Voor veel mensen is het streven naar een gezond gewicht de reden om te starten met een ketogeen dieet. Door de enorme belangstelling zijn er diverse mythes ontstaan waardoor het gewenste gewichtsverlies uitblijft of het afvallen stagneert. We gunnen iedereen een optimaal effect van dit voedingspatroon, daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste keto mythes voor je op een rij.

Tot slot zetten we uiteen hoe Data Driven Fasting in combinatie met een koolhydraatarm of ketogeen voedingspatroon bijdraagt aan het realiseren van gewichtsverlies.

De 9 grootste keto mythes die gewichtsverlies tegenhouden

Keto Mythe 1: ‘Optimale ketose’ is een doel. Meer ketonen zijn beter.

Ketose is een bijkomend gevolg van vetverbranding. Ketose zelf is meestal niet een doel op zich, tenzij je onder begeleiding het dieet volgt om epilepsie aanvallen te verminderen. Met het volgen van een ketogeen dieet neemt de meetbare ketose, in het bloed en de adem, langzaam af. Meer ketonen zijn niet beter.

Keto Mythe 2: Je moet ‘in ketose’ zijn om vet te verbranden.

Je hoeft niet in ketose te zijn om vet te verbranden. Als je echte voeding eet, met per maaltijd een hoog eiwitpercentage, kan je vet verbranden zonder dat je ketonen in jouw bloed hoeft te meten.

Keto Mythe 3: Je zou meer vet moeten eten om meer lichaamsvet te verbranden.

Nee, van meer vet eten gaat je niet meer lichaamsvet verbranden. Minder koolhydraten en vet eten is een veilige methode om af te vallen. Als het afvallen stilstaat verminder dan de hoeveelheid vet en verhoog het eiwitpercentage in jouw voeding. Méér vet eten is dan een slecht advies.

Keto Mythe 4: Eiwit moet worden vermeden vanwege gluconeogenese.

Als je naar ketose zou streven, zou je eiwit moeten vermijden omdat uit eiwit door de lever glucose kan worden aangemaakt. Echte voeding samengesteld uit eiwit en vet zorgt juist voor verzadiging. Dat verhoogt de kans dat je het voedingspatroon als leefstijl volhoudt en dat is ontzettend belangrijk. De meeste diëten hebben daarom een tijdelijk effect.

Keto Mythe 5: Vet is een “gratis voedsel” omdat het geen insulinereactie opwekt.

Ook vet wekt een insulinereactie op. Weliswaar veel later na de maaltijd en minder dan na het eten van koolhydraten, maar toch. Immers diabetes type I patiënten die keto eten hebben nog steeds insuline nodig om een bloedsuikerstijging na de maaltijd te voorkomen. Een overmaat aan vet in de voeding draagt bij aan vetopslag wat gepaard gaat met een hoge nuchtere insulinespiegel.

Keto Mythe 6: Voedselkwaliteit is niet belangrijk. Het draait om insuline en koolhydraatarm.

Integendeel, kwaliteit is het belangrijkst als je af wilt vallen. Als je heel verzadigend voedsel eet, eet je namelijk minder en minder vaak! Echte voeding bevat niet alleen genoeg aminozuren (de bouwstof van eiwitten), maar ook voldoende vitaminen, mineralen en vetzuren.

Keto Mythe 7: Langer vasten is beter.

Er is niks mis met af en toe 24 of 36 uur vasten als je maar goede keuzes maakt met wat je daarná eet. Met lang vasten is het risico op verlies aan spiermassa groter.

Keto Mythe 8: ‘Insulinetoxiciteit’ is vijand nummer 1.

Nee, insuline koestert het opgeslagen vet.  Energie toxiciteit is vijand nummer 1 en het gevolg van een langdurige overmatige consumptie aan koolhydraten en vet. Hierdoor blijft insuline hoog en worden we insuline resistent. Calorieën tellen hoeft niet maar calorieën doen er wel toe.

Keto Mythe 9: Blijf bij twijfel kalm en ga door met keto. (Keep Calm Keto on)

Brandstoffen worden in een vaste volgorde door jouw lichaam gebruikt: de glucose in je bloed, het glycogeen in jouw lever, voedingsstoffen uit voeding (uit je maagdarmkanaal). Als laatste is je lichaamsvet aan de beurt. Met het vermijden van alcohol, een hoger eiwitpercentage, vasten en bewegen kan de lichaamssamenstelling verder verbeteren.

Big Fat Keto Lies

Bovenstaande keto mythes zijn uitgebreid beschreven door Marty Kendall in het boek Big Fat Keto Lies. Het is belangrijk dat een voedingspatroon bij je past en dat je het vol kan houden. Het is geen dieet maar een leefstijl die jij jezelf aan kan leren. Beter keto gebruiken, dat gunnen we iedereen. 

Data gestuurd vasten (Data Driven Fasting)

Wat kan je doen wanneer je ketogeen eet en het afvallen stagneert? Het belangrijkste is: zorgen dat je bloedsuiker stabiel is door koolhydraten te beperken. Na een maaltijd mag jouw bloedsuiker hooguit met 1.6 mmol/l stijgen. Dat bereik je relatief eenvoudig met een koolhydraatarm of keto voedingspatroon. Het hoeft niet eens heel streng te zijn, als je maar let op die maximaal 1.6 mmol/l stijging. Dat is de eerste stap. Daarna ga je letten op timing van de maaltijd met Data Driven Fasting (DDF). Meet jouw bloedsuiker voordat je gaat eten om te bepalen of/wanneer je moet eten. Jouw lichaam moet weer leren wat honger en verzadiging is en DDF kan daarbij helpen.

Actieve mensen hebben twee of drie maaltijden per dag nodig en inactieve mensen één of twee. Als je niet genoeg gewicht verliest en/of jouw nuchtere bloedsuiker niet afneemt dan eet je waarschijnlijk te vet. Je kan dan het percentage eiwitten in jouw maaltijden verhogen.

Met DDF hoef je geen calorieën te tellen, het is een simpele methode.

StapLimietOmschrijving
Stabiliseer
bloedsuiker.
< 1,6 mmol/l stijging na maaltijden.Beperk bewerkte koolhydraten
om een gezonde stabiele
bloedsuiker te bereiken.
DDF in schema

Bij Data Driven Fasting DDF gebruik je dus de bloedsuikerconcentratie vóór de maaltijd om de timing van eten te bepalen. Als je wacht met eten totdat jouw bloedsuiker op (of onder) de basislijn zit voorkóm je energie toxiciteit (= teveel eten). Dat betekent dat je af en toe een maaltijd moet uitstellen of overslaan. Als je minder energie opneemt dan je nodig hebt val je af en kan je energie toxiciteit omkeren. 

Meer over Data Driven Fasting.

In samenwerking met Marty Kendall vertalen we zijn methode in het Nederlands. Ondersteuning bij Data Driven Fasting vind je in de supportgroep; Baas over je gewicht, er wordt gewerkt aan uitbreiding van dit aanbod. Uiteraard kan je ook terecht op de uitgebreide Engelstalige site van Data Driven Fasting

Online supportgroepen voor gewichtbeheersing

Probeer nu gratis de FreeStyle Libre 2

Particulieren

Video big fat keto lies door Marty Kendall


Meer informatie

Ketogeen dieet ingrediënten

De ultieme keto-gids voor beginners

Hier vind je informatie die je nodig hebt om te starten met het ketogeen dieet. Wat is keto en wat is het niet? Wat is de beste voeding? Hoe meet je ketonen
valkuilen bij periodiek vasten

Wat zijn de valkuilen bij periodiek vasten?

Wat zijn de valkuilen bij periodiek vasten en hoe ga je daarmee om? In dit artikel geeft Marieke de Groot van de Voedingsacademie herkenbare voorbeelden van valkuilen en oplossingen.