Diabetesbegeleiding beschermt tegen dementie

Diabetes type 2 hangt samen met een grotere kans op dementie. Intensieve beleiding onder meer op leefstijlgebied verkleint dat risico aanmerkelijk, blijkt uit recent Chinees onderzoek. Stabiele HbA1c-waardes tussen de 6,5 en 7,5 procent geven het kleinste risico.

Diabetes type 2 hangt samen met een 50 procent grotere kans op dementie. Auteurs Eng-Kiong Yeoh en Kailu Wang van de Chinese University of Hong Kong analyseerden de medische dossiers van 55.618 mensen met diabetes type 2. De helft had acht jaar lang standaard-diabetesmanagement gekregen met regelmatige artsbezoek en laboratoriumwerk, de andere helft had deelgenomen aan een intensiever diabetesprogramma, het Risk Assessment and Management Program-Diabetes Mellitus (RAMP-DM).

RAMP-DM houdt in dat de deelnemers gepersonaliseerd advies krijgen van specialisten en andere zorgprofessionals op het gebied van onder meer dieet en lichaamsbeweging. Bij mensen met extra risicofactoren of waarbij het HbA1c boven de 7 procent blijft, wordt het programma geïntensiveerd. Na acht jaar bleken de RAMP-DM-deelnemers een 28 procent kleinere kans te hebben om dementie te hebben ontwikkeld dan de mensen die standaardzorg kregen.

Bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel bleek hierin een belangrijke rol te spelen. Bij de deelnemers die standaardzorg kregen, bleef het HbA1c gemiddeld rond 7,3 procent hangen. De RAMP-DM-deelnemers kregen 0,1 tot 0,2 procent lagere waardes. Bij HbA1c-waardes boven de 8,5 procent kwam het risico op dementie 54 procent hoger uit. Maar ook bij lagere gemiddelde waardes, onder de 6 procent, ging het dementierisico omhoog, met liefst 39 procent. Een HbA1c tussen de 6,5 en 7,5 procent gaf het kleinste risico.

Waarom zou een lager HbA1c tot een groter risico op dementie leiden? De onderzoekers denken dat een laag HbA1c erop wijst dat men meer aanvallen van een lage bloedsuikerspiegel heeft, mogelijk als gevolg van medicatie of het dieet. Uit eerder onderzoek is gebleken dat ook hypoglykemie het risico op dementie vergroot.

Meer over het onderzoek. Lees hier de hele studie.

Lees ook

Alzheimer voorkomen

Alzheimer voorkomen? We weten steeds beter hoe.

Veertig procent van de Alzheimergevallen kan worden voorkomen. Martine Geerts ontwikkelde een preventieprogramma.

Is bewegen goed tegen Alzheimer?

Is bewegen goed tegen Alzheimer?

Beweging houdt je hersenen gezond - ze kunnen eigenlijk niet zonder beweging. Onderzoek laat zien dat een goede fysieke fitheid de aanvang van dementie met liefst 9,5 jaar vertraagt.