Wim Tilburgs in gesprek met Bea Pols in haar Compleet Gezond podcast.

Mijn persoonlijke zoektocht naar gezondheid.

vanaf 1’50”
Mijn gidsen naar het juiste pad.
Robert Lustig – Sugar the bitter truth.
Gary Taubes – Why we get fat.
Peter Attia MD – An Advantaged Metabolic State: Human Performance, Resilience & Health

Een plus een is twee geneeskunde

vanaf 04’20”
Professor Hanno Pijl: 1 + 1 = 2 geneeskunde.
Stop er geen glucose in dan hoef je het ook niet naar beneden te spuiten.

De leefstijlelementen of leefstijlpijlers.

vanaf 05’30”
Aanpassen voeding daardoor kreeg ik weer meer energie en kwam ook weer de zin om meer te gaan bewegen. Mijn dag en nacht ritme herstelde.
Stressreductie
Relaties – zingeving, houden mensen van je? Houd je van jezelf? Waar kom je voor uit bed?
Echter voeding is wel 60% van het gezondheidsproces als je eenmaal sterk metabool ontregeld bent.

Van persoonlijke ervaring naar een missie

vanaf 06’00”

  • Ik ben gaan bloggen en via Facebook mijn verhaal gaan delen om anderen te inspireren
  • Gebruik gemaakt van mijn beroepsmatige kennis op het gebied van ICT en marketing.
  • Door veel studie meer kennis verkregen op het gebied van de leefstijlgeneeskunde en coaching.
  • Op zoek gegaan naar artsen en wetenschappers om mee samen te werken en de visie verder te onderbouwen.

Van ziekenzorg naar gezondheidszorg

vanaf 7’14”

Gezondheidszorg 2.0

Samenwerking van patiënt arts en wetenschap.

Ik ging dus op zoek naar artsen en wetenschappers die voorop liepen bij de transitie van ziekenzorg naar gezondheidszorg. Zo kwam ik bij:

Gezondheidszorg 2.0

Sportarts Hans van Kuijk oprichter van GezondDorp Leende samen met huisarts Norbert van den Hurk.

Professor Hanno Pijl en Ben van Ommen van TNO
Initiatiefnemers van LifeStyle4Health, het Nederlands Innovatiecentrum voor leefstijlgeneeskunde.
We zaten samen in een radio uitzending bij NPO radio 1 en ik heb toen besloten om een Stichting op te richten die een stem kan zijn voor de patiënten in de leefstijlgeneeskunde.
Zoals je dus arts en leefstijl hebt. Wij zijn dus patiënt en leefstijl.
Ik heb hiervoor nog de domeinnamen leefstijlvereniging.nl en leefstijlvereniging.org en het domein www.patientenleefstijl.nl. Echter deze worden tot op heden nog niet gebruikt.

Internist Dr. Yvo Sijpkens.
Dr. Yvo Sijpkens is sinds januari 2008 internist bij het Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Zijn focus ligt op hoge bloeddruk, diabetes, chronische nieraandoeningen en cardiovasculair risicomanagement. Daaraan voorafgaand werkte hij ruim 13 jaar als internist-nefroloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waar hij ook zijn studie geneeskunde en zijn doctoraal heeft gedaan. 

Leefstijlgeneeskunde heeft zijn bijzondere aandacht. Daarom zijn we als Stichting Je Leefstijl Als Medicijn enorm blij dat dokter Yvo Sijpkens als een van onze medisch adviseurs betrokken is bij onze stichting. 

Cardioloog Jeroen Lammers van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Samen zetten we ons in voor #GezondHelmond.

Waarom een patiëntenvereniging?

vanaf 08’30”

We moeten terug naar een holistische aanpak van leefstijlgerelateerde aandoeningen. Als je naar het ziekenhuis gaat word je als het ware in stukjes gehakt. Een stukje voor de cardioloog, de nefroloog, de neuroloog, de psychiater of de internist.
Datzelfde zien we bij de patiënten verenigingen. Je hebt de Hartstichting, het Diabetesfonds, het Longfonds, de Hersenstichting eigenlijk dus dezelfde specialisaties als die je in het ziekenhuis ziet. Maar we zien dat mensen vaak meerdere chronische aandoeningen tegelijk hebben.
Met bijbehorende voedingsadviezen die elkaar vaak tegenspreken. mensen hebben geen idee meer waar ze goed aandoen. Dat is waar wij sterk in zijn. We hebben zicht op een basis advies rondom voeding wat voor meerdere aandoeningen effectief is. Mensen met diabetes type 2 hebben vaak ook medicatie voor het hart en zijn daardoor bij een cardioloog en bij een internist. Dus bij welke vereniging moeten die mensen dan lid worden?
Terwijl de oorzaak en ook vaak de remedie voor deze aandoeningen ligt in de aanpak van de leefstijl.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

En daarom is er nu deze Stichting. We delen kennis van artsen en wetenschappers in combinatie met citizen science en persoonlijke ervaringen.
Maar ook hebben we supportgroepen, mensen die elkaar steunen. Ik ben zelf begonnen met een supportgroep voor mensen met diabetes type 2.

Maar we hebben een zelfde supportgroep voor mensen met diabetes type 1. Deze groep is opgezet door een moeder met 2 kinderen met diabetes type 1. Nu is het zo dat mensen met diabetes type 2 vaak van de medicatie af kunnen komen. Dat kan niet met diabetes type 1. Maar wat we wel zien is dat deze mensen (volwassenen en/of kinderen) met behulp van voeding en leefstijl vaak veel betere glucose waardes halen met minder insuline waardoor de kans op complicaties in de loop der tijd een stuk kleiner wordt.

Daarnaast hebben we een groep voor mensen met migraine. Want ook hier zien we een groot verband van migraine en leefstijl. Als jij met migraine naar het ziekenhuis gaat dan sturen ze je naar een neuroloog maar er is voor een aantal van deze mensen met voeding heel veel winst te behalen. Iets waar de neuroloog meestal niet naar kijkt en eigenlijk ook niet voor geleerd heeft.

Datzelfde zien we bij mensen met een bipolair stoornis, met bepaalde vormen van kanker, we hebben een groep voor mensen met psoriasis. De groepen worden geleid door ervaringsdeskundigen en we doen dat heel laagdrempelig via online groepen onder andere op Facebook.

Van GezondDorp naar GezondLand met Je Leefstijl Als Medicijn

Maar we zijn niet alleen online actief, we zijn nu onze aanpak aan het uitrollen in diverse gemeenten in Nederland. Dit dan gebaseerd op de beweging die in GezondDorp Leende is gestart. De ervaringen in Leende hebben de mensen daar beschreven in het boek Van GezondDorp naar GezondLand en die visie dragen wij als Stichting Je leefstijl Als Medicijn samen met Stichting GezondDorp uit.

Zo zet ik me heel actief in voor #GezondHelmond waarbij ik me vooral focus op de aanpak samen met het landelijke programma 2diabeat en het gedachtengoed van Machteld Huber in de vorm van haar concept Positieve Gezondheid.

Bea:
Ik herken dat inderdaad. Ik had hoge bloeddruk en kreeg daar medicatie voor. Meteen kreeg ik er toen ook statines bij terwijl mijn cholesterol niet eens te hoog was. Daarnaast kreeg ik migraine en kreeg ik ook daar medicatie voor. Dus je gaat op een gegeven moment met vier soorten pillen de deur uit. En dan is het zo; je gaat eens een paar dagen weg dan heb je al meteen een hele tas mee voor je medicijnen want elk moment kon die migraine de kop opsteken. Uiteindelijk ben ik nu van al die medicatie af, de bloeddruk is goed en de migraine is weg en ook dat allemaal dankzij leefstijl en voeding.

Wim
Inderdaad net wat ik zeg. Er is een holistische aanpak nodig. Als jij naar de neuroloog gaat dan krijg je een pilletje voor de migraine. En als je depressief bent dan denkt de psychiater vaak dat het een probleem is van een bepaald tekort aan een stofje in de hersenen. Maar vaak is de oorzaak bij deze aandoeningen insuline resistentie en in dit geval dan vooral insulineresistentie in de hersenen. Je hersenen hebben gewoonweg niet voldoende energie om voldoenden neurotransmitters en hormonen aan te maken. Je hebt dan dus niet echt dat stofje tekort maar een energie tekort. Je ziet dat nu ook met Alzheimer. Het aantal mensen dat hieraan lijdt stijgt enorm en ook hier zien we weer dit verband met insulineresistentie in de hersenen. Want we moeten niet vergeten je hersenen hebben ontzettend veel energie nodig. Een groot deel van jouw dagelijkse energie inname gaat naar je hersenen. En als die energievoorziening verstoord is dan wordt je depressief of krijg je een burn-out, migraine of iets dergelijks. Maar het gezegde een gezonde geest in een gezond lichaam is naar mijn idee echt wel van toepassing.

Bea
Inderdaad of je jezelf nu elke dag voedt met fastfood en sterk bewerkte voeding. Of je neemt verse gevarieerde maaltijden met veel groenten en gezonde natuurlijke gifvrije producten. Dan kun je je voorstellen dat die hersenen anders functioneren, zeker als die foute voeding dan jaren doorgaat.

Inderdaad. Recentelijk is daar ook weer een interessant artikel over geschreven, mensen met obesitas zijn ondervoed. Mensen krijgen alleen maar energie binnen door het eten van producten vol met snelle koolhydraten suikers en industriële vetten. (bijvoorbeeld een Marsreep) maar jouw lichaam heeft ook bouwstenen nodig. Eiwitten, vitamines en mineralen. Dus wat gaat jouw lichaam zeggen. Ik heb bouwstenen nodig dus ga maar eten (honger). Maar je geeft je lichaam geen bouwstenen maar je geeft het weer meer energie. Dus in feite is een ziekte zoals diabetes type 2 een energie ziekte. Dus de allerbelangrijkste boodschap is EET REAL FOOD. Geen pakjes en zakjes. Eet natuurlijke producten, eet gevarieerd, probeer zoveel mogelijk (micro) nutriënten per calorie te eten. Zodat je echt aan je dagelijkse behoeftes komt zoals selenium zink magnesium vitamines enz. Hierdoor voel je je beter verzadigd en is het ook makkelijker om wat minder te eten. Wat je vaak hoort in de keto en lowcarb wereld wereld; ga maar vet eten en je valt af, dat is niet helemaal zo. Het is vaak én én. Calorieën tellen ook. Maar als jij de hele dag honger hebt is dat heel moeilijk. Kwaliteit van voeding helpt je dus om ook makkelijker wat minder te eten en dus ook makkelijker om af te vallen.

Van sommige medicatie wordt je dik

Van sommige anti-depressiva word je dik. Van insuline word je dik. Van prednison word je dik. Dat is heel goed beschreven in het boek ‘Vet Belangrijk’ door hoogleraar Liesbeth van Rossum, die aangeeft dat er meer oorzaken kunnen zijn waardoor mensen dik worden of blijven.

Bea
Liesbeth komt ook binnenkort als gast van de podcast.

Hoe zit het met beweging – sport

Dat is voor mij op dit moment een beetje wat aan de extreme kant.
Wandelen is erg belangrijk maar dat is dan ook vaak ook een stukje meditatie en rust. Ik denk in ieder geval dat het heel belangrijk is dat je voldoende eiwitten eet en dat je als het kan ook aan spieropbouw doet want daarmee houd je je metabolisme hoog. En als jij nooit aan sport doet en je gaat wandelen dan is wandelen al een vorm van krachttraining.

Start to run

Ik kon in 2015 nauwelijks nog 500 meter wandelen en toen kwam die lockdown en de sportscholen gingen dicht. Toen ben ik gaan hardlopen want dat was het enige wat toen nog kon. En ik kreeg daar echt plezier in. En als bijvangst het vermindert stress. Stress is een belangrijke pijler en nu in deze tijd ga je van de ene online meeting in de volgende en dat is dan best zwaar. Maar ik heb het net ook even gedaan voor deze podcast. Na een hele ochtend vol online meetings even mijn hardloopschoenen aan en 5 km hardlopen en ik kom terug en ik zit weer helemaal vol energie en de stress is helemaal weg. Op 10 april ga ik een halve marathon lopen en dat dan op mijn 61ste gewoon als een soort van uitdaging van iemand die geen 500 meter meer kon lopen op zijn 55ste. Maar eigenlijk is dat wel wat te lang en niet nodig voor gezondheid.

Maar elke atletiekclub in Nederland heeft bijvoorbeeld het programma start to run. Daar kun je op heel laagdrempelige manier met professionele begeleiding weer leren om 3 km te kunnen joggen. Ik denk dat ieder mens ongeacht de leeftijd – mits je lichamelijk nog alles redelijk in orde hebt – in staat moet zijn om 3 kilometer te joggen. Dus ik kan iedereen aanraden. Informeer bij de lokale atletiekclub en daar leren ze je in 8 weken om 3 kilometer te kunnen joggen.

Start to run bij de Helmondse Atletiek Club HAC

Voor mij was het lid worden van een club meer dan alleen samen hardlopen. Er is ook het sociale aspect. Na het sporten samen een kopje koffie of thee in de kantine. Je leert nieuwe mensen kennen ook een belangrijke leefstijl element – relaties – ergens bij horen. Ook dat is leefstijl.