Uit de groepen: met Bernstein en bullet koffie omgaan met Mody 2

“Vandaag wil ik graag mijn mijlpaal met jullie delen”, schreef Marlies Beers in de supportgroep Diabetes 1 in Eigen Hand. Ze had van haar internist Yvo Sijpkens te horen gekregen: “dat ik mijn diabetes officieel heb omgekeerd!!!” Marlies’ diagnose is eindelijk vastgesteld. Ze weet waar ze aan toe is en hoe ze haar waardes stabiel kan houden – ook al is dat lang niet altijd makkelijk.

Verschillende familieleden hadden eerder met diabetes te kampen gehad, dus toen Marlies Beers een aantal jaren geleden bij een apotheekbezoek de kans kreeg om haar bloed te laten controleren, greep ze hem aan. Tot haar verbazing bleken haar bloedsuikerwaardes verhoogd. Haar arts schreef metformine voor. Marlies: “Ik dacht: alleen maar metformine, dan valt het bij mij nog mee.”

Marlies heeft een drukke baan als directeur van een basisschool. Al snel bleek metformine niet voldoende om haar bloedwaardes te stabiliseren. Haar diabetesverpleegkundige wilde dat ze extra medicijnen ging gebruiken. Zelf wilde Marlies onderzoeken wat ze kon bereiken met afvallen, maar de verpleegkundige was het er niet mee eens. ‘Dat lukt je toch niet’, zei ze. Marlies: “Het was soms een strijd. De visies van de leefstijlgeneeskunde en het ziekenhuis kunnen recht tegenover elkaar staan. In het ziekenhuis gaan ze er vaak vanuit dat je alles moet kunnen eten, zolang je maar genoeg insuline spuit.”

Leefstijlwens

Na een verhuizing was Marlies bij een andere huisarts en verpleegkundige terechtgekomen. Ze zag haar kans schoon, besprak haar wens om met haar leefstijl aan de gang te gaan en wees de arts op Je Leefstijl Als Medicijn. De arts ging erin mee om het te proberen.

Ondanks haar aanpassingen bleven haar bloedwaardes echter een uitdaging. Marlies viel flink af, maar de waardes bleven verhoogd. Uiteindelijk kreeg ze gliclazide voorgeschreven, maar dat gaf een heftige allergische reactie. Marlies: “Ik ben gevoelig voor verschillende allergieën. Dat ik uiteindelijk insuline zou moeten spuiten was voor mij een schrikbeeld. Ik was bang voor een nieuwe reactie.”

Op haar verzoek werd Marlies doorverwezen naar Yvo Sijpkens, internist in het Haaglanden Medisch Centrum en medisch adviseur van Je Leefstijl Als Medicijn. Marlies: “Dat iemand naast me stond en ‘out of the box’ met me meedacht, was heel belangrijk voor me.” Samen met Yvo werd de zoektocht voortgezet. Marlies bleek Mody 2 te hebben, de erfelijke aandoening die verantwoordelijk is voor een verminderde werking van de alvleesklier. Marlies: “Doordat we dat nu weten kunnen we de behandeling erop afstemmen.”

Hele mens

“Wat me in de leefstijlaanpak aanspreekt is dat het over de hele mens gaat”, zegt Marlies. “Niet alleen voeding maar ook beweging, slaap, relaties en stress spelen een rol.” Tijdens de coronaperiode ontdekte ze het wandelen en verschillende mogelijkheden om thuis te bewegen en sporten.

Op advies van Yvo Sijpkens is Marlies met het Bernstein-voedingspatroon begonnen, “maar dan iets intensiever”. Het ontbijt wordt vervangen door bullet koffie: koffie met boter en olie. “Mijn collega’s vinden het erg grappig dat ik een paar eetlepels grasboter in mijn koffie doe.” De eerste maaltijd van de dag is pas de lunch, die uit eiwitrijke producten zoals vlees, vis of ei, en vetten bestaat. ’s Avonds komen er pas groentes op tafel.

De supportgroep helpt haar om het dieet vol te houden. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik het soms best zwaar vind. Ik zou liever brood en pasta eten. Maar als ik dat doe, merk ik het meteen. Ik houd het dieet vol omdat ik me er beter bij voel.”

Na haar diagnose weet ze dat ze altijd medicatie nodig zal blijven hebben. Het doel was echter dat ze geen insuline zou hoeven te spuiten, en dat is bereikt. “Mijn waardes zijn goed en ik hoef niet meer bij de internist terug te komen.”

Beetje eigenwijs

Deelname aan de supportgroep heeft Marlies zelfbewuster gemaakt. “Soms doen mensen dingen op advies van hun arts waar ze zelf eigenlijk helemaal niet achter staan. Ik heb geleerd dat het veel kan opbrengen als je een beetje eigenwijs bent en blijft zoeken naar de oplossingen die voor jou het beste werken.”

Ze wil nog een opmerking kwijt: “Het gebruik van een glucosesensor heeft mij echt geholpen. Je ziet wat bepaalde voeding met je doet. Maar de sensor wordt niet vergoed als je niet bepaalde doseringen insuline gebruikt. Terwijl ik er juist alles aan doe om te voorkomen dat ik insuline moet spuiten. Dat vind ik merkwaardig.”

Tips om je bloedwaardes onder controle te krijgen, van Marlies Beers:

  1. Maak een plan: welk doel wil je bereiken, welke stappen moet je daarvoor zetten, en wat en wie heb je daarbij nodig?
  2. Wees eigenwijs. Als een huisarts, diabetesverpleegkundige, diëtist of internist je niet steunt in je plan en visie om je diabetes met je leefstijl aan te pakken, zoek dan verder tot je iemand hebt gevonden die dat wel wil doen.
  3. Het is niet erg om terug te vallen. Het is nooit te laat om het met nieuwe moed op te pakken.
  4. Zoek een manier van eten die bij je past. Zelf ben ik niet van het wegen van voeding en langdurig vasten. Ik heb een eetpatroon gevonden dat voor mij werkt.
  5. Hetzelfde geldt voor bewegen. Zoek een manier die je leuk vindt en kan volhouden.
  6. Als je waardes ondanks inspanningen en afvallen niet omlaag gaan, laat je dan doorverwijzen naar een goede internist.
  7. Accepteer medicatie als het nodig is. Ik kom er nooit meer vanaf en heb medicatie als waardevol hulpmiddel moeten aanvaarden, in plaats van iets waar ik vooral mee wil stoppen. Belangrijker is dat de waardes goed zijn.

Meer lezen over Bernstein