Amber anders eten is zo gek nog niet

Amber Heijneman vindt anders eten zo gek nog niet. Zij heeft diabetes type 1 en heeft haar voeding aangepast. Ze vertelt aan voedingswetenschapper Noor Struik hoe en waarom ze dit heeft gedaan en wat het haar oplevert.

Luister hier de podcast van The Nourishing State

De gespreksonderwerpen in deze podcast

Om je een indruk te geven wat je kan verwachten hebben we de belangrijkste thema’s in deze podcast voor je uitgelicht.

Amber vertelt dat inzicht in de effecten van voeding op diabetes type 1 haar enorm heeft geholpen om zelf invloed uit te oefenen op het verloop van de aandoening. In het interview worden diverse thema’s aangestipt. In het onderstaande artikel lichten we ze toe en vind je achtergrond informatie zodat jij je verder kan verdiepen in deze onderwerpen.

  • Diagnose
  • Symptomen
  • Hoe reageerde je op de diagnose?
  • Wat is diabetes type 1?
  • Dubbele diabetes
  • Effect van voeding en koolhydraten
  • Anders eten? Doe het samen
  • De leefstijlmethode van dokter Bernstein
  • Bernstein in de praktijk
  • Is koolhydraatarm wel goed voor kinderen?
  • Puur en onbewerkte producten
  • Onderzoek voor profiel werkstuk
  • Essentiële macronutriënten
  • Vrije voedingskeuze staat centraal
  • Het belang van kennis en peer-educatie
  • Afstemmen voeding en medicatie
  • Een voorbeeld van een dagmenu
  • Stabiele bloedglucose waarden en gezonde HbA1c

Diagnose en symptomen

Diabetes type 1 is een auto immuunziekte. De bètacellen die in de alvleesklier zitten maken te weinig of geen insuline meer aan. Het gevolg is dat het lichaam de glucose uit het bloed niet kan opnemen. De exacte oorzaak van deze chronische aandoening is onbekend. Op dit moment zijn er twee theorieën. De ene is dat alle bètacellen door het immuunsysteem zijn vernietigd. De andere is dat ze zich anders voordoen en dat ze daarom geen insuline meer maken. De diagnose wordt doormiddel van bloed- en urine onderzoek gesteld.

De symptomen zijn:

  • je drinkt meer dan normaal
  • je moet vaak plassen
  • je voelt je ontzettend moe en hebt geen energie
  • je valt af terwijl je (meer dan) normaal eet
  • je ziet wazig
  • je voelt je misselijk en/ of moet overgeven

1’41”
Amber: Ik was moe en vroeg me af of ik Pfeiffer had. Omdat ik thuis al koolhydraatarm at, heb ik mijn lichaam niet extreem overbelast op dat moment. Ik was eigenlijk al bezig met een soort van behandeling voor een aandoening waarvan ik niet wist dat ik hem had. Daarom denk ik dat ik het redelijk heb kunnen rekken, zonder dat het al te erg werd.

Het was vakantie en mooi weer dus ik besloot om met een vriendin op de fiets naar de film te gaan. Dat was drie kwartier fietsen dus dat is redelijk intens. Ik was heel erg moe en het begon van mijn lichaam energie te vragen die ik niet had. Dus ik kwam uitgeput bij die bios aan.

We dachten: “we doen gezond”, dus we hadden jus d’ orange bij ons en ook een beetje ongezond Malthezers en M&M’s, dat soort dingen hadden we bij ons. In ieder geval een hele hoop koolhydraten. Dus halverwege die film begon ik een dorst te krijgen en moest plassen. Niet normaal. We hadden alleen maar jus d’ orange bij ons en geen water meer, dat was allemaal op. Ik moest halverwege de film zo nodig naar het toilet.

Het was een Marvel film, voor de mensen die dat niet kennen, dan heb je nadat het is afgelopen de end credits. Dus aan het eind van de film dacht ik: “Eindelijk ik kan” maar “oh, nee. Ik moet wachten; end credits.” Dat was echt de ergste bioscoopzit die ik ooit heb gehad. Dus daarna was het echt rennen. Ik heb een Starbucks beker gepikt en die onder de kraan gehouden en maar drinken, drinken, drinken.

We zijn terug gaan fietsen. Halverwege was ik ook weer helemaal gesloopt dus zijn we bij een winkeltje gestopt. Weer een 1/2 l fles water achterover geslagen. Maar het was warm. Dus met mijn stomme kop ook ijs. Dus nog meer koolhydraten. Ik had geen idee. Maar terugkijkend is dat het moment dat het bij mij is omgeslagen van; “het gaat prima en ik ben heel erg moe” naar; “oké, dit gaat belabberd”. Daarna begon ik ook echt veel te drinken, veel te plassen en mijn energie ging achteruit.

Anders eten? Doe het samen

18’23”
Amber: Het is heel leuk. Het koken en bakken is nu echt een gezinsactiviteit geworden. Deels omdat dat praktischer is want vaak tijdens het avondeten koken moet je ook je medicatie al gaan doen. Vanwege de timing. Dat was de praktische kant. Maar iedereen is nu veel betrokkener bij het eten waardoor het ook echt een gezamenlijk ding wordt. Een familiegebeuren.

Noor: Waar je dus eigenlijk in het begin toe geforceerd werd, dat het hele gezin zo met voeding bezig moest zijn. Maar dat je dus nu ook wel ziet dat het juist een hele mooie kant heeft. En dat je dat ook nader tot elkaar brengt.

Amber: Dat is echt heel mooi. Dat je gewoon met zijn allen in de keuken bent. Of ik ben meer met mijn broertje aan het bakken. Dat is hartstikke leuk.

Is koolhydraatarm wel goed voor kinderen?

19’09”
Noor: Je was dus 15 en je broertje die was 7 toen jullie met koolhydraatarm begonnen. Hoe was dat? Want ik krijg best wel vaak vragen over: kan ik dat ook met mijn kinderen doen? Is dat wel goed? Hoe ervaar jij dat?

Amber: Zelf ervaar ik het heel erg goed. Want iedere keer dat we wat aanpasten merkten we ook; Het gaat nu beter”. We pasten het ontbijt aan en ik merkte ook dat ik in de ochtend veel minder last had. Ik begin de dag nu goed dus ben ik niet de halve dag bezig met die foute start te corrigeren. Dus ieder klein dingetje dat we aanpasten merkten we bijna direct bevestiging van; dit helpt.

Daarnaast hebben de diëtisten van ons ziekenhuis meegekeken of we niet iets tekort kwamen. Ze hebben daarover ook met Hanno Pijl contact gehad, omdat hij er al wat meer ervaring mee heeft, en daar gecheckt. En eigenlijk wat we terugkregen was:

Jullie kinderen krijgen meer gezonde producten binnen dan hun leeftijdgenootjes.

Noor: Dat is ook meteen het eerste wat ik denk als ik die vraag krijg. Koolhydraatarm betekent echte pure voeding. Dat betekent gewoon weer eten zoals dat ooit bedoeld was. En de goede voedingsstoffen binnen krijgen. Dus hoe kunnen we denken dat je daarmee tekorten krijgt? En dat je met brood, pasta en koek en snoep dat dat volwaardig is. Ik vind dat zo wonderlijk hoe dat idee een soort van helemaal getwist is.

Hoe die twist is ontstaan en hoe er tegenwoordig wordt aangekeken tegen ‘anders eten’ bij diabetes type 1, bespreekt Professor hoogleraar diabetologie Hanno Pijl in dit artikel.

Meer ontdekken over ‘anders eten’ en diabetes type 1

In de achtergrond artikelen bij deze podcast gaan we in op de volgende onderwerpen:

  • Wat is diabetes type 1?
  • Effect van voeding en koolhydraten
  • Puur en onbewerkte producten
  • Essentiële macronutriënten
  • De leefstijlmethode van dokter Bernstein
  • Onderzoek voor profiel werkstuk
  • Vrije voedingskeuze staat centraal
  • Afstemmen voeding en medicatie

Achtergrond artikelen bij de podcast

Wat is diabetes type 1 ?

Wat is diabetes type 1?

“Uhmm… wat is diabetes type 1 eigenlijk?” deze vraag wordt vaak gesteld aan Amber. In haar animatievideo legt ze het humoristisch en begrijpelijk uit.

Voorbeeld van een dagmenu

Wil je ook anders eten? Kijk voor meer Recepten op deze pagina


Auteur en animator:
Amber werd in 2019 op vijftienjarige leeftijd gediagnosticeerd met diabetes type 1. Kort na haar diagnose startte ze met een koolhydraatarme leefstijl. Ze heeft daardoor stabiele bloedsuikerwaarden en een gezonde HbA1c. Hierdoor kan ze prettig studeren en optimaal presteren. Ze krijgt door haar openheid over haar leefstijl veel steun van haar vrienden. Ze deelt haar ervaringen op Instagram en deze website. Om kennis toegankelijk te maken voor kinderen en volwassenen maakt ze animatie video’s. Daarnaast verzorgt zij ook lezingen en inspiratiesessies. Je kunt haar daarvoor benaderen via ons contactformulier.

In 2022 is zij voor deze activiteiten door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport genomineerd voor de Shakingtree Award. Dit is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan mensen die op positieve wijze aandacht vragen voor verbeteringen in de zorg.

“One of the prime intents of this book is to give you the information you need to learn how to predict your blood sugar levels and how to ensure that your predictions will be accurate. Here the Laws of Small Numbers are exceedingly important.”

Richard K. Bernstein