Veerle van Engen – ontwerper van een gezonde voedselomgeving

Veerle van Engen – Ontwerper van een gezonde voedselomgeving

Aangenaam! Mijn naam is Veerle van Engen

Als Strategic Health Designer heb ik een grote passie voor hoe voeding kan bijdragen aan een goede, positieve gezondheid. Denk hierbij aan voeding die is afgestemd op elk individu, het ontwerpen van een gezonde voedselomgeving en de laatste ontwikkelingen op de markt en in de technologie. De komende tijd neem ik jullie mee in deze wereld en schrijf ik hier een paar posts over. Eerst een nadere kennismaking!

Wie ben ik?

Met een achtergrond in Strategic Product Design (bachelor Technische Universiteit Eindhoven, master Technische Universiteit Delft) ben ik een creatieve en analytische denker en doener. De naam van mijn studie is een beetje misleidend; ik ontwerp eigenlijk geen producten, wel services en roadmaps. Mijn werk bevat voornamelijk ideeën voor strategieën en services om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren.

Mijn afstudeerwerk richtte zich op hoe supermarkt Jumbo haar klanten met (pre-) diabetes kan ondersteunen. Zo ben ik ook in contact gekomen met de stichting Je Leefstijl Als Medicijn (JLAM). Als ontwerper ben ik altijd geïnteresseerd in anderen: welke ervaringen hebben zij, wat zijn hun dromen…? Bij JLAM zag ik de kracht van elkaar coachen; fantastisch zeg! Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar hoe we dit kunnen versterken, breder implementeren en waar eventueel nog kansen voor verbetering liggen.

Op dit moment werk ik als promovendus op het gebied van zorg, participeer ik in een aantal denktanks, en probeer ik in mijn vrije tijd graag nieuwe koolhydraatarme recepten uit, het liefst lekker pittig 😉

Vanwaar mijn interesse voor leefstijl en voeding?

Een aantal jaren geleden is bij mij coeliakie, gluten-intolerantie, vastgesteld. Omdat ik hier lange tijd geen symptomen van ondervond, heb ik over een aantal jaren tijd verschillende voedingstekorten opgebouwd door de bijbehorende darmschade. Verrast door de diagnose, vroeg ik mij af: tegenwoordig kunnen we van alles meten, van hartslag tot vetpercentage…. waarom weten we dan zou weinig over onze eigen voedingstoestand? Met inzicht hierin had ik veel eerder aan de bel kunnen trekken en daarbij schade kunnen voorkomen.

Met een glutenvrij dieet pakte ik mijn leventje weer op. We aten en leefden gezond; veel beweging, goede nachtrust, veel groente, fruit en natuurlijk soms wat te snoepen. En toch werden we weer verrast: mijn vader bleek een verstopte kransslagader te hebben en onderging met spoed een openhart operatie. Door de schrik bekeken we nogmaals onze voeding. Misschien dan toch geen kaasplank meer in het weekend…? Tijdens de revalidatie kwam mijn vader in contact met sportarts Hans van Kuijk (bekend van GezondDorp Leende en zijn boek van GezondDorp naar GezondLand en ook betrokken bij JLAM). Ik kan me nog goed herinneren dat hij thuiskwam en zei: vet is niet het probleem, koolhydraten zijn de boosdoener. Deze ervaringen hebben mijn ogen geopend over de impact van voeding: we kunnen er zoveel mee voorkomen en verbeteren. Zo is mijn passie voor voeding ontstaan en ben ik me hierin verder gaan verdiepen. Ik leerde dat er ontzettend veel factoren invloed hebben op welke voeding iemand nodig heeft. Iedereen is immers uniek. Naast algemene richtlijnen zie ik daarom veel potentie in voeding op maatwerk, oftewel gepersonaliseerde voeding.

Iets betekenen voor anderen

Mijn ouders en ik zijn omgeschakeld naar koolhydraatarm eten. Dat lijkt ons goed te passen en we voelen ons daar goed bij! Een goede, positieve gezondheid gun ik iedereen. En hoe fijn is het dat we hier zelf een steentje aan kunnen bijdragen door een gezonde levensstijl? Natuurlijk gaat dit met vallen en opstaan en dan is de support van anderen ontzettend behulpzaam. Want: we hoeven het niet alleen te doen. Ik droom van een wereld waarbij we samen verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid en welzijn, van ons en de wereld. Deze opgebouwde kennis, nieuwsgierigheid en oog voor kansen maken dat ik met veel zin en passie bijdraag om leefstijlgeneeskunde te promoten en te versnellen. 

Online presentatie van de master thesis van Veerle van Engen

Een artikel geschreven door Ir. Veerle van Engen

Leefstijl op maat – de volledige planning van artikelen door Veerle

Als Strategic Health Designer heb ik een passie het ontwerpen van een gezonde voedselomgeving en personalised nutrition, dus afgestemd op jou.

Lees het artikel

Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de gezondheid. Hoe reageer ik op bepaalde voeding? Individueel voedingsadvies op maat.

Lees het artikel

koolhydraten, eiwitten, vetten, ketonen, macronutriënten, micronutriënten, vitamines, mineralen. Een duidelijke uitleg door Veerle van Engen 

Lees het artikel

Verkeerde voeding maakt je ziek maar de juiste voeding kan je ook weer genezen. De twee gezichten van voeding. Welk gezicht kijkt naar jou?

Lees het artikel

Heb je diabetes type 2 dan is voeding vaak de oorzaak maar ook de oplossing. Zoek jij een oplossing dan helpt dit artikel jouw op weg

Lees het artikel

Ongezonde voeding kan problemen veroorzaken en gezonde voeding kan worden ingezet als (preventief) medicijn. Hoe nu verder met deze kennis?

Lees het artikel

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Voeding op maat – personalised nutrition

In deze serie van artikelen geeft Ir. Veerle van Engen haar visie over voeding op maat, voeding op recept, voeding die het best bij jou past.

Lees ook haar thesis op de site van TU Delft Towards shoppable health

Of bekijk de de online presentatie van de master thesis van Veerle

 

Wil jij zelf ook meedenken?

Het platform Leefstijl Als Medicijn heeft openbare groepen op Facebook en LinkedIn voor iedereen die mee wil praten en denken over een gezondere, duurzame en vitale samenleving. Word je ook lid? Je bent van harte welkom!

Lid worden van de Facebookgroep

Leefstijl als Medicijn platform op LinkedIn

Steun het werk van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Help ons om het aantal mensen met diabetes type 2 en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen terug te dringen.

Doe een gift

Contact opnemen

Inschrijven voor onze nieuwsbrief