Hoe het écht zit met voeding

Dat suikers gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, is bekend. Maar wat is er precies zo schadelijk? Waarom is calorieën tellen een veel te simpele manier om naar voeding en gezondheid te kijken? Welke cynische rol speelt de voedingsindustrie in onze gezondheid en wat zijn de risico’s van obesitaspillen? Andrew Huberman is een geweldige interviewer en zijn podcast is niet voor niets wereldberoemd. Met de befaamde voedingsonderzoeker Robert Lustig duikt hij de diepte in.

Robert Lustig is een vooraanstaande Amerikaanse endocrinoloog die al jarenlang de conventionele voedingsadviezen en voedingsindustrie onder vuur neemt. Andrew Huberman is een neurowetenschapper die met zijn podcast Huberman Lab een schare van miljoenen volgers heeft opgebouwd. Hun gesprek over voeding (van 3,5 uur) geeft een schat aan informatie over hoe het nou écht zit.

Fructose

Neem bijvoorbeeld suiker. Voor het grootste deel zit het kwaad in fructose, een van de twee bestanddelen waarin tafelsuiker uiteenvalt. Als energiebron hebben we niet al te veel aan fructose, maar het wordt wel opgeslagen in de lever, maakt dik, veroorzaakt darmklachten, geeft op de langere termijn ernstige metabole problemen en is verslavend. En dan te bedenken dat er fructose in 73 procent van de producten in de gemiddelde Amerikaanse kruidenierswinkel zit…

Ultrabewerkt voedsel, vetten en cholesterol, vlees eten, vezels, zoetstoffen: vanuit jarenlang onderzoekswerk legt Robert Lustig uit hoe de schoen wringt. Heerlijk om te luisteren naar iemand die de biochemie van voeding helder kan uitleggen.

GLP1-agonisten

Neem bijvoorbeeld de GLP1-agonisten, de diabetesmedicijnen of ‘afvalpillen’ zoals Ozempic, die door veel mensen als een quick fix voor overgewicht worden gezien. Jawel, zegt Lustig, na 1 jaar leveren de pillen 16 procent gewichtsverlies op, en bovendien minder hunkering (craving) naar voedsel. De gebruikers moeten zich daarbij wel realiseren dat bij het gewichtsverlies niet alleen om verlies van vet maar – evenveel – verlies van spiermassa gaat. Is dat wel de bedoeling? Bekend is dat misselijkheid en overgeven bijwerkingen zijn. Maar wat te denken van een bijwerking als regelmatige depressies? En van gastro paralysis, ofwel ‘steen in de maag’? Dat voor zover we nu weten niet weggaat als met het medicijn wordt gestopt?

Een quick fix is alleen mooi als er geen nieuwe problemen mee worden gecreëerd. Leefstijlverandering is een slow fix. Maar wel een duurzame.

Beluister hier de podcast

Lees ook

Zo kunnen we ultrabewerkt voedsel gezonder maken

In plaats van ultrabewerkt voedsel af te schaffen kunnen we beter proberen het gezonder te maken, aldus een groep wetenschappers

14% van de volwassenen en 12% van de kinderen is voedselverslaafd

Door voedselhunkering met andere verslavingen te vergelijken blijkt ook voeding voor veel mensen verslavend te zijn.

hoe landbouw, handel en volksgezondheid samenhangen - leefstijlnieuws - leestip

De zorg duur? Waarom we dat aan Amerikaanse maïssubsidies te danken hebben

Amerikaanse landbouwsubsidies blijken indirect de volksgezondheid te schaden. Een blog van Luc Hagenaars.