GezondDorp Leende
Initiatiefnemer;
Sportarts Hans van Kuijk

Mijn naam is Hans van Kuijk en ik ben al vele jaren sportarts. Als sportarts beweeg ik natuurlijk veel maar toch ontwikkelde ik wat lichamelijke kwaaltjes. Mijn bloedsuikerspiegel was te hoog, mijn cholesterol was ontregeld en ik ontwikkelde een buik. Klachten die ik ook tegenkwam bij mijn cliënten, die toch ook allemaal fanatiek sporten. Het zat hem dus niet in bewegen maar in de voeding.

Al snel vlogen de kilo’s er bij mij en mijn cliënten vanaf. Het buikje verdween net als de andere kwaaltjes. Simpelweg door ons voedingsgedrag te veranderen.
Dat trok de aandacht van Norbert van den Hurk, huisarts in mijn woonplaats Leende. Hij constateerde gelijksoortige kwalen bij zijn cliënten.

Uit onderzoek bleek dat de gemiddelde Leendenaar een BMI had hoger dan het landelijk gemiddelde ondanks meer bewegen. Na een aantal smakelijke gesprekken raakte ook Norbert overtuigd. We besloten in actie te komen om Leende tot een gezond dorp te maken.
Na enkele goed bezochte informatie bijeenkomsten bleek het concept enorm aan te slaan. In eerste instantie zagen mensen het als een dieet. Ons concept GezondDorp behelst echter veel meer. Meer zelfs dan een verandering van voedingspatroon. GezondDorp is eigenlijk een andere voedingscultuur.

Niet alleen anders eten maar ook duurzaam eerlijk en ecologisch verantwoorde vaak lokale producten eten zolang ze maar weinig koolhydraten maar veel gezonde eiwitten en vetten bevatten. En laat dat nu ook nog eens lekker zijn.
Inmiddels doen zo een 250 mensen officieel en nog veel meer officieus mee. Na drie maanden zijn die deelnemers een paar kilo’s lichaamsgewicht en centimeters buikomvang kwijt. Hun BMI is met 1 punt gedaald en hun bloedsuikerspiegel en cholesterol waardes zijn substantieel verbeterd met minder medicijnen.

Onder de deelnemers is een echte community ontstaan, onder meer via Facebook. De lokale middenstand en de lokale horeca hebben het concept inmiddels volledig omarmd. De lokale cafetaria, dus supermarkt en de brasserie bieden producten en gerechten aan die voldoen aan het Low Carb High Fat concept.
We staan dus letterlijk op de kaart. De menukaart en dank zij de enorme media aandacht ook op de landkaart.

Sportarts Hans van Kuijk initiatiefnemer van GezondDorp 

Hans van Kuijk over koolhydraatarme voeding

In deze webinar legt dokter Hans van Kuijk samen met leefstijladviseur Nina de Rooij en ervaringsdeskundige Wim Tilburgs uit hoe koolhydraatarme voeding bijdraagt aan het bevorderen en optimaliseren van je gezondheid.

Hans van Kuijk kracht van 4 G's

Hans van Kuijk – De kracht van de 4 G’s

Posted on
Volgens Hans van Kuijk zijn er 4 G’s nodig om mensen binnen een gemeenschap te verbinden, namelijk Gezondheid, Gezelligheid, Geborgenheid en Gezamenlijkheid

OERsterk podcast met Hans van Kuijk

Een gezellig gesprek met Richard de Leth en Hans van Kuijk over Gezonddorp Leende en het belang van voeding. Hoe een koolhydraatarme, eiwitrijke leefstijl je gezondheid kan bevorderen.

Lezing Hans van Kuijk op het Ancestral Health Symposium 2017

Tijdens het Ancestral Health Symposium 2017 is een registratie gemaakt van de lezing van Hans van Kuijk.
Hij gaat hier in op zijn motieven waarom hij is gestart met het initiatief GezondDorp Leende.
Daarbij maakte hij hier de resultaten bekend van het eerste half jaar GezondDorp.
Klik hier om naar het artikel over de lezing op de site van het Ancestral Health Nederland te gaan

Ik (Wim Tilburgs) heb Hans van Kuijk in 2016 leren kennen. Hij zag een grafiek op Facebook waarop je kon zien, aan de hand van de metingen van mijn HbA1c, dat ik mijn diabetes type twee had omgekeerd met behulp van een ketogeen dieet en andere leefstijlaanpassingen.

Na zijn bezoek aan Professor Tim Noakes in Zuid-Afrika was hij zelf ook met een studie bezig over het concept; Low Carb High Fat / Real Food. Op grond daarvan heb ik samen met hem enkele lezingen gegeven waaronder een lezing voor een groep van mensen met diabetes in het Sint Anna Ziekenhuis waar Hans als sportarts aan verbonden is.

Tijdens een van de lezingen die we samen hebben gegeven was ook huisarts Norbert van den Hurk aanwezig met wie hij enkele maanden daarna gestart is met het project GezondDorp.

Hans van Kuijk als spreker inhuren

Voor interviews of het boeken voor een lezing / workshop / inspiratiesessie door Hans van Kuijk kun je gebruikmaken van ons contactformulier

Boeken aanbevolen door Hans van Kuijk

Hans van Kuijk heeft het LCHF concept dat hij in GezondDorp Leende toepast leren kennen op een congres in Kaapstad mede georganiseerd door Professor Tim Noakes. Tim Noakes is een marathonloper en een  bewegingswetenschapper met een A1 status die meer dan 750 wetenschappelijke boeken en artikelen heeft gepresenteerd.

Het boek de Real Meal Revolutie is wat hij alle deelnemers aanraad om te lezen.

In ‘De Real Meal Revolutie‘ leggen professor Noakes, een chef-kok en een voedingsdeskundige uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is: vetrijk, koolhydraatarm en suikervrij. Geen voorverpakte troep maar veel groenten, vlees, vis, kaas, noten en vet.
Want vet is lekker en geeft langdurig energie. Koolhydraten verzadigen je hongergevoel niet – ze stimuleren het juist.

Bovendien, zo laat professor Noakes zien, leiden ze tot de aanmaak van insuline. Dat is dé veroorzaker van o.a. obesitas en diabetes, en bijzonder schadelijk voor mensen met insulineresistentie. Met de praktische tips en smaakvolle, robuuste recepten in ‘De Real Meal Revolutie’ kom je van je suiker- en koolhydraatverslaving af. Zo helpt dit boek je een revolutie tot stand te brengen: een gezonder, energieker leven door gewoon weer écht te eten.

In “Super eten voor superkinderen‘ geven Tim Noakes, Jonno Proudfoot en Bridget Surtees antwoorden op vragen die elke ouder met opgroeiende kinderen zich stelt. Wat moet ik vandaag weer koken? Wat voor voedingsstoffen – en op wat voor leeftijd – hebben mijn kinderen nodig? Hoe kan ik mijn kinderen gezond laten eten van gerechten waar ik zelf ook van geniet? Antwoorden op dit soort vragen, praktische tips, wetenschappelijke informatie en recepten waarin plezier in lekker en gezond eten vooropstaat, maken dit boek de ultieme gids om samen te genieten.

En uiteraard is er sinds dit jaar het boek dat Hans van Kuijk zelf heeft geschreven van GezondDorp naar Gezond Land.