tijd heb je veel te leren, en een beetje doorzettingsvermogen is echt nodig. Ik kan iedereen aanraden om er voldoende tijd voor vrij te maken. Maar je wordt stapsgewijs in het programma meegenomen, dus het is goed te doen. Het leuke is dat je enorm veel leert, zowel over voeding als over jezelf.

Obsessief

Soms krijg ik van mensen in mijn omgeving te horen dat ik een beetje obsessief met voeding bezig ben. Maar voor mij is het belangrijk om zo gezond mogelijk te leven, met zo min mogelijk medicijnen oud te kunnen worden, mijn spiermassa te behouden en zo min mogelijk last van aandoeningen te hebben. Zijn mensen die de supermarkt induiken en alles maar in hun karretje gooien, en per se elke week naar de snackbar moeten, niet op hun manier obsessief? Het is net als met alcohol: als je ervoor kiest om niet mee te drinken kom je in het verdomhoekje. ‘Doe niet zo ongezellig!’

Als je met Data Driven Fasting bezig bent, loop je heel anders door de supermarkt heen. Je gaat rechtstreeks naar de groente- en vleesafdeling, en bij de andere gangen denk je: jeetje, wat een rotzooi. Vooral de combinatie van koolhydraten en vet, waar de industrie op inspeelt omdat je er méér van eet, is ongezond. Ik ben drie maanden met Data Driven Fasting bezig en heb gemerkt dat het een duurzame methode is. Ik kan het goed volhouden en heb vrijwel geen snaai-momenten meer. Dat komt mede omdat ik nu precies weet wat het met mijn lijf doet als ik zoetigheid eet. Onlangs kreeg ik te horen dat ik er zo stralend uitzag. Had ik misschien een nieuwe liefde…?


Meer lezen

De 9 grootste keto mythes

De 9 grootste keto mythes

Het ketogeen dieet heeft veel mensen geholpen om gezonder te worden. Het krijgt inmiddels zo veel belangstelling dat het langzaam een soort hype geworden is, waarbij ook een aantal mythes…