Zo behaal je betere resultaten met vasten – de principes van data driven fasting

Intermittent fasting helpt mensen met afvallen en om gezonder te worden. Maar vaak vallen de resultaten op de langere termijn tegen. Data driven fasting is een persoonlijke, datagedreven methode die je ondersteunt om je gezondheidsdoelen te behalen. De truc is éérst de glucose in je bloedbaan uitputten.

Insulinegevoeligheid verbeteren, gewicht verliezen, meer energie krijgen: de individuele gezondheidsdoelen om voor intermittent fasting te kiezen kunnen uiteenlopen. Hoe jouw lichaam op verschillende vastenregimes reageert, kan ook sterk verschillen. Of het regime dat je voor jezelf hebt uitgekozen voor jou het beste werkt, is nog maar de vraag.

In dit artikel lees je meer over data driven fasting (DDF), een onderbouwde methode waarmee je de voor jouw situatie optimale resultaten kunt behalen. De methode is ontwikkeld door Marty Kendall, een Australische ingenieur die met zijn voedingsaanpak mondiaal bekendheid verwierf. Stichting Je Leefstijl Als Medicijn werkt met Kendall samen.

In de supportgroep Baas over je gewicht door data driven fasting van Je Leefstijl Als Medicijn ondersteunen mensen die DDF toepassen elkaar. In het artikel dat je nu leest introduceren we DDF, in de komende maanden gaan we in vervolgartikelen op de bijzonderheden in.

Problemen van vasten

Dat vasten veel gezondheidsvoordelen geeft, is vaak aangetoond. Toch leveren veel vastenregimes niet het gewenste resultaat op. Met vasten wordt vaak een grote honger opgebouwd. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld na het verbreken van het vasten naar de verkeerde voeding zoals ongezonde snacks grijpen. Wat we met onze discipline en ons afzien tijdens het vasten hebben bereikt, wordt weer tenietgedaan.

De ramadan is een voorbeeld: mensen die de ramadan doen hebben vaak de neiging om ’s nachts onmatig te eten. Ook na afloop tijdens het Suikerfeest gaan de remmen los. “Elke dwaas kan vasten”, schreef George Bernard Shaw, “maar alleen de wijze man weet hoe hij het vasten moet verbreken.”

Wat willen we echt? Blijvend succes! Om dat te bereiken moeten we de minimale effectieve dosis vasten vinden die op de lange termijn de resultaten geeft die we willen, en die we probleemloos vol kunnen houden. Het risico dat we in eetbuien terechtkomen moet zo klein mogelijk worden gehouden. Dat doen we door het lichaam niet zo zwaar te belasten dat het in opstand komt. Data driven fasting (DDF) helpt daarbij.

Uitgangspunten van data driven fasting

Vastenprotocollen gebruiken doorgaans geen gegevens om ons te begeleiden wanneer we moeten eten of wanneer we een maaltijd moeten overslaan. De protocollen zijn vaak uitgevonden op basis van de persoonlijke ervaring van een individu, zonder dat daar harde gegevens aan te pas kwamen. Maar als iemand 16:8 of 20:4 doet (respectievelijk 16 uur vasten en 8 uur eten, of 20 uur vasten en 4 uur eten), en het werkt bij hem of haar, betekent dat niet dat het voor jou ook zal werken. Zonder personalisatie is een vastenprotocol bijna gegarandeerd onhoudbaar. DDF is een benadering van vasten die wél op onze persoonlijke situatie reageert.

Populaire vastenregimes doen bovendien niets om onze gezonde eetlustsignalen ‘om te scholen’. Als we de signalen niet leren beheersen, lopen we het risico op eetbuistoornissen. Een voordeel van vasten dat onschatbare waarde heeft is dat we leren dat we niet de hele tijd hoeven te eten. Maar het vasthouden aan een bepaald caloriedoel of rigide eetpatroon kan een eetstoornis in de hand werken. Met DDF zoeken we contact met onze eigen gezonde eetlustsignalen. We onderzoeken de signalen en leren ze beter te begrijpen. DDF is een vorm van ‘mindful eten’.

Wat de bestaande vastenprotocollen ons meestal niet vertellen is hoe we het vasten correct verbreken en ons lichaam met voedingsstoffen vullen. Het resultaat is dat we in een constante cyclus van vasten en weer snaaien terecht kunnen komen. We blijven een paar kilo’s verliezen en weer terugkrijgen zonder de langetermijnresultaten te bereiken waarop we hoopten.

Hoe werkt DDF?

DDF werkt met behulp van een glucosesensor en een door Marty Kendall ontwikkelde app. De app helpt ons om DDF onder de knie te krijgen. Glucosemetingen worden bij DDF gebruikt voor de timing en samenstelling van de maaltijden. Als we zin in eten krijgen meten we het bloedsuikerniveau met de sensor. We gaan pas eten als het niveau een bepaalde waarde heeft.

Een van de best bewaarde geheimen van vetverlies is dat we de glucose in onze bloedbaan moeten uitputten voordat ons lichaam toegang tot ons eigen lichaamsvet heeft. Wanneer onze bloedsuikers verhoogd zijn verbranden we weinig vet van de laatste maaltijd, laat staan het ongewenste vet op de billen en buik. Soms eten mensen meer vet (bijvoorbeeld met een vetbom of bullet koffie) om ‘aan vet aangepast’ te worden, zodat ze in ketose raken en meer vet verbranden. De waarheid is echter dat we als we het lichaamsvet willen verbranden, we eerst een manier moeten vinden om de glucose in de bloedbaan op te maken.

Een van de best bewaarde geheimen van vetverlies is dat we de glucose in onze bloedbaan moeten uitputten voordat ons lichaam toegang tot ons eigen lichaamsvet heeft

In plaats van ons te concentreren op de bloedsuikerspiegelstijging na de maaltijd, gebruikt DDF de bloedsuikerspiegel voordat we eten om te helpen beslissen of we moeten bijtanken en eten. Daarmee brengen we een negatieve energiebalans tot stand, waarmee we voordelen bereiken zoals betere insulinegevoeligheid en gewichtsverlies. Toch hongeren we niet te veel uit en komen niet in eetbuien terecht.

Met DDF wordt het vasten afgestemd op ons unieke metabolisme. Ons persoonlijke triggerpoint, dat we steeds beter leren kennen, is het moment dat de brandstoftank leeg is en we kunnen stoppen met vasten. Naarmate we vorderen kunnen we het triggerpoint voortdurend bijstellen zodat we steeds dichter bij onze gezondheidsdoelen komen.

In de supportgroep Baas over je gewicht door data driven fasting van Je Leefstijl Als Medicijn ondersteunen mensen die DDF toepassen elkaar. Samen leren we van elkaar en komen we verder.

Probeer nu gratis de FreeStyle Libre 2

Particulieren

Lees ook

De 9 grootste keto mythes

De 9 grootste keto mythes

Het ketogeen dieet heeft veel mensen geholpen om gezonder te worden. Het krijgt inmiddels zo veel belangstelling dat het langzaam een soort hype geworden is, waarbij ook een aantal mythes…