Ultrabewerkt voedsel hangt samen met verminderde gezondheid kinderen

Bij zowel 3 tot 5 jaar als 12 tot 15 oude kinderen is een relatie aangetoond van het eten van bewerkt voedsel met met mindere fysieke prestaties. Bij de eerste groep werden geringere motorische vaardigheden vastgesteld, en bij de tweede een slechtere cardiovasculaire fitheid.

Eerder onderzoek heeft een relatie aangewezen van ultrabewerkt voedsel en een groter risico op hartproblemen bij volwassenen. Over wat de gevolgen zijn voor kinderen is nog minder bekend. Een Amerikaanse studie die deze maand werd gepubliceerd werpt licht op de zaak.

Frisdrank en pizza’s

Voor de studie werd gebruik gemaakt van de data van een onderzoek onder 1.500 kinderen waarbij hun fysieke activiteit, fitheid en voedselinname werden vastgelegd. Onder ultrabewerkt voedsel werd verstaan verpakte snacks, ontbijtproducten zoals corn flakes, snoep, frisdrank, gezoete vruchtdrankjes, soep uit blik en kant en klare maaltijden zoals pizza’s en hamburgers.

Bij de 3 tot 5-jarige kinderen uit het onderzoek werden de motorische vaardigheden gebruikt als maatstaf van hun fysieke conditie. De kinderen met de slechtste motorische vermogen consumeerden dagelijks 273 calorieën meer bewerkt voedsel dan kinderen die het het beste deden. Bij kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 jaar werd de cardiovasculaire gezondheid als criterium van de fysieke gesteldheid genomen. De gezondste tieners kregen 226 calorieën minder aan ultrabewerkt voedsel binnen.

“Gezonde dieet- en bewegingsgewoontes worden op zeer jonge leeftijd aangeleerd”, aldus onderzoeksleider Jacqueline Vernarell van Sacred Heart University. Ze suggereert dat ouders beter worden geïnformeerd over hoe ze op eenvoudige en goedkope manier kunnen zorgen dat hun kinderen minder bewerkt voelsel binnenkrijgen.

Meer informatie

Lees ook

Gezoete drankjes gelinkt aan leverkanker

UIt een grootschalige studie komt een samenhang naar voren van het drinken van gezoete drankjes en leverkanker

Ekomenu introduceert maaltijdbox met gezondheids- en duurzaamheidsscores

Door informatie over gezondheid en duurzaamheid aan maaltijdboxen toe te voegen wil Ekomenu bijdragen aan bewuste keuzes

Hanno Pijl: Nationaal Preventieakkoord is een doekje voor het bloeden

In het Preventieakkoord zijn afspraken gemaakt tegen chronische ziektes. Ook de industrie moet aan banden worden gelegd, zegt Hanno Pijl

Ultrabewerkt voedsel is het nieuwe roken eet real food

Ultrabewerkt voedsel is het nieuwe roken - eet real food

Ultrabewerkt voedsel consumeren hangt samen met een verhoogd risico op obesitas, metaboolsyndroom, kanker, depressie en meer aandoeningen.

Wim Tilburgs Stichting Je Leefstijl als Medicijn

Het beste dieet - Real Food

Real food, paleo, oervoeding, Low-Carb ketogeen, vegan allemaal methoden die in basis uitgaan van pure onbewerkte voeding Kies voor puur eten

Voeding in plaats van vulling over vetten koolhydraten eiwitten en calorieën

Voeding als medicijn

De leefstijlpijler voeding is voor de meesten van ons een belangrijke pijler om te starten met Je Leefstijl Als Medicijn. Jouw voeding als medicijn! De belangrijkste boodschap – real food. Deze twee blogposts geven onze visie weer. Eet real food want ultra bewerkte voeding is een van de hoofdveroorzakers van metabole disfunctie. Boeken met tips...

Wat eten we vandaag gezonde leefstijl recepten

Wat eten we vandaag - gezonde leefstijl recepten

Wat eten we vandaag? Wat is echt gezond? Voeding als medicijn. Tips en recepten real food, koolhydraatarm, ketogeen, veel groenten, eiwitrijk.