GezondDorp Leende
Initiatiefnemer;
Sportarts Hans van Kuijk

Mijn naam is Hans van Kuijk en ik ben al vele jaren sportarts. Als sportarts beweeg ik natuurlijk veel maar toch ontwikkelde ik wat lichamelijke kwaaltjes. Mijn bloedsuikerspiegel was te hoog, mijn cholesterol was ontregeld en ik ontwikkelde een buik. Klachten die ik ook tegenkwam bij mijn cliënten, die toch ook allemaal fanatiek sporten. Het zat hem dus niet in bewegen maar in de voeding.

Al snel vlogen de kilo’s er bij mij en mijn cliënten vanaf. Het buikje verdween net als de andere kwaaltjes. Simpelweg door ons voedingsgedrag te veranderen.
Dat trok de aandacht van Norbert van den Hurk, huisarts in mijn woonplaats Leende. Hij constateerde gelijksoortige kwalen bij zijn cliënten.

Uit onderzoek bleek dat de gemiddelde Leendenaar een BMI had hoger dan het landelijk gemiddelde ondanks meer bewegen. Na een aantal smakelijke gesprekken raakte ook Norbert overtuigd. We besloten in actie te komen om Leende tot een gezond dorp te maken.
Na enkele goed bezochte informatie bijeenkomsten bleek het concept enorm aan te slaan. In eerste instantie zagen mensen het als een dieet. Ons concept GezondDorp behelst echter veel meer. Meer zelfs dan een verandering van voedingspatroon. GezondDorp is eigenlijk een andere voedingscultuur.

Niet alleen anders eten maar ook duurzaam eerlijk en ecologisch verantwoorde vaak lokale producten eten zolang ze maar weinig koolhydraten maar veel gezonde eiwitten en vetten bevatten. En laat dat nu ook nog eens lekker zijn.
Inmiddels doen zo een 250 mensen officieel en nog veel meer officieus mee. Na drie maanden zijn die deelnemers een paar kilo’s lichaamsgewicht en centimeters buikomvang kwijt. Hun BMI is met 1 punt gedaald en hun bloedsuikerspiegel en cholesterol waardes zijn substantieel verbeterd met minder medicijnen.

Onder de deelnemers is een echte community ontstaan, onder meer via Facebook. De lokale middenstand en de lokale horeca hebben het concept inmiddels volledig omarmd. De lokale cafetaria, dus supermarkt en de brasserie bieden producten en gerechten aan die voldoen aan het GezondDorp concept.
We staan dus letterlijk op de kaart. De menukaart en dank zij de enorme media aandacht ook op de landkaart.

Sportarts Hans van Kuijk initiatiefnemer van GezondDorp 

Berichten met of over dokter Hans van Kuijk

GezondDorp een inspirerend voorbeeld

GezondDorp: een inspirerend voorbeeld

Posted on
Een heel dorp ging met leefstijlverbetering aan de gang. Initiatiefnemer Hans van Kuijk blikt terug op GezondDorp Leende en wat het project tot landelijk bekend succes maakte.
Tijd voor leefstijlgeneeskunde

Tijd voor leefstijlgeneeskunde

Posted on
In dit artikel gaat Amber Heijneman het gesprek over leefstijlgeneeskunde aan met sport- en leefstijlarts dr. Hans van Kuijk. Binnen zijn sportgeneeskundig handelen legt Van Kuijk de focus op leefstijlverbeteringen…
Waarom je niet afvalt van sporten

Waarom je niet afvalt van sporten

Posted on
Rekenvoorbeeld en een lesje fysiologie voor leken door sportarts Hans van Kuijk. Schrijver van het boek van een GezondDorp naar een Gezondland.

Hans van Kuijk over koolhydraatarme voeding

In deze webinar legt dokter Hans van Kuijk samen met leefstijladviseur Nina de Rooij en ervaringsdeskundige Wim Tilburgs uit hoe koolhydraatarme voeding bijdraagt aan het bevorderen en optimaliseren van je gezondheid.

OERsterk podcast met Hans van Kuijk

Een gezellig gesprek met Richard de Leth en Hans van Kuijk over Gezonddorp Leende en het belang van voeding. Hoe een koolhydraatarme, eiwitrijke leefstijl je gezondheid kan bevorderen.