Een animatievideo van Amber Heijneman
Mijn naam is Amber en ik heb diabetes type 1. Zodra ik dat vertel word ik meestal glazig aangekeken. “Uhmm… wat is diabetes type 1 eigenlijk?” is vaak de vraag die volgt. Diabetes type 1 is een gecompliceerde ziekte. Het is lastig om goed uit te leggen hoe het werkt en wat er allemaal bij komt kijken. Lang begreep ik dat zelf niet eens. In deze video leg ik uit dat diabetes type 1 een auto immuunziekte is, wat hyper en hypo betekent en welke streefwaardes worden aangehouden. Diabetes is een ingewikkelde ziekte dus deze video zal zeker vervolg krijgen. Volg onze kanalen om op de hoogte te blijven!
Over de auteur en animator:
Amber werd in 2019 op vijftienjarige leeftijd gediagnosticeerd met diabetes type 1. Kort na haar diagnose startte ze met een koolhydraatarme leefstijl. Ze heeft daardoor stabiele bloedsuikerwaarden en een gezonde HbA1c. Hierdoor kan ze prettig studeren en optimaal presteren. Ze krijgt door haar openheid over haar leefstijl veel steun van haar vrienden. Ze deelt haar ervaringen op Instagram en deze website. Daarnaast verzorgt zij ook lezingen en inspiratiesessies. Je kunt haar daarvoor benaderen via ons contactformulier.
Wat is diabetes type 1 ?
00:07 Auto immuunziekte
Basically; hoe het begon. Mijn immuunsysteem is dom. Het liep op een dag langs mijn alvleesklier, zag mijn bètacellen aan het werk en dacht; “verdacht”.
Bètacellen: “Maar, wij maken alleen maar insuline….”
Er zijn momenteel twee theorieën. De ene is dat alle bètacellen door het immuunsysteem zijn vernietigd. De andere is dat ze zich anders voordoen en dat ze daarom geen insuline meer maken. Welke van de twee het ook is…. Ik heb een probleem want ik maak geen insuline meer aan.
00:57 Hyperglycemie
Waarom is het een probleem dat je geen insuline aanmaakt?
Oh boy, you are in for a ride. Insuline is een hormoon dat ook wel als sleutel wordt omschreven. Het brengt glucose op de juiste plek zodat het energie levert aan je lichaam. Maar zonder insuline blijft de glucose in je bloedbaan en krijg je een hyper. Dat is een bloedsuiker boven de 10 mmol/l oftewel een te hoge bloedsuiker. Dit kan erg vervelend voelen.
Persoonlijk voel ik me tijdens een hyper:
Een te hoge bloedsuiker kan ontstaan door; te weinig insulinespuiten of verkeerde timing. Kortdurende stress en hormonen, zoals adrenaline en cortisol. Krachtsport waardoor de opgeslagen glucose vrijkomt of een verlaagde insulinegevoeligheid. Een verlaagde insulinegevoeligheid kan ontstaan door bijvoorbeeld, ziekte, temperatuur of hormonen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.
Hypers kunnen erg gevaarlijk zijn. Op korte termijn kan het ketoacidose veroorzaken. Dit is een verzuring van het bloed wat in ernstige gevallen een coma tot gevolg kan hebben. Hoge waardes zijn vooral op langere termijn gevaarlijk omdat ze voor complicaties zorgen aan ogen, hart en vaten, nieren en zenuwen/voeten. Dit wil ik graag voorkomen door mijn bloedsuiker stabiel te houden
02:13 Hypoglycemie
Stabiel? Wat kan er dan nog meer gebeuren? Nou je bloedsuiker kan ook te laag zijn. Om hoge bloedsuikerwaardes te voorkomen of omlaag te krijgen moet iemand met diabetes type 1 zelf insuline toedienen. Dat kan middels injectie met een insulinepen of een insulinepomp. Wanneer ik teveel insuline spuit ten opzichte van de glucose die vrijkomt in mijn bloed wordt mijn bloedsuiker te laag. Dit noem je een hypo; een bloedsuiker onder de 3.5 mmol/l. Dingen zoals duursport en warm weer verhogen de insulinegevoeligheid. Hierdoor beland je dus sneller in een hypo.
Signalen van een lage waarde zijn:
Hypo’s kunnen erg gevaarlijk zijn. Als een hypo te lang duurt kan dit leiden tot bewusteloosheid of coma. Daarom moet je regelmatig je bloedglucose controleren middels een vingerprik of een glucose sensor.
03:21 Streefwaardes
Waar moet je op letten als je je bloedsuiker controleert? Het is belangrijk dat je binnen de streefwaardes blijft. Er is een verschil tussen normaal waardes, van iemand zonder diabetes en streefwaardes voor iemand met diabetes. De nuchtere bloedglucose van een gezonde volwassene ligt tussen de 3.5 en de 6.0 mmol/l. Die van gezonde kinderen ligt tussen de 3.0 en de 6.5 mmol/l. Voor mensen met diabetes is het streven om de bloedglucose tussen de 4 en de 10 mmol/l te houden.
Zelf hou je dagelijkse je bloedsuiker in de gaten. Je dokter kijkt eens in de 3 of 6 maanden mee. Dit doen ze middels het HbA1c, de gemiddelde bloedsuikerwaarde van de afgelopen 3 maanden. De normaal waarde ligt hierbij tussen de 20 en de 42 mmol/mol. Voor diabetespatiënten wordt gestreefd naar een maximum van 53 mmol/mol voor volwassenen en 58 mmol/mol voor kinderen. Dit is waar we naar streven. Maar het blijkt heel moeilijk te realiseren. Deze streefwaardes worden gemiddeld door 2 à 3 op de 10 mensen gehaald. Hoe komt dit en wat kunnen we eraan doen? Hier zal ik in volgende videos verder op ingaan.
Kun je niet wachten op mijn volgende video? Kijk dan op onze pagina Diabetes 1 In Eigen Hand voor meer informatie.
Onderzoek
Voor haar profielwerkstuk deed Amber onderzoek naar; wat is diabetes type 1? Daarbij lag haar focus op zelfmanagement en motivatie. De resultaten van haar onderzoek verwerkt ze in haar animatievideo’s.