Hoe zorg je voor een positieve spiraal omdat je leefstijlgedragingen elkaar positief beïnvloeden? In dit artikel deelt revalidatiewetenschapper, fysiotherapeut, leefstijltherapeut en docent Jaap Wonders ervaringen uit zijn werk in de praktijk en zoomt hij in op delen uit zijn populairwetenschappelijke leefstijlboek ‘Alledaags wonderlijk leven’.

Door Jaap Wonders, auteur ‘Alledaags wonderlijk leven’

Een waargebeurd verhaal uit de praktijk

Een vrouw van 63 komt bij de fysiotherapeut — die zich ook gespecialiseerd heeft in leefstijltherapie — met de hulpvraag dat ze van haar pijnklachten aan de buitenzijde van haar heup af wil komen en weer makkelijk de trap wil kunnen nemen. Deze vrouw heeft al ruim drie jaar pijnklachten en ondanks een aantal verschillende behandelingen (zoals massages en injecties) blijft de pijn aanwezig. De fysiotherapeut/leefstijltherapeut onderzoekt de klacht en doet navraag naar de leefstijl van mevrouw.

Ander advies

De klachten lijken te zijn ontstaan uit een overbelasting van de pezen aan de buitenzijde van de heup. Enerzijds omdat de spieren in haar bovenbenen, heupen en ‘core’ onvoldoende krachtig zijn en anderzijds omdat ze fors overgewicht heeft. Diëten uit het verleden hebben geresulteerd in een jojo-effect van snel veel afvallen en snel veel aankomen en gaven geen verandering in de pijn. Deze keer was het advies van de therapeut anders dan bij andere zorgverleners; werk aan je spierkracht en neem voeding die een ontstekingsmodulerend en spierversterkend effect heeft.

Positieve spiraal

Na drie maanden is mevrouw geheel van haar pijnklachten aan de buitenzijde van haar heup verlost, kan ze weer traplopen en is ze vijf kilogram afgevallen. Maar bovenal is ze in een positieve spiraal van gezondheid en geluk terechtgekomen. Ze bedankt haar fysiotherapeut/leefstijltherapeut met een reep pure chocolade en een leuke kaart (dat is gezonder dan een taart) en gaat zelf verder met krachtoefeningen, gezond eten en ze past ook andere aspecten van haar leefstijl aan. Zo is ze erachter gekomen dat haar eetfrequentie te hoog lag en ze beter slaapt als ze ’s ochtends al een rondje wandelt in de frisse buitenlucht. Ze is daadwerkelijk een gelukkiger mens geworden en zit lekkerder in haar vel.

De onderbouwing van een gezonde leefstijl

Mijn boek ‘Alledaags wonderlijk leven’ is een populairwetenschappelijk boek waarin je kunt lezen over de vele aspecten die komen kijken bij een gezond leven. Denk daarbij aan positieve gezondheid, positieve psychologie, energie, natuur, gezond oud worden, voeding, beweging, slaap, houding, stress en pijn.

Door simpelweg een of twee aspecten in je leven te veranderen of toe te voegen, kun je in een positieve spiraal van gezondheid en geluk belanden. Zo heeft gezonder eten invloed op de kwaliteit van slaap, goed slapen zorgt er weer voor dat je overdag meer zin hebt om te bewegen en meer bewegen zorgt weer voor de vermindering van negatieve stress, waardoor je pijngevoeligheid afneemt en je positieve mindset toeneemt. En zo kunnen we nog wel even door gaan.

De casus van de mevrouw met heupklachten is slechts een van de vele voorbeelden van iemand met pijnklachten die beperkt is in haar dagelijks functioneren en daardoor minder beweegt, ongezonder eet, aankomt in gewicht en slechter slaapt. Daar word je over het algemeen niet vrolijk en gelukkig van. Als je je best doet om van het alledaagse leven een wonderlijk leven te maken, kun je zelf ervaren dat je meer energie krijgt en meer positieve emoties gaat ervaren, en dat maakt wel gelukkiger. Gelukkig hoef je geen pijn te hebben om gezonder te worden.

Investeer in jezelf en in je toekomst door praktische, onderbouwde tips uit het leefstijlboek ‘Alledaags wonderlijk leven’ op dagelijkse basis toe te passen. Of dit nu is meer tijd in de natuur doorbrengen (vele studies laten zien dat natuur positieve gezondheidseffecten heeft op allerlei niveaus), jezelf regelmatig een boost geven door onder de koude douche te gaan staan (ook hier zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan, waaruit we kunnen concluderen dat blootstelling aan koude goed is voor het onder andere het immuunsysteem en het laaggradige ontstekingen laat verminderen) of minder vaak en met meer variatie gaan eten (de eetfrequentie en de variatie van voeding hebben volgens onderzoekers duidelijk effecten op de metabolische gezondheid). Met 23 pagina’s aan literatuurverwijzingen is het leefstijlboek ‘Alledaags wonderlijk leven’ een sterk onderbouwd verhaal waarin steeds de koppeling gemaakt wordt met de praktijk.

Voor wie is ‘Alledaags wonderlijk leven’ geschreven?

Ik heb mijn boek geschreven als naslagwerk voor gezondheidsprofessionals, voor patiënten en voor iedereen die liever geen patiënt wil worden. Het is een boek waarin een breed scala aan onderwerpen die met gezond leven te maken hebben de revue passeren, en al deze onderwerpen worden zowel vanuit een wetenschappelijk kader als vanuit praktisch oogpunt bekeken.

Eerder schreef Jaap Wonders een kort e-book over leefstijl dat veelvuldig is gelezen door volgers van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en waarvan de opbrengst geheel naar de stichting is gegaan. Iedereen die dit e-book al heeft gelezen, zal het 228 pagina’s tellende leefstijlboek ‘Alledaags wonderlijk leven’ weten te waarderen en iedereen die het e-book nog niet heeft gelezen maar wel iets meer over gezond leven wil leren, zal verrast worden door de inhoud van zijn ‘echte’ boek. Als afsluiter delen we graag deze mooie aanbeveling van huisarts en leefstijlprofessional Chris Otten waarvan een quote achter op het boek staat:

“Inspirerend boek, met humor geschreven, voor iedereen die meer wil weten over de verschillende aspecten van een gezonde leefstijl en meteen aan de slag wil om leefstijlveranderingen toe te passen. Zeer motiverend!”


Meer informatie