Hanno Pijl: Nationaal Preventieakkoord is een doekje voor het bloeden

Om de tsunami van chronische, niet-overdraagbare ziekten waardoor we worden geteisterd het hoofd te bieden, sloot de Rijksoverheid samen met 70 maatschappelijke organisaties in 2018 het Nationaal Preventieakkoord. Daarin zijn afspraken vastgelegd om roken, overmatig alcoholgebruik en obesitas terug te dringen. Zo lang we de voedingsmarkt niet aan banden leggen zal het onvoldoende effect hebben, voorspelt Hanno Pijl in een blog op Zorg & Sociaal Web.

Hanno Pijl is endocrinoloog en hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), en tevens lid van de raad van advies van Je Leefstijl Als Medicijn. Of het zo bedoeld was of niet, zijn blog verscheen bijna gelijkertijd met het onderzoek van wereldgezondheidsorganisatie WHO waarin staat dat overgewicht een steeds groter probleem wordt in Europa. In Nederland heeft nu ongeveer de helft van de volwassenen overgewicht en in heel Europa is dat zelfs bijna 6 op de 10. Uit onderzoek van CBS bleek vorig jaar bovendien dat 14 procent van de Nederlanders obesitas heeft.

We vinden het gewoon dat we ziek worden

We vinden het ‘gewoon’ dat we ziek worden op oudere leeftijd, schrijft Pijl. 80 procent van de 65-plussers heeft één of meerdere chronische aandoeningen We denken dat het komt door de vergrijzing. Maar de leefstijl speelt een veel grotere rol dan wordt verondersteld. De voedingsindustrie heeft precies uitgedokterd wat we lekker vinden en weet ons effectief te verleiden. Daarnaast maken stress en weinig beweging ons ook ziek.

Kan het Nationale Preventieakkoord deze invloeden wegnemen? Met maatschappelijke organisaties zijn allerlei afspraken gemaakt. Maar als de organisaties zich er niet aan houden, heeft dat geen consequenties. Pijl: “Als we de nodige verandering vrijblijvend aan ‘de markt’ overlaten, voorspel ik dat dat onvoldoende gaat werken. De markt wordt gedreven door wat wij willen (en dat is ongezond), en wij leven naar wat de markt ons biedt. We zijn verworden tot slaven van de markt en hebben politieke sturing nodig, die in een democratische samenleving uiteraard gedragen moet worden door een meerderheid van de bevolking.”

De maatregelen die nodig zijn om de ongezondheidstsunami tegen te gaan, gaan tegen onze biologische natuur in. Het zal daarom veel overtuigingskracht vragen om de meerderheid van de bevolking van het belang ervan te overtuigen. Maar als we de markt niet tot verandering dwingen, aldus Pijl: “zijn akkoorden niet meer dan een symbolisch doekje voor het bloeden.”

Lees hier de blog

Lees ook

Leestip: ‘Artsen, maak obesitas bespreekbaar’

Artsen moeten obesitas bespreekbaar maken, aldus hoogleraar Liesbeth van Rossum in een interview

Ambities preventieakkoord ‘onzeker’

Na een tussenevaluatie bleek dat slechts 22 van de 41 doelen van het Nationaal Preventieakkoord in 2021 zijn behaald

Ultrabewerkt voedsel hangt samen met verminderde gezondheid kinderen

Bij 3 tot 5 en 12 tot 15 jaar oude kinderen werd een samenhang vastgesteld van het eten van ultrabewerkt voedsel met mindere fysieke prestaties

Nederland wil meer aandacht voor preventie en leefstijl

De meerderheid van de Nederlanders wil dat er in de zorg meer aandacht komt voor preventie en een gezonde leefstijl, aldus Zorginstituut Nederland

Leefstijlgeneeskunde wordt regeringsbeleid

In een Kamerbrief schetst de minister van VWS zijn plannen voor de hervorming van de zorg. De leefstijl wordt een belangrijk aandachtspunt

Kosten overgewicht en obesitas

Kosten van overgewicht en obesitas ruim €79 miljard per jaar

De kosten van overgewicht en obesitas bij volwassenen zijn bijna €11.500 per volwassene per jaar. Samenwerking medisch en sociaal in de wijken is nodig.

Leefstijlroer

Het leefstijlroer 6 handvatten voor een gezonde leefstijl

Het leefstijlroer. Wanneer wij het over leefstijl hebben, bedoelen wij zes pijlers die samen de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens beïnvloeden.

Workshop leefstijlgeneeskunde Hanno Pijl Yvo Sijpkens en Wim Tilburgs werkconferentie preventie in het zorgstelsel

Leefstijlgeneeskunde - Je Leefstijl Als Medicijn

Leefstijlgeneeskunde waarmee de arts leefstijl als medicijn voor kan schrijven. Een samenwerking van wetenschap, geneeskunde en patiënt.

Wijkaanpak kan als een verlengde arm van de arts zijn

‘Wijkaanpak kan als een verlengde arm van de arts zijn’

Leefstijladviezen zijn voor de patiënten vaak moeilijk op te volgen. In #GezondHelmond werkt cardioloog Jeroen Lammers aan een wijkgerichte aanpak.

2diabeat de wijkaanpak

2diabeat

Het programma 2diabeat zet zich net als Stichting Je Leefstijl Als Medicijn in om een trendbreuk in de toename van diabetes type 2 te realiseren

Leefstijl

Leefstijladvies op maat

Wat wordt er bedoeld met leefstijl? Leefstijladvies werkt het beste als het bij jou past. Wat zijn de beste voedingsadviezen bij jouw aandoening? Welke vorm van bewegen en ontspannen past bij jou? Vaak geef je elkaar ongemerkt leefstijladvies want leefstijl is de manier waarop je leeft. Het heeft te maken met wat, wanneer en hoe...

Hanno Pijl

Professor Hanno Pijl

Prof. Dr. Hanno Pijl Endocrinoloog, Hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum.Mede-initiatiefnemer Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. LifeStyle4HealthLid van de raad van advies van Stichting Je Leefstijl als Medicijn. Mijn passie voor leefstijl en voeding stamt uit de spreekkamer. Er komt een tsunami van leefstijl gerelateerde chronische ziektes op ons af die worden veroorzaakt door...