Aangenaam! Mijn naam is Veerle van Engen

Als Strategic Health Designer heb ik een grote passie voor hoe voeding kan bijdragen aan een goede, positieve gezondheid. Denk hierbij aan voeding die is afgestemd op elk individu, het ontwerpen van een gezonde voedselomgeving en de laatste ontwikkelingen op de markt en in de technologie. De komende tijd neem ik jullie mee in deze wereld en schrijf ik hier een paar posts over. Eerst een nadere kennismaking!

Wie ben ik?

Met een achtergrond in Strategic Product Design (bachelor Technische Universiteit Eindhoven, master Technische Universiteit Delft) ben ik een creatieve en analytische denker en doener. De naam van mijn studie is een beetje misleidend; ik ontwerp eigenlijk geen producten, wel services en roadmaps. Mijn werk bevat voornamelijk ideeën voor strategieën en services om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren.

Mijn afstudeerwerk richtte zich op hoe supermarkt Jumbo haar klanten met (pre-) diabetes kan ondersteunen. Zo ben ik ook in contact gekomen met de stichting Je Leefstijl Als Medicijn (JLAM). Als ontwerper ben ik altijd geïnteresseerd in anderen: welke ervaringen hebben zij, wat zijn hun dromen…? Bij JLAM zag ik de kracht van elkaar coachen; fantastisch zeg! Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar hoe we dit kunnen versterken, breder implementeren en waar eventueel nog kansen voor verbetering liggen.

Op dit moment werk ik als promovendus op het gebied van zorg, participeer ik in een aantal denktanks, en probeer ik in mijn vrije tijd graag nieuwe koolhydraatarme recepten uit, het liefst lekker pittig ;)

Vanwaar mijn interesse voor leefstijl en voeding?

Een aantal jaren geleden is bij mij coeliakie, gluten-intolerantie, vastgesteld. Omdat ik hier lange tijd geen symptomen van ondervond, heb ik over een aantal jaren tijd verschillende voedingstekorten opgebouwd door de bijbehorende darmschade. Verrast door de diagnose, vroeg ik mij af: tegenwoordig kunnen we van alles meten, van hartslag tot vetpercentage…. waarom weten we dan zo weinig over onze eigen voedingstoestand? Met inzicht hierin had ik veel eerder aan de bel kunnen trekken en daarbij schade kunnen voorkomen.

Met een glutenvrij dieet pakte ik mijn leventje weer op. We aten en leefden gezond; veel beweging, goede nachtrust, veel groente, fruit en natuurlijk soms wat te snoepen. En toch werden we weer verrast: mijn vader bleek een verstopte kransslagader te hebben en onderging met spoed een openhart operatie. Door de schrik bekeken we nogmaals onze voeding. Misschien dan toch geen kaasplank meer in het weekend…?

Tijdens de revalidatie kwam mijn vader in contact met sportarts Hans van Kuijk (bekend van GezondDorp Leende en zijn boek van GezondDorp naar GezondLand en ook betrokken bij JLAM). Ik kan me nog goed herinneren dat hij thuiskwam en zei: vet is niet het probleem, koolhydraten zijn de boosdoener. Deze ervaringen hebben mijn ogen geopend over de impact van voeding: we kunnen er zoveel mee voorkomen en verbeteren. Zo is mijn passie voor voeding ontstaan en ben ik me hierin verder gaan verdiepen. Ik leerde dat er ontzettend veel factoren invloed hebben op welke voeding iemand nodig heeft. Iedereen is immers uniek. Naast algemene richtlijnen zie ik daarom veel potentie in voeding als maatwerk, oftewel gepersonaliseerde voeding.

Iets betekenen voor anderen

Mijn ouders en ik zijn omgeschakeld naar koolhydraatarm eten. Dat lijkt ons goed te passen en we voelen ons daar goed bij! Een goede, positieve gezondheid gun ik iedereen. En hoe fijn is het dat we hier zelf een steentje aan kunnen bijdragen door een gezonde levensstijl? Natuurlijk gaat dit met vallen en opstaan en dan is de support van anderen ontzettend behulpzaam. Want: we hoeven het niet alleen te doen. Ik droom van een wereld waarbij we samen verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid en welzijn, van ons en de wereld. Deze opgebouwde kennis, nieuwsgierigheid en oog voor kansen maken dat ik met veel zin en passie bijdraag om leefstijlgeneeskunde te promoten en te versnellen. 

Online presentatie van de master thesis van Veerle van Engen


De volgende post in de serie personalised nutrition


Meer informatie

Boeken over voeding en leefstijl