Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de gezondheid. Hoe reagereer ik op bepaalde voeding? Individueel voedingsadvies op maat

Ir. Veerle van Engen kijkt naar de (nabije) toekomst.

Voeding op maat

Ping…! Snel pakt Anna haar telefoon erbij. Ze is benieuwd: zijn er nieuwe bloedwaarden bekend? Is mijn ijzer weer op pijl? En wat zullen de keuze zijn voor volgende week? Uit wat voor lekkers kan ik kiezen?
Anna heeft gelijk: een nieuw bericht van Je Leefstijl Als Medicijn (JLAM). Ze opent de app. Een glimlach verschijnt op haar gezicht. Yes, ze heeft baat gehad bij de wok met kippenlevers, de bulgur salade met spinazie en de heerlijke notenrepen. Dubbel feest: de afgelopen weken heeft ze van heerlijke maaltijdboxen genoten die precies op haar behoeftes waren afgestemd. En naar nu blijkt: dat heeft zijn vruchten afgeworpen!
Anna heeft niet alleen lekker gegeten, ze is ook veel te weten gekomen over wat voeding met haar doet. Zo droeg ze een week lang een glucose meter om te zien hoe ze op koolhydraten reageert. Daaruit bleek dat gekookte aardappelen een flinke bloedsuikerpiek veroorzaken. Daarentegen reageert ze goed op bulgur. En mocht ze toch trek hebben in gekookte aardappelen, dan kan ze de bloedsuikerpiek onderdrukken door deze te combineren met wat rauwkost en jus.
Anna scrolt door de maaltijdboxen waar ze de komende week uit kan kiezen. Voor de dinsdag heeft ze keuze uit een aantal maaltijden met kikkererwten. Slim, want die koolhydraten kan ze goed gebruiken tijdens haar wekelijkse tennisles. Handig, JLAM weet dat Anna die dag weinig tijd heeft om te koken door een late vergadering. En lekker, granaatappels, komijn, tahin; Anna houdt wel van maaltijden met een Oosters tintje. Anna grinnikt: Goh, na een paar maanden kent JLAM mij misschien zelfs beter dan ik zelf!
En dan komt haar moeder zaterdag lunchen. Gelukkig biedt JLAM ook nu ondersteuning. Een pompoensoep met zadencrackers blijkt goed bij de voorkeuren en gezondheid van beide dames te passen.
In de app kan Anna ook losse producten bestellen van diverse supermarkten. Anna wil ook nog iets lekkers voor bij de koffie en denkt eigenlijk meteen aan chocolade. JLAM doet haar een suggestie. Voor Anna is de beste keus een pure reep met hazelnoten. En gaat ze voor de gezondste keuze, dan wordt ze meteen beloond met spaarpunten. Dus, de keuze is snel gemaakt: de reep in het digitale schap van de supermarkt lonkt, en gaat snel bij het mandje erbij.
Tijdens het afronden van de bestelling ziet Anna dat er bij de levering ook een nieuwe zelftest wordt meegeleverd. Met deze zelftest kan Anna bepalen hoe het met haar cholesterol staat. Deze test doet ze makkelijk thuis. Met een vingerprikje vangt ze een druppel bloed op in een klein apparaatje met een chipje. Na 15 minuten verschijnt de uitslag en wordt deze automatisch ook met JLAM gedeeld. Life was never so easy, tasty and healthy!

Persoonlijk voedingsadvies – personalised nutrition

Is dit een verhaal uit 2025? Zou jij ook willen weten hoe goed gevoed je bent? Welke ingrediënten en voedselcombinaties jou gezondheidswinst kunnen opleveren, of juist kunnen schaden? Oftewel: zou jij in de schoenen van Anna willen staan?
Bovenstaand verhaal schetst een mogelijk toekomstbeeld. Een toekomst waarin we meer weten over onze eigen gezondheid en ook beter in staat worden gesteld om de eigen gezondheid te verbeteren en te koesteren. Hierbij ligt de focus op het meten, het liefst preventief voordat er problemen zijn ontstaan, en het optimaal benutten van deze meetresultaten. De resultaten blijven niet een nummertje, informatie die je tot je neemt en waarvan je geen idee hebt wat je ermee moet doen. Er worden acties aan gekoppeld, zodat iedereen in staat is om een goede gezondheid na te streven. En in veel gevallen kan dit met juiste, natuurlijke voeding. Maar de technologie zal niet stilstaan, dus wie weet wat er over een paar jaar op ons bord kan liggen?
Nieuwsgierig geworden? In bovenstaand fictief toekomstbeeld kwamen meerdere onderwerpen voorbij, zoals voeding afgestemd op ieder individu, de rol van de voedselindustrie, zoals aanbieders van maaltijdboxen, en nieuwe diagnostische testen om inzicht te verkrijgen over je gezondheid. De komende tijd verschijnen een aantal informatieve posts rondom deze thema’s.

De volgende post in de serie personalised nutrition

De vorige post

De toekomst is al begonnen en Stichting Je Leefstijl Als Medicijn denkt mee

en deze toekomst is eigenlijk al begonnen. Zo schreven JLAM en TNO in 2018 al gepersonaliseerde voeding. TNO loopt voorop. Vandaag is dit onderwerp nog steeds actueel en komt het al steeds dichterbij de werkelijkheid. Zo gaan 30 deelnemers van ons leefstijlprogramma voor mensen met diabetes aan de slag met persoonlijke voeding op basis van glucose metingen (zie artikel).Lees ook het artikel op de site van onze partner TNO:Hoe een persoonlijk voedingsadvies bijdraagt aan de gezondheid

TNO Onderzoek Gluco-Insight de toekomst begint nu

Deelnemers met diabetes type 2 gaan een aantal maanden gepersonaliseerde maaltijdboxen van Ekomenu gebruiken. Via een onderhuids geplaatste continu glucosesensor wordt dan jouw glucosewaarde naar je smartphone en naar de onderzoekers gestuurd. Zo kan men beter onderzoeken welke voedingscombinaties het beste passen bij mensen met diabetes type 2. Lees meer

Onderzoek naar de invloed van leefstijl op glucosewaarde TNO en LUMC
Onderzoek naar de invloed van leefstijl op glucosewaarde TNO en LUMC

Boeken over voeding en leefstijl